Saturday, December 18, 2010

Pencurik yang marah2 bile dah kantoi

This entry bukan kata nak bukak pekung di dada..  tapi rasanya sakit hati jugak la sampai saya tak boleh tido malam..  Sakit hati punye pasal...

Cerita ringkas2 dah la ek...

sekarang kitorang pergi keje by car..  since preggy kan..  Kang ape2 jadi kang laju je mulut orang ni nak mengata..

"Ha..kan aku dah cakap"

Jadinya saya ni gigihla naik kereta..  So motor hero tu letak rumah mama..  Dulu2 pun kalau nak gi jauh..motor memang tinggal rumah mama..  Kalau letak bawah flat ni kang hilang pulak kan..  So tumpang letak rumah mama.. 

Yabang bukan jenis kunci mangga motor die..  Die cuma kunci leher je..  Letak rumah mama je kot..

So dengan confidentnya letak rumah mama lah..  Pergilah kerja hari2 naik kereta..  Kadang2 tu adik Yabang pinjam la buat gi kedai la ape..  Saya bukan ape..awal lagi dah tak berkenan..  sebab nie jenis sepesen dengan adik lelaki saya tu..  Kalau pakai kereta ke..motor orang..  Dia lenjan macam kenderaan sendiri..  Siap racing2 dengan kawan.  Dah la takde lesen..  Ha..tu yang tak berkenan tu...

Dah lama dah die duk mengecek2 nak motor Yabang tu..  kononnya nak pakai buat gi keje..  (sekarang ni dia tumpang Abg Ayie..abang no.2 gi keje sebab die keje pun satu opis dengan bini Abg Ayie)...  saya memang awal2 bantah dekat Yabang.  tapi takdela bantah depan2.  Depan2 saya senyap la.. Yabang pun tak suka..  Tapi taula..tu kan adik dia..  So die banyak la berlembut...  haha..tetiba saya rasa saya ni syaiton nirrojim la kot..

Ok ..balik cerita kitorang tinggalkan motor rumah Mama..  satu hari tu..  Die bawak motor tu tanpa kebenaran.  Jadi Yabang amik balik kunci yang die dah tinggalkan kat situ..  since tak bagi kan..  so malas bising2..amik bawak balik kunci..motor je tinggalkan..    Sebelum nak tinggalkan lama tu.  yabang bawak motor pi cuci..  Memang berkilat habis la kan..  Dan takde bawak bawah hujan lagi..  jadi motor adalah clean and clear..  walaupun mama bising2 suruh tinggalkan kunci (ni pun saya tak berkenan..baik mama..baik cik..dua2 manjakan sangat anak jantan die tu..geram betul)...  Tapi kitorang decide tak nak tinggalkan sebab Mama pun komplot..  mama tau die pakai motor tu..tapi mama tak bgtau kami.  sedangkan dah terang lagi bersuluh kami tak bagi die pakai motor tu...

Yang lagi menguatkan cerita..  Kimi (anak abg Ayie) pun cakap si MUSIBATON ni pakai motor tu...

Satu hari tu masa balik singgah rumah mama..  motor tu nampak berkalih..  Lepas tu macam berpasir2 sikit..  Yabang dah dpaat agakla MUSIBATON tu pakai motor tu..  sebab 2 3 hari ni hujan kan..  so memang senang lekat pasir dekat belakang tu...

Naik je beranda.. Yabang tanya la Alisya yang kebetulan ada kat situ...

"Busu pakai motor UDA ye?"

Budak ni memang die bercakap benar..  Kene pulak Alisya memang kaki report..  Tapi die cakap benda betul kot..  Since tanya MAMA...orang yang dah dewasa pun subahat..  Baik tanya budak kecik yang hati suci murni kan...Alisya (anak abg ayie no.2) cakapla..

"Ha'ah..Busu hari2 pakai motor UDA...  Buat gi kerja"

Things make worse..  bile saya cakap kat Alisya.. 

"Bagus...mak uda dah cakap dah..nak tau pape tanye je Alisya..  Alisya mesti tau"
Which is bapak die gile marah lepas tu..tu nanti cerita lain entry

Tapi alahai..kalau budak tu tak cakap pun dah tau dah...Tapi budak tu cakap lagi menguatkan cerita la kan


So Yabang bising2 la..  Pergi bilik belakang.. bising2 dekat MUSIBATON sebab pakai barang die tanpa kebenaran..  The best part is..  KUNCI KAN DAH BAWAK BALIK AWAL2?  guess what?..  die pergi duplicate kunci juga tanpa kebenaran..  Sape tak marah..  Kita bawak larik dari pencuri kat luar.  Kat rumah pun ada PENCURIK....  Memang marah sesangat kot..  Tau2 je masa saya ke dapur..  dengar la diorang bertekak.  Ingat bertekak biasa je..  Rupa2nya makin melarat..  So saya diamkan diri..  Duk la depan...  Tau2 je dah sampai depan siap nak bertumbuk..  Pergh..  kecut perut gak..  Bukan ape..  Mama tu bukan sihat sangat..  Abang Ayie masa tu pun dah naik marah..

