Monday, February 22, 2010

Honeymoon to Bali Island - Day Five (last day)

Tiba-tiba sahaja dah last day di Bali. Owh...sangat tekanan sewaktu pack barang-barang. Rasa tak puas berjalan. Rasa banyak lagi tempat yang saya tak pergi.. Tapi apakan daya, duit dah tak ada...Ahahhaha...

Disebabkan semalam sampai dah lewat di Bali Sandat Inn, ini gambar bilik saya. Yang paling hujung sekali. Yang bersidai baju-baju di luar tu.


Actually landscape Bali sandat Inn ini dah okay. Maybe sebab bilik paling hujung dsb. Pak Isme akan mengambil kami dalam jam 12 tengah hari. jadi, sebelum check out, kami berjalan-jalan berhampiran kawasan Kuta. Owh ya, Bali Sandat Inn (...ooops kejap iklan,hubby tgh nyanyi lagu p ramli,hehehe....)....

Bali Sandat Inn ini memang berada di jalan utama Kuta. Sangat mudah dan dekat untuk ke pekan Kuta. Cuma jalan lebih kurang 20 meter dah sampai ke jalan utama Kuta. Sekali lagi kami menziarah ke tempat pengeboman. Masih banyak kedai yang belum di buka di Kuta jam 11 pagi. Jadi tak banyak yang dapat kami lawati.

Semasa kami melewati beberapa blok kedai, ada sekumpulan pemandu teksi menawarkan khidmat teksi ke Kintamani, Bedugul, Ubud dan sebagainya. Ini fenomena biasa di Bali. Jadi, kita cuma perlu tolak dengan baik dan sedikit senyuman. Dan kebanyakan mereka biasanya memulakan soalan dengan bertanya tempat asal kita. Dan kami selalu menjawab dengan bangganya, MALAYSIA....

Tak tahulah..mungkin sebab kami menolak pelawaan mereka untuk servis teksi mereka, maka terjadilah peristiwa seperti di bawah :

Si A : Pak, Teksi Pak..Kintamani, Bedugul, Tanah Lot, Uluwatu...
Hubby : Tak apa ya...terima kasih...sudah ada....
Si A : Murah pak, murah...
Hubby : (dengan isyarat tangan menolak pelawaan)..
Si B : dari mana Pak?
Hubby : Malaysia....
Si B : Owh...MALINGSIA....inilah...steal other people culture...(isu tarian pendet)

Saya berjalan agak terkebelakang dari hubby dan boleh dengar dengan jelas apa yang dikatanya. Lepas beberapa langkah ke depan saya berhenti dan menjeling ke belakang. darah dah menyirap rasa nak bagi dia makan penampar. Tapi akal waras ni menahan. Sabar, saya di tempat orang....Sabar..Sabar...

Si B : Inilah..orang MALINGSIA...bla..bla..bla...bla
Si C : owh...bla..bla..bla..bla..bla...

Terus mood saya berubah.... rasa benci nak stay di Bali lebih lama. Ekonomi kamu, rakyat kamu, di beri EHSAN oleh rakyat MALAYSIA!... Seyes...Saya sangat sakit hati. Tapi di tahan.. Tak guna menjadi sebahagian dari mereka. Mereka-mereka ini akan kekal begitu kerana kebodohan dan sifat egois mereka.
Walaupun telah dijelaskan oleh pihak dari Malaysia. Dan saya sendiri rasa geli nak mengaku tarian mereka itu sebagai tarian kita. Tapi mereka memang jenis ekstremis. Membabi buta percaya apa sahaja yang disogokkan kepada mereka. Dan tak hairan jika ada pelajar kita yang takut di ugut dan dikecam. Sebenarnya oleh orang-orang macam ini lah. Kebencian mereka pada kita rakyat Malaysia sangat menebal. Perkataan MALINGSIA itu telah lama wujud sebelum isu tarian pendet itu lagi. Jadi memang sepatutnya mereka-mereka ini dikeluarkan dari tanah Malaysia. (saya sangat emosi secara tiba-tiba)...


Terus cuit hubby, balik ke hotel.









Sila abaikan muka masam ini ya!...Cuaca sangat panas..Masa ni, hati pun panas...ekeke





Di Bali, mereka dengan selamba bermotosikal tanpa memakai helmet..bahaya!

Di Hotel, Pak Isme dah menunggu, terus check out dan menuju ke Nusa Dua. Hari ini nak pergi snorkeling..yeay!...
Sebelum tu, singgah di satu gerai menjual Bakso... Pak Isme belanja makan Bakso... Waaaahhh..sedaaapp....bebola dagingnya besar...sebesar penumbuk.... Memang puas hati dapat makan... Itulah pertama kali saya makan Bakso. Hubby dah biasa... Tapi saya agak geli nak mencuba di warung-warung yang menjual bakso di Kg Sg Kayu Ara. Tengok pada kadar kebersihannya itu. Adeh..geli rasanya...
Tapi bila tengok gerai di Bali ini bersih, teringin pulaj tekak ni nak mencuba nya...

Maaf ya, tiada gambar..terlampau excited nak makan Bakso...Lupa nak mabil gambar..









Kemudian kami ke Nusa Dua.. Snorkelling dan trip ke Pulau Penyu.
Harganya Rp 600,000.... Tawar punya tawar punya tawar dapatlah Rp 520,000.. Terus salin baju, dan naik bot....
Di lantai bot itu dibuat transparent. Jadi boleh tengok dasar laut jika takut untuk snorkelling.

Antara aktiviti di Nusa Dua, kalau banyak duit dan banyak masa, maybe kami dah cuba semua kativiti ni..Best...






Life Jacket nya tak berapa selamat...Nipis je..Nasib baik hubby tak lemas.....Kesian dia...



Malang bagi kami sebab bateri kamera habis sebelum sampai ke pulau penyu. Jadi tak banyak gambar daoat di ambil. nasib baik hand phone saya masih berbaki baterinya. Jadi ambil gambar seadanya.

Ini turtle paling ringan dan muda dalam kolam ini. Bayangkan turtle yang paling tua. Tak terlarat ank angkat. Yang paling tua berusia lebih 70 tahun...



Ini baby turtle..Baru berusia setahun....Ini ditempatkan di kolam berasingan dari turtle dewasa


Ular, yang ini yang kecil..yang besar tengah bersalin kulit...Jadi tak dapat ambil gambar..



Burung hornbill...


Settle di Pulau Penyu, kami bersiap, mandi bersih-bersih (di sana ada kemudahan untuk mandi dan salin pakaian)... Kemudian saya sekali lagi ke Krishna untuk beli beberapa barangan tambahan. Souvenier. Tapi sebab bateri kamera macam hampes... Sekeping sahajalah yang ada.





Dan ini sementara menunggu flight.....




Daaaaaaa....sekian sahaja cerita saya dari Bali...




p/s : sila refer beberapa Blog Indonesia yang menjelaskan dengan terperinci apa itu Malingsia....

8 comments:

fazemy said...

Wahhh Dzul..seksi. Kekeke. Mana gmbr bilik ko sidai2 kain tu..tak nampak pun.

Org endon kelas bawah ni pemikiran di takuk lama. sbb tu la miskin tak sudah2. sebok hal negara org...diri sndiri nak makan pun susah! bodoh betul. huu emo.

best2...murahnya pakej pak isme tu. merata2 PERGI.

puterikurekure said...

puas tgk gambar2.
kenyang ok.
hehehe~

benci perkataan maling itu sendiri.
:(

Dee said...

kalo issue itu sy pun tau..tp dorang x tau ke ramai rakyat mereka sendiri yg berebut-rebut nk jd rakyat 'malingsia' ni..cis..x malu!!

Queen said...

kak dee : issue tuela..tapi yang nie mengalami depan mata..rasa menyirap..btw, suspen saya menjadi kan...wink.wink..ahahaha

puteri kure2 : gambar memang penenang jiwa...ekekkeke...yes..tak suka perkataan tu..ban..ban..

kak emy : ahahahaha..seksi ke..macam budak comot yang gemuk pun ade gak..(terlebih kutuk sudah..ekekkeke)

Nurulhuda|Adlie said...

nik, diorang pun tak suka dipanggil indon, ada maksud tak berapa baik behind indon tu, sebab tu malaysia diorang panggil malingsia.. =) indonesia mmg femes dgn insecure, bg diorang kalau kita amik harta pusaka dia ape yg tinggal kan.. pdhal siapa yg nak, i dont even care what is tarian pendet.. so not malaysia.. lagipun dah serumpun, ofcos ada similarity between two kan?

masa i pegi bandung dgn medan, most of them behave la, pasal kita datang kita bawak rezeki, belanja belanja kat sana.. kalau kata dari malaysia pun sangat happy bugging suh beli barang pasal tau kita ada duit..

fun sangat baca u honeymoon ke bali, plan nak kesana jugak tapi sebab tunang tak fancy all those patung2 so pegi tempat lain..

cantek2 gambar, u tak snorkel?

Queen said...

huda : yup..agree..kita dari rumpunan asia, pasti ada persamaan. tak paham dgn kebudak2an dan sifat ekstremis mereka...
bali best sebab nak kenal culture hindunisme mereka. And they got gorgeous places utk photography. All the details. Sebab tu kitorang choose sana. Tapi rasanya kalau gi timur tengah lagi best kan..ekekke....

i snorkel jugak..tapi tak letak gambar...kurang sesuai kut...ekkekek

Sarah Zulkefli said...

beshnyer gi Bali..cantek tmpt2 dia :)

.: iEyLa :. said...

salam sis..
nak dapatkan email pak isme bole??

Related Posts with Thumbnails