Wednesday, January 5, 2011

French..Paris.....London..sebut semuanya lah Yabang!

Lepas je check in di Nora Lodge...  Saya sapu roti dgn tuna mayonnaise yang dah memang siap2..yela..masa tu tak tau lagi boleh duk memotong2 ke tak kan...jadi beli je satu tin in case la tak bleh nak potong2 ke kat nora lodge tu.  Siap kan 4 keping roti siap2 kapit dengan tuna mayo....Masukkan bekal air dalam bag pack..Badam utk kunyah2 incase lapar (saya dah start elakkan makan snek2 berMSG kecuali terliur sangat)...  Crispy coklat utk Yabang..dan choki2 utk saya...Sweater....and we are done!!

Terus gerak naik ke Colmar...  adalah dalam 15minit lebih nak naik ke atas sana...  Yela..bawak pun pelan2 je..  Takut kalau laju2 ni...Jalan bukit2 kan...Nak naik kat Colmar Tropicale, Japanese Tea house dan Botanical Park dikenakan bayaran RM12 seorang bagi dewasa dan RM6 utk kanak2 (yang kanak2 ni kalau tak salah la)  Ni per entry per day..  Maksudnya kalau naik je kene..  Kalau esok naik lagi kene bayar lagi..Jadi rancang betul2 perjalanan anda... Ni sekali je bayar..bukan setiap kawasan kene bayar...  maksudnya RM12 ni kene bayar utk ketiga2 tempat ni...  Dulu nik pergi takde pun kene bayar (ni cerita 5 tahun lepas..hhahahahha)...  Dan dengan tiket tu jugak boleh naik Tramp a.k.a lorry yang dah diubah suai jadi tramp....

~betul2 lepas pondok tiket nak naik ke Colmar Tropicale~


Nik decide untuk pergi Colmar Tropicale dulu.  dan digalakkan parking kereta di Colmar Tropicale..  At least jalannya tak mendaki sangat.   Berbanding ke Japanese Tea House or Botanical Park terus..  Dua2 tu duk kat atas bukit nun..  Jadi jalan die mendaki sangat2...  boleh hangit kereta...  Parking je kat Colmar...dan boleh naik Tramp ke sana...Tak semestinya masuk dalam Colmar dulu...

So Nik Parking dekat sebelah FRENCH CASTLE..  dekat parking lot situ...  Lepas tu jalan sikit terus sampai kat Water fountain depan Colmar..memang dekat jela..Sebelah kiri ada Tramp station..  Tramp setiap setengah jam.. jadi kalau terlepas kene tunggu lagi setengah jam..  Kadang2 penuh...

~Pemandangan dari parking area mengadap Colmar Tropicale~



Takde mood nak amik gambar kat water fountain tu sebab orang sangat2 ramai.  Masa kat jambatan tu jalan2 sikit baru Yabang panggil saya berpaling...Rupanya nak amik gambar...yeay..saya sukaaa


~fesyen terbaru..fesyen mulut itik~
~mulut itik,bising macam itik sampaikan yabang suruh saya diam..tu tangan isyarat ssshhhhh tu~

~pemandangan dalam Colmar Tropicale~


Dulu2 masa saya pergi..Flea Market nye ada gak la..boleh beli2..sekarang dah takde Flea Market dah..ada kedai2 souvenier je...  Souvenier die harga ok la..tak mahal sangat..  Tapi makanan dalam ni memang mahal ya amat..air tin satu RM6 tau!...  memang harapan la nak makan atas ni...  Ada gak makanan yang murah..  Tapi tak sure mana satu..  And i think takdela murah mana..  Kalau dah kekdahnya air tin RM6 kan...nasib baik bawak bekal siap2..hihi....

Ternampak handwax ni..ni takde la special mana..kat KL pun banyak rasanya benda ni..  Tapi sebab tak pernah buat dgn yabang kan..  So try jela..buat kenang2an...  Buat yangbasic2 je..  total 2 tgn RM45 siap kaler dan huruf..  ala..buh tarikh je..itu lebih memorable...Yabang bukan romatika di amor sangat nak letak2 nama bagai...

~bersama2 tukang buat handwax kami~


~warna purple dan kuning...dah macam pelamin anak kak D apple green..hehe~


~amik gambar di tempat yang sama seperti 5 tahun lepas..cuma ni kat bahagian belakang~

~saya 5 tahun lepas....~


Kawasan ni tak luas pun....dalam 20 minit tu dah boleh explore semua...hahahhaha....Ada la game2 macam kat funfair tu..tapi saya takmain pun..kalau game kereta lumba2 tu saya mainla kot..  Tapi game tangguk itik ni tak main...judi kot...  Jadinya saya cuma duk tepi dan tengok orang2 lain main..ralittgk itik2 ni..comel2 belaka...hihi

~game itik~


Lepas tu panjat tower di bahagian belakang sekali...kiranya penghujung Colmar tuela..Dulu pegi takde lif...kali ni pegi dah ada lif...jadi naik lif saje...



Lepas tu dari tingkat 3 ke tingkat 1 turun pakai lif..dari tingkat 1 ke bawah turun pakai tangga je...lif lambat...
Owh ya...Colmar Tropicale ni sebenarnya bahagian bawah je ada restaurant...cafe gitu...ada kedai souvenir...games..  Tapi bahagian atasnya tuh semuanya adalah bilik2 hotel..  Jadi agak style jugakla kalau ada duit sebanyak RM300++ utk dibelanjakan pada accomodation di atas sana tak termasuk makan ye kawan2..  hihi.....Kalau ada duit banyak ok la..Kenapa saya kata gitu?..sebab Colmar ni 40 minit ++ je dari KL..

~terkedek2 bawak handwax..yabang duk ralit amik gambar~

on the way turun baru pergi tgk swan.......ada 4 ekor..berpasangan....2 swan putih..2 swan itam...  Orang sangat ramai kat situ..  Dah puas tgk swan...barula jalan ke depan sikit..  Dari Colmar..  kene turun tangga sebelum melintasi jambatan tu utk ke tasik swan ni..kiranya atas tasik ni adlaah jambatan yang mula2 jumpe tadi... 



Dari tempat swan tu..