Tak pasal2 Alisya kene lempang..kene marah sebab report dekat UDA..  which is saya tak setuju..but nothing i can say about..  Tu anak dia... saya memang takleh masuk campur kot..

Kesnya sampai boleh bertekak bagai..  Yabang tanya die..  patsu bising2la..  die boleh buat bodoh sambil main handphone.  Pandang Abang die pun tak..  Macam tak bersalah...  Duk main handphone...  Orang dah la memang dah hanngen..  Die pulak buat perangai ANJING macam tu...  Lagi la Yabang hot..  Bile bising2 lagi..  Terus die tinggi suara..  Siap cakap..ko apehal..ko ape hal..  Bongok sungguh... Siap cakap..  "Aku isi la minyak motor"..  Bongok...  sangat2 bongok..pakai motor orang...  tu yang salah..  isi tak isi ko yang nak pakai kot....

Pastu Ayah masuk campur..leraikan diorang dalam bilik..  Tu yang Yabang keluar,..  Pastu agaknya die tak puas hati..  Die pun keluar gak ..  Siap ajak berentap kat Hall.. 

Abang Ayie siap tolak si MUSIBATON tu suruh blah..  Ayah pun sama..  Bile MUSIBATON tu blah je..  yabang kene la ..  Ape lagi.. 
Ni antara dialog yang keluar

"yang ko letak sini buat ape?
"Ni rumah Ayah kot..  Takkan nak letak motor sendiri kat rumah ayah pun tak boleh"
"Ko kunci la motor ko..tak payah tinggal kunci"
"Dah kunci kot..die tu gi duplicate kunci...kalau dah pencurik tu pencurik jugak"
"Dah la ..ko bawak balik la motor ko tu..tak payah letak sini"
"Memang nak bawak balik pun.  Ingatkan letak sini takde pencurik..letak sini pun ada yang curik..siapa ada yang subahat lagi"

end up kitorang kosongkan bilik semua dari baju2 smeua..  Semua barang2 angkut bawak balik rumah balik..  Kata dah tak boleh duk situ kan..  tak boleh nak balik situ kan..  So lepas ni tak payah la nak cakap

"ko tido la sini"
"ko makan la sini"
"ko letak la motor sini..sana hilang kang"


Memang dissapointed,,   Tapi kene paham ye..  Saya tak salahkan MAMA dan AYAH sikit pun dalam hal ni..  Saya faham.. MAMA macam cik jugak..  Saya sangat kat anak die...  sayang sampai merosakkan diri budak tu.  Dan MAMA tak nak anak2 die duk bergaduh je..  Tu yang die diam je..  so saya tak marah Mama dalam hal ni..  Cuma kecewa sikit je..  But she's got a very good reason too...  So dalam hal ni..  MAMA is not guilty.. 

Ayah pun semalam macam segan dengan saya..  Anak die kot..  Tapi saya tak salahkan AYAH jugak..  sebab saya un ada adik lelaki..  Sebaya je dengan MUSIBATON tu..  yang tu pun MUSIBATON jugak tu...Sama je.. 

semalam jamah makan pun tak kat rumah mama.. terus kemas barang dan balik.   sebab risaukan MUSIBATON tu apa2kan motor tu..  Tumpang la letak rumah kawan Yabang..  Si MUSIBATON tu dah la memang BUDAK JAHAT kampung..  Kang susah pulak kan..

THE REASON WHY WE DONT ALLOW HIM TO USE THAT MOTORCYCLE?
Sebab die BERLAGAK...sangat2 berlagak..  dulu motor tu Yabang beli 3rd hand dah tau..  Memang kondisi motor adalah sangat menyakitkan..  Ulang alik masuk workshop utk jangka masa yang lama..  6 bulan ada rasnaya..  Habis dekat 3 4 ribu nak repair motor tu..  die beli dengan hasil titik peluh die bekerja.  dengan gaji Yabang masa tu seribu lebih sikit je...  Saya la masa tu dengan nak kawin..  bantu sama2 repair motor tu sampai boleh guna...  Masa mule2 beli kene ejek Yabang..  Katanya beli besi buruk la..  Apela..  Mama bising2 lagila..  Mama memang tak bagi anak2 die naik motor tau.  yabang satu2nya yang beli motor dan naik motor..  Dulu yabang nak beli kereta saya tahan..  Saya kata..berbelanja ikut kemampuan..  Lagipun saya dah ada kereta..  Kalau die beli motor..easier for us to change jarang2.. 

Lepas tu MUSIBATON ni memang berlagak habes la..  Die kata la Yabang tak jaga motor la..  buat jahanam motor la.  Kalau die..die dah buat itu la..ini la..  Yabang bukan tak nak buat..  Nak bikin motor bukan sikit..  Takde 2 3 ribu..senyap jela..  So duit yang ada tumpu pada benda yang lebih penting...

sebab eksyen nya MUSIBATON ni..  siap kata la..  nak keluar kereta la..  kereta pulak tak aci VIVA ke.. MYVI ke..  Nak PERDANA....  nak pakai BMW...  Nak kereta besar saje..  Motor pun nak SUPERBIKE je..  siap dah cakap dah..next week kuarla motor die..  SUPERBIKE...  lagi hebat dari motor ko..  Ok la ..fine la..  Saya memang tak setuju..  tapi duit die..sukati die..  Gaji takla besar mana..  tapi lagi besar dari gaji yabang masa beli motor NSRR tu tau...

Kelakar kan orang gini..  pakai baju harga 2 3 ratus je..  tak branded tak main..  Lepas tu handphone tu kawan2..adalah ANDROID HTC tau!..  Yang harga ribu2..  Ade pulak duit...  Beli motor biasa2 loan kedai baru seratus dua bulan2 takkan tak mampu..  Mampu bukan..  Tapi apa yang jadikan die tak mampu?  Sebab die BERLAGAK..  dah la BERLAGAK..  tak tau nak humble..nak merendah diri pakai barang orang..  Main GRAB je..  main lenjan pakai macam barang sendiri...

Orang2 gini akal takde..  Ingat lagi masa nak kawen..  die gak la antara orang yang mempertikaikan bile kitorang takde duit nak support die karaoke..  Sistem PA gah2..  Takde nak buat pelamin grand2..  die la yang mulut duk menghina..  Saya dari dulu bab tu memang tak berkenan.. 

Masa saya belikan yabang kasut XES yang harga RM19.90 pun sama gak..  RM19.90 je ye kawan2..  Yabang memang jenis tak kesah..  Balik rumah kene  kutuk kasut tu.. tak tahan la..  apela..  Sekali sekarang saya tengok..si MUSIBATON yang beria2 kutuk tu pakai gak kasut XES tu..  yang RM19.90 tu..  kelakar kan.. 

Bukan nak kata berlagak la..  ada benda yang kita bolehutamakan pada benda lain..  Yabang kasut kulit die je dah 2 pasang.. ORI harga 5 6 ratus jugak... kasut die je dah 5 6 pasang semua termasuk kasut canvas..  Die memang SHOE HOLIC la...  so saya trained Yabang utk berbelanja macam perempuan..  Paki yang murah..  Janji puas hati,..  Alhamdulillah..  ada range yang mahal..ada yang murah..  Dia dah boleh accept..  Dulu tu ..masa mula2 kawan..  Yabang gitula..  ada sikit berlagak dan nak branded saje..  saya basuh dan trained cukup2..  bukan Queen Control k!..  tapi saya ajar Yabang utk berbelanja secara berhemah dan sebenarnya IT'S OK utk pakai barang2 murah..  Alhamdulillah...  sekarang die dah tau erti KUASA MEMBELI... 



Ok2..sah merapik ke lain ni.... 

Rasa lega dapat luahkan sikit..  Bukan nak aibkan..  tapi memang POOONNN...  sebab sakit hati kot..  ni bukan budak..dah besar dah..lesen pun takde..kurang ajar pulak th...

Oh ya,,  masa nak balik semalam dengar la die kata.. 

"gi la balik rumah sendiri..sebok je kat sini...Blah a..mulut cam kimak...memekak je kat sini"

Hahaha...sampai time ni saya sangat heppi..  sebab ape/.. Sebab nampak sangat ko tu pun menumpang rumah MAMA..  rumah sendiri pun takde lagik..  Duk berlagak je lebih..

Well..diela orang yang sama yang dalam CERITA INI....  klik ye..jangan tak klik...
Nak tegk muke die?..  Tak payah la..  kalau tunjukkan barulah mengaibkan ye tak...


Alrite .nak pi masak cengkodok...daaaa

4 comments:

Softtouch [Hanim] said...

macam tulah nik beripar duai..macam2 perangai kita jumpe..sabar jelah..
akak pun mcm nik, janji bnda tu boleh pakai, akak dah ok dah..mcm yang nik cite pasal kuasa memebeli tu..

Nafisa81 said...

kureng asemnyer perangai...

Dee said...

mmg hampeh perangainya..teringat anak lelaki bbsitter yg putus tunang..sbb bakal FIL x tahan bakal menantu dok lenjan keta anaknya..ni kes berlagak ar ni..motor xnak..dpt keta orang lenjan..dulu bapak dia belikan kereta..lenjan gak..kereta pun dh x nmpk..dpt keje dkt ngan rumah..serupa tu gaklah malasnya..ni dah nak kahwin lak..ntah apalah nak jd ngan bakal wife dia tu..sabar jelah..

k dee pun berbelanja ikut poket sendiri..bukan poket org lain..

PuteriKureKure said...

ok. cerita ni memang makan hati bila baca. ala nik, setiap family ada masalah kan? sama la ngan family kita dan alang. kadang2 sampai bertegang urat bertikam lidah. tapi tu la. dah namanya family...tak ke mana2. balek2 muka itu jugak kena hadap. huhu.

Related Posts with Thumbnails