Wednesday, December 1, 2010

Nama memainkan peranan penting

Saya akui..mak saya dalam peberian nama memang terror..die selalu keluar dengan nama2 yang simple dan klasik which i like..

Macam nama adik saya JAMILAH HANIM.....klasik dan simple..saya suke betul nama Jamilah tu..
Nama saya sendiri klasik.  HAKIMAH...  tak ramai orang nak guna..

So sekarang sementara teringat ni..saya nak coretkan..

Mak saya cadangkan nama SOFEA kalau anak perempuan..
Jadi saya pikir2 nama gabungannya... dapatla 2 3 nama.

Kalau Dzul...dia nak nama anak lelaki semua ada DZUL di depan..  DZUL bermaksud MEMPUNYAI....
Jadi kalau anak perempuan kalau boleh nak ada DZ juga la di depan...

Jadi saya nak listkan supaya tak lupe..besok dah nak beranak boleh pikir lagi..hihi


ANAK PEREMPUAN
1) Dzahra Sofea - Bunga yang Menawan
2) Dzulaikha Aisyah -  Cantik Isteri Rasulullah


Saya cukup berkenan dengan nama Affuan dan Aiman..  Tapi kalau letak Dzul tak tau la serasi ke tak

ANAK LELAKI
1) Dzul Aiman - Yang mempunyai keberkatan
2) Dzul Affuan -  Yang mempunyai [tak jumpe plak maksud die]
3) Dzul Saufie (abang long saya/mak saya) - Yang Mempunyai [tak jumpe plak maksud die]
4) Dzul Fakri (adik bongsu saya) -  Yang mempunyai Kemegahan/Kebanggaan ku




ha..itu dulu..kang ada lagi saya list kan.. =)


Perasan tak nama lelaki lagi banyak dari pompuan..ahahahaha.... Dzul suke anak lelaki ramai2... hehehe..  Tapi saya tak kesah..asalkan die sehat walafiat..  Baikbudi pekerti..  Cantik paras rupa..  Taat perintah Tuhan..dah syukur banyak2...

Yang skearang ni ramai yang kata lelaki...  Saya tak tau lagi..awla lagi nak predict kot..hahhahaha

10 comments:

PuteriKureKure said...

ok. dah double check nama2 yang ada dalam list nik ngan list kita. tiada percanggahan. hehe.

chenta said...

i bakal dapat anak buah perempuan hujung thn ni..tp tak tahu la my sis nak letak nama ape..hehehe..rahsia katanya!

Softtouch [Hanim] said...

wa....dah siapkan nama utk baby...best best

Dee said...

sedap jugak nama2 tu..tp jgn pjg sangat..my ex boss letak nama anak dia Muhammad..lg sorang Ahmad..2 mcm nik letak tu oklah..tp jgn smpi 3, 4..haru2..

Queen said...

puteri kure2 : hehehehe..siap check ye

chenta : tuela..ada org suke rahsia kan.nik suka hebahkan..

hanim : smeentara takde buat ape ni..duk pikir nama anak pun terasa bahagia

kak dee : betul!..nik tak suke panjang2...2 patah perkataan maksimum dah tu.. =)

gadisBunga said...

sangat suka nama Maya tapi cek2 takde maksud. ade sesapa boleh tulung mana tahu mmg ada maksud ke?

atty's said...

kty suka nama dzahra sofea tu..

kalau lelaki dzul affuan

jgn letak pjg2 tau ..susah kang budak nak ingat nama sendiri nanti

Deqna said...

sedap nama2 tuh... yg penting ada maksud yg baik disebalik nama2 tuh...

Just Call Me Bitt said...

test Dzul Zaffuan / Zakuan ;) but tak cek plak maknanya nik ;)

Queen said...

Bitt : Zakuan maksudnya cerdik...Tapi itu la nama pujaan hati family sekarang..NIK Ahmad ZAKWAN...abang long dah guna nama tu..u know bitt.Dzul berkenan nak letak anak nama ISMETH tau..very klasik.. =)

Deqna : setiap ibu bapa pun ada pengaharapan macam tu..

Kak ty : letak nama panjang2 adalah perkara yang nak dielakkan sekali..hehehhehe

GB : tak pasti pulak.. =)

Related Posts with Thumbnails