Friday, July 2, 2010

Aku terduduk menangis dan merayu.....

Semalam hujan lebat kan kawan-kawan.  Saya nak balik dari office..masa keuar je office hujan lebat menggila..  Dengan angin kencang..nak pergi dekat kereta pun takut sebab angin kencangdan hujan sangat lebat.
Walaupun saya berpayung, tapi kebetulan officemate saya takde payung.  Payung kecik tu cuma muat-muat je dpat menampung 2 orang yang berbadan kecil.  Tapi untuk meredah hujan yang lebat menggila semalam....

Saya tiada keyakinan...

Lepas tunggu dalam 15 minit macam tu..hujan reda sikit..  Barulah berani nak redah menuju ke kereta.  Saya hantar kawan tu dulu ke kereta dia sebelum menapak ke kereta saya pula..  Kain dah  lencun..

Dah dapat mengagak..  Jalan pasti sangat sesak.

Terpaksa masuk jalan pintas..  cilok sana sini...  Untuk sampai rumah lebih cepat...
Sampai je rumah, saya terus pasang baby cradle utk dihantar pada Kak Nani yang masa tu dah menunggu di One Utama..  Dekat 15 minit dia menunggu..  dan perjalanan balik saya semalam melebihi 1 jam...Padahal tak sampai 10 km....

Masa nak pasang cradle tu..masalah pulak melanda..  Skru tak nak masuk.  dengan kain yang basah, dgn sejuk, dengan terkejarkan masa.  Kak Nani dah call bertalu-talu.  Saya tahu dia dah lama menunggu.  Tapi saya dah berusaha sebaik mungkin..  Ibu jari saya semalam sampai melecet nak pasang skru. 

masa tu jugaklah saya menyedari bilik depan tempat saya menyimpan barangan butik dah lenjun dgn air hujan...

Ya..rumah saya di Tingkat 10 boleh banjir.  Tempias masuk walaupun tingkap dah ditutup..  Air mengalir sampai ke hall depan.  Sejadah saya, kotak2 saya semua basah.  Saya masih gagal memasukkan skru ke dalam lubangnya.... 

Saat itu saya melutut dan menangis hiba...

Ya Allah ya Tuhanku..  Mengapa kau sukarkan urusan ku.  Mengapa kau turunkan ujian kepada hamba mu saat ini.  Kau permudahkanlah urusan ku Ya Allah..  Bantulah aku Ya Allah...

Saat itu air mata saya dah berlinang..  Tangan masih gigih memasukkan skru..  Tapi Tuhan Maha Kaya..  Saya tetap berjaya memasang cradle tu walaupun dalam kepayahan.  Segera saya angkat, saya tinggalkan rumah dalam keadaan banjir.  Saat itu saya amat memerlukan Yabang.  Tapi dia kerja lebih masa semalam.
Bersesak2 dalam lif.  Saya load masuk dalam kereta.

Masa nak keluar simpang menuju ke One Utama.  Jalan sesak teruk..  Jalan yang tak pernah-pernah sesak.  Yang tak pernah-pernah ramai org menjadi seramai2 umat manusia. Kereta block sesama sendiri..

Masa tu saya berselawat banyak2...dan berdoa agar Allah memudahkan segalanya..  Sampai je dekat jalan tepi Old Wing One Utama..  Jalan tu LENGANG...  Ya Allah..memang Allah sengaja menurunkan cubaan untuk saya.  Alhamdulillah..  Kak Nani, suami dan anak-anak sabar menunggu.  Sikit pun tak marah..  Samapikan saya rasa segan, bersalah dan kecewa dgn diri saya sendiri.  Terima Kasih Kak Nani kerana memahami.

Masa saya balik, jalan dah LENGANG..  unbelievable.....  masa tu dah kecut2 jari dah..  dengan perut berkeroncong...  Singgah kedai bawah beli barang2 nak masak..  Malam ni masak paprik jela...dgn telur dadar.
Masa tengah beli-beli tu.. Yabang cuit bahu saya dari belakang.  Apa lagi..jam-jam tu jugak air mata mengalir..masa tu jugak saya mengadu hiba..

Alhamdulillah..smeua selamat...  Banjir kat atas tu Yabang cuma letak paper banyak2...  Kalau nak mop tak larat.  Penuh satu rumah dengan paper..  Kami punggah semua kotak2 yang ada..yang dah basah..selamatkan mana2 yangboleh diselamatkan..  Lappy kene sikit je....huuhuu



Lepas makan malam tu..  Yabang keluar main badminton..saya dah tertidur kepenatan....



pppppppppppppppsssssssssstttttttttt ....saya ada cerita yang nak dikongsikan bersama..  Tapi tunggulah..sampai saya ada kekuatan diri,...

11 comments:

LiNda said...

Fuhh...

Berdebar-debar saya baca n3 awak . Part awak berlutut and menanggis, rasa seperti nak dtg and peluk awak erat-erat .. huhuu

Happy ending . sukaaaa

Ujian dari Allah .. dia beri and dia tarik balik , pasti ada hikmahnya kann..kann

puterikurekure said...

kita berair2 mata bila baca citer awak ni. isk~

Queen said...

kak Linda : ya..dia maha kuasa..saat dia memberi saya rezeki...dia juga turunkan ujian buat saya...Dia yang MAHA KUASA..

puteri kure2 : saya dah berair da semalam.... hampir putus asa...tapi Alhamdulillah..kekuatan janji pada sesama manusia tu kuat..jadi gagahkan juga...

A D I A said...

happy ending, saya suke :D tapi minat yg ayat last tu, ada story nak dishare.. agak nya apa ye?? mcm nak teka je..

Queen said...

ADIA : nak teka?..boleh je..tapi hadiah nan ado...agaggaga

Dee said...

ujian sungguhkan nik..sib baik nik byk sabar n berdoa..Allah SWT Maha Mendengar..syukur dipermudahkan urusan selepas itu..alhamdulillah..

mrs.ecam said...

btol la...sayu bce n3 ngko nih...ujian beb...sume ni de hikmahnyer...aku leh iamgine cane keadaan ko smlm....huuuuuuuu

cikbedahlaser said...

btol2 bak kata akak kt atas tu...hepi ending...i loike....

aku pernah rasa mcm ko rasa..tp masa tu aku x de incik nakkal utk polok... tp syukur sgt2 masa tu..sbb ending nye....nice....

masa tu kite akn rasa sguh besar kuasa allah...
masa tu mule la terfikir.... apa la salah aku buat td nih.... masa tu la baru terfikir...owhh asal susah baru ingt allah....

tu la aku....

cheqna said...

salam
dugaan allah kan..
alhamdulillah semuanya selamat..=)

izzah said...

setiap dugaan Allah pasti ada hikmah..

salam kenal..
:)

Queen said...

mrs ecam ; huhuhu.....meh la kita berpegang tgn sesama..agagagaga

cik bedah : setuju....masa susah ingat Allah..tpnbetul la..pada DIA jela tempat kita mengadu..waktu kita heppi...kita sebut alhamdulillah..pun ingat Allah

Cheqna : ya..alhamdulillah

izzah : salam kenal..=)

Related Posts with Thumbnails