Friday, December 24, 2010

Merungut dengan berkongsi cerita apa bezanya

Antara merungut dengan sekadar berkongsi cerita pasti ada bezanya...

Samada saya ni yangtak tau bezakan atau orang yang tak tau membezakan..saya tak pasti..


Orang 1 :     Ko takde rasa ke baby gerak2?
Orang 2 :     Belum..takde pun..
Orang 3 :     Nanti ko boleh la rasa baby tu gerak..macam anak akak yang satu ni..
                     kuat menggeliat..kejap2 rasalah die menggeliat..
                     Yang satu lagi tu takde..diam je..
Orang 2 :     ooo..yeke..
Orang 1 :     ko mabuk2 lagi ke sekarang ni?
Orang 2 :     takdela mabuk2 sangat dah..tapi adelah lagi pening2 loya..
                     Penat la jugak.Tapi nanti kalau anak dah start gerak2
                     mesti lagi penat kan..Bawak perut lagik
Orang 1 :     takdelah penat..die bukannya selalu gerakka pun
Orang 2 :     yela..tengok dalam you tube tu..ada baby tu gerak gile kuat..pantas...
                    (nak cakap lagi tapi di pintas)
Orang 3 :    (memintas)...  ala...dalam internet tu semua membohong je..
Orang 1 :    dalam internet tu pun ko nak percaya
Orang 3 :     mengandung ni jangan banyak merungut..
                     Kene banyak diam je
Orang 2 :     ..........................(terus diam)


Ok..korang judge la sendiri dialog di atas tu..malas letak nama..  Tapi saya tak taula..  Ada je kawan2 saya..kawan blog..kawan FB yang update status seperti

"Penat nye anak mummy ni aktif bergerak"
"Oh....baby..jangan buat roller coaster dalam perut"

dan macam2 lagi la..(ada ubah suai ye ayat diatas tu).. 

Saya ni nak bagi komen atau pendapat lebih2 tu tak reti..  Maklumla..saya baru pertama kali mengandung..  Takde lagi pengalaman..  Kalau nak compare dengan orang lain yang anak dah 3 4 orang kan..

So apa pendapat kawan2?

9 comments:

Pinky Angel said...

eh, perut kita, suka la nak cakap apa pun. masa i ngandung dulu bukan takat merungut..bahkan komplen mcm2 lg. bdn kita yg penat, bdn kita yg sakit..

komplen, merungut bkn sbb tak bersyukur or tak sayang baby. tp sbb nak luahkan apa kita rasa. simpan lama2 lg bahaya, kang makan ati jd gunung berapi. lgla org pregnant ni emosi mcm tak brapa nak stabil sgt.

it's good to express ur feeling in a good way..which is - talking through it. tp kdg2 kena pilih org. kang tak pepasal kena sound balik. I dulu slalu sgt kena psl I byk komplen memacam. last2 I gak yg tension.

Amni said...

setuju ngan pinky angel... orang tanya kita jawab la... tah pape je la... adey.. biasala kalau kita nak bercerita apa yang kita rasa... alahaiii.....

Yan said...

bile dah ujung peknen.. mmg baby makin aktif... berbonjol2 kite leh nampak & org luar leh rase... nti suh hubby pegang.. mesti diapun excited..

PuteriKureKure said...

ala nik, biarla org nak kata apa pon. kita buat hal kita je.

jap. dalam internet membohong? walawei...tak kan sampai membohong. internet ni cam buku gak. buat reference kita yang kadang2 tergapai2. lain org memang lain pengalaman. sebab tu la dalam internet tu ada macam2 website. boleh wat perbandingan dan persamaan. bukannya sebijik2 nak kena sama ok!

e eh. aku plak emo ni. haha.

atty's said...

salam nik..dulik je ckp org

nanti bila baby makin besar dlm perut..mmg leh rasa pergerakan baby,siap bonjol2 lagi leh rasa

lepas tu lagi dekat due, malam2 kita rasa panas je, rasa mcm nak mandi je mlm2, lepas tu tak lena tido, jap2 gi terkucil

Dee said...

itulah hakikat..bukan senang mengandung..tp itulah pengalaman yg paling indah..pendek kata..bukan senanglah jadi ibu..hehehe..

Softtouch [Hanim] said...

ala kalu kita bising2 pun bkn bmakna kita merungut or tak suka kann....terpulang pd hati masing2 sama ada dia xsuka atau sekadar meluahkan perasaan dia...

wahida said...

pengalaman mengandung mmg best walau pun kadang2 terseksa sakitnya..
salam kenal dan salam ziarah, saya dah follow, kalau sudi follow me back k!!

Just Call Me Bitt said...

baby gerak....best wooooo saya suka sebab tak risau kalau dia gerak...kalau dia diam jek agak risau...tapi penangannya sampai skang budak2 tu tak reti diam..hahahhaa cuma makin besar makin besar gerakkan makin terseksa u...tu la ibu...bapa dapat rasa??? hahahhaa

Related Posts with Thumbnails