Tuesday, July 20, 2010

Mak saya tak bangga pun ada anak macam saya......

Lately..nak blogwalking pun rasa tak sempat.  Banyak benda yang bertangguh.  Nak buat entry lagi lah tak sempat.  Lagi pulak balik hari tuh kene tazkirah dgn mak pasal isi kandungan blog saya ni.  Alamak..dia masih mengharap anak dia jadi ostazah...  Takmolah cik..nanti orang label 'ostazah celup' kang payah..  bukan tak pernah...  Banyak kali...  Ni si Anon GILA MEROYAN tu kang...dia kata kita ostazah celup kang..maleh la buat tambah title atas bahu nieyh..dah banyak bersusun nieyh...Maleh la..  kita tulis pe yang kita nak tulis..  Lagipun tak payah purak2...  Besok2 orang tahu jugak saya ni macam mana..  Huhu...  Yang penting setiap hari saya cuba perbaiki diri.  Pokok pangkalnya kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...  Like mother like daughter la cik..ahahhahahha......

Ya..mak saya tak pernah bangga rasanya dengan setiap pencapaian saya.  Kalau dia bangga pun mungkin dia tak tunjuk pun.  Lebihnya saya puji diri sendiri jela.  Tak hadap pun.  Bagi jerla pujian lambungan itu pada abang2 saya yang manja macam siput sedut tu.  Diorang tu hebat2..  Sorang mengaji pondok..  Alim Ulama...  Cakap pun semua hadis2.  Konon2 sopan..tapi saya nampak cam lembap je..cakap sebutir2...ni zaman IT..masa itu emas...cepat sikit boleh?.........Tapi yela..dia tu orang hebat2. gaji 3 4 ribu sebulan..  Bini alim ulama....mana pakai sleuar ketat metat......Saya ni manalah reti..

Yang sorang tu plak Study ARAB...  kat mesir..  Mengaji pun pandai..Bini pun alim ulama..ostazah semuanya...semua yang jenis takut masuk neraka...Saya takut jugak..tapi tak setakut merekala...  Takat tajwid, pronounce sebutan dalam Quran tu..ala..tutup mata je..  Khatam Quran lapan belas juta kali.  Jadi plak doktor...  Saya ni sapelah..  Khatam Quran belakang2..  tak khatam depan cik.  Kang banyak plak nahu tajwid yang kene tibai kang..  Malas la..  Bila tanya...at least tak membohong..Memang khatam..  Cuma khatam sendirik2..  ahahaha....Yang mula2 je khatam dgn cik..lain2 sendirik2....

Dulu saya menang jadi pelakon perempuan terbaik peringkat daerah dan negeri untuk Pertandingan Teater Kebangsaan..  Mak saya tak bangga pun.  Dia 'jeh' (ini macam sindir hina la) adela..  ..
Lepas tu saya masuk kebudayaan.  Pun dia tak bangga.  Yela..duk menari2 bagai kan..  sampai negeri..tak bangga pun..Kene kutuk dgn abang saya yang alim ulama tu adela..  Kononnya saya ni kambing hitam keluarga..memalukan....

Pastu saya grad dgn dapat anugerah dekan pun..mak saya tak macam bangga pun.  Datang konvo pun kejap je..  Tu pun kocoh2 nak balik..  Saya senyap jela..  Sengih2..

Dah keje...pakai plak seluar..jeans...ranggi2..  Lagi lah dia tak berkenan..  Tak tayang anak dia kat orang.. Anak yang sorang ni simpan.  Yang ditayangnye anak2 dia yang UIA tu..yang Mesir tu..  Yang UTM tu..  Ala...ko tu ape la sangat NIkimah..  Tak leh celen diorang tu....Diorangtuhebat2..ko dah la muka tak cantik..jerawat bersepah...  Sedar diri sikit bleh?...ahahaha

Sekarang saya buat business...Laku la sikit..  Jadilah juru mekap..  Itu pun dia kata...Malu nak cakap kat orang anak dia buat kerja mekap2 ni...  MALU....  hurm...  yolah cik..anak cik yang ni tak jadi ostazah...
Yang UIA tu cik bangga la kot..  Takpun yang lemah lembut tu cik bangga la kot..  Yang ini ni ape la sangat....  Tapi sya tetap bangga dgn diri saya..sebab adik beradik lain layan bisnes..saya je yangjalan..yang lain banyak lingkup dari jalan...ahahaha..sorrylah ye..saya ade suami yang PR dia TERBAEEEKKKK.....

Saya ni masak pun tak pandai..menjahit pun tak pandai..kemas rumah pun tak pandai..mengasuh budak pun tak pandai....  Ape pun tak pandai...  Dapat suami pun bukan IMAM MESJID...  bukan HAFIZ hapal Quran 30 juzu'...  Yang saya kahwin Mamat rock bela rambut paras bahu..  jeans koyak2..


Tapi saya tak kesah..  Agaknya sebab dah biasa di buli..di hina...di keji dari kecik...(kecik2 kene dgn abang2 la..Besar2..ade je anon la..kawan2 la..keje nak mengeji je.)  Jadi saya dah lali....  Dah lali orang kutuk muka saya macam bulan...  Dah lali budak2 lalu sebelah tanya kenapa muka saya lobang2..  Dah lali dah org hina ape jela keje saya buat..kutip garbage..kutip itu..kutip ini..dah lali daaaa

Tak kesahla..  janji saya sedar...  Tanpa mak saya..tanpa ayah saya..saya tak wujud di dunia...

Janji saya hargai mereka..

Walaupun saya ni tidak membanggakan mereka..  At least mereka tahu..  walau kemana saya pergi..  saya boleh survive..  Tiada apa yang dapat jatuhkan saya...  Sebab saya kan anak mereka yang TOUGH!  I'm a FIGHTER...  Tak kesahlah tak bangga pun...  Saya rela je masuk bakul angkat sendirik...






Pppppsssssssssssssttttttttttt.....mak saya kata...ko cubalah tulis pasal kerja ke dalam blog tu..ni tulis benda bukan2..  saya punya kerja..masuk opis..bukak email..bukak facebook..bukak google...main FarmVille...sampai petang..sekian mekasih..ahahahhahha

16 comments:

Dee said...

jgnlah gitu nik..mak mana pun dlm hati dia sebenarnya bangga..yg kambing hitam nilah yg akan jaga dia esok2..percayalah..yg lain2 tu jgn sok2..keje n anak2 dijadikan alasan..kak dee dh tempuh tu suma..insyaallah..kak dee percaya nik anak yg baik..

mrs.ecam said...

alahai sedehnyer bce luahan ati ko nih...pnjg berjela plak tu...tp kirenyer mk ko syg kt ko la tut...sbb die bce blog ko...kagum aku mk ko pong bce blog ko kn....papepong aku sukung ckp k.dee...besenyer gitu la...ank yg x dhrpkn nila yg jg mk pak sok2....huuuuuuuuu

Queen said...

mrs ecam : ni entry luah bengang..sebab harik tuh kene leter Yabang soh diam..dengar je..ahahaha....tapi saya tau dia sayang lat saya...sebab tu dia marah..dia tegur...dia simpan...heee

kak dee : bab tu no comment...saya rasa saya ni balikpun jarang2..ade je yang lagi baik duk jaga mak saya..yang penting dia sihat..dia nak laser saya pun..tadah jela..ahaha..sebab tu kata..like mother like dotter la kan..hihihihhi

cheqna said...

alahai..
tapi takpe..yang penting kitat ahu apa yang kita nak
dan kita tak melanggar batas2 tertentu
ok...chayokkkkk

atty's said...

kty pun kalau tulis pasal keje.
pagi on pc..bukak fb..update blog..jalan forum .blogwalking..bos dtg..buat keje skit..buat DO/INV..kadang po..type letter..adaler 1 jam .lepas tu bos kuar..kalau bos outstation ..ganti dia meeting.ganti dia course..

maybe..sbb nik anak perempuan .jadik dia terlalu risaukan nik..sbb terlalu syg.

Just Call Me Bitt said...

wah tak sangka mak kite sehati sejiwa...akekekkee

Queen said...

bitt : iyeke?..ehehe..so kiranya i'm not alone la eh..ehehehhe

kak ty : ahaha..betul2...kak..saya ade 5 org adikberadik pompuan...ahaha..tapi saya rasa saya lah yang paling jahat.tu la agaknye...

cheqna : setuju!!!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hmmmm..

susah nak cakap benda2 camni kan?


yang penting kita tetap menten sayang dan kasihkan mak kita.


** kRina masa bujang selalu tak sependapat dgn mak.Keras kepala kata mak dulu. lahir & dibesarkan di KL jadi memang lain rasanya. Alhamdulillah sejak kawen dan beranak-pinak, kRina ubah sikap lebih toleransi.Sekarang jd tempat rujukan mak pulak.

Queen said...

kak rina : opcos....sayang tetap sayang..no one can replace her..ngee.....nie pun entry sayang la nieyh..sebab tu saya menyampah dekat yang lain2 manja cam siput sedut tu je....agagagagaga

diorang pun tahu saya masih tak puas hati diorang buat penderaan batin masa saya kecik2 dulu..nseb la..naseb la..agaggagag

Pinky Angel said...

alahai nik..paham2. sesi meluahkan perasaan. hehe.. dah cool down belum?

Queen said...

pinky : i memanjang je HOT...hot wife okeh..ahahhahaha

cikbedahlaser said...

lalalalala....
mak ko x puji ko lambung2... xpe..
mak ko dlm ati ade taman....
kdg2 die saje tak nak tnjuk...
mgkin jauhhh d sudut hati die.. ade satu perasaan bangga... even ank die bukan ostazah...tp anak die boleh berdiri d atas kaki sndri...

mak aku pon x pernah bga dgn aku.. x kisah la...asal mak aku kiut... ahahaha xde kaitan..

Yan said...

dik... mak pun baca blog ni ke?? wahhh canggih betul.. hehhehe

A D I A said...

alahai queen, sebak i baca. i pun selalu rasa macam tu. i ada 2 abang, tapi tak alim ulama la. tapi pandai. i pun pandai gak (hehe) cuma bila masuk kerja i selalu tukar2 kerja, tak leh stick 1 tempat sbb mmg i takleh keje bawah org. last2 bila kawin husband kasi green light benti. mak i punya la hot.

betul, mak mana tak sayang anak. tapi ofkos kita berperasaan ala2 'kambing hitam' kan. tapi bila i pregnant and kandungan ada problem skit, baru i tau mak i sayang i. baru i dapat attention yg i rasa kurang selama ni.

*nanges*

eh patut buat entry sendri ni. hehe sori mori ye.

Queen said...

ADIA : Owh..jangan sebak2..fighter tak boleh sebak maaa....ahahhaa....kambing hitam tu saya yang gelar sendiri..feeling ngengada...ahahhaha..takde mak yang tak sayang kat anak...cuma sayang dia mungkin terkurang sana sini sebab kita pun jahat..ngeee

Yan : Op Cos...mak saya very up to date tau..ahaha..ada facebook...baca blog....entah2 dia pun ada blog..cuma tak bagitahu je..ngeee

cik bedah : ala..mak aku lagi kiut..cam doremon...ade poket doremon..mak ko ade?...ahahahhaa...**mak aku doremon...


hhiihihihihihi

Anonymous said...

mak aku pun...nak jugak


yabang

Related Posts with Thumbnails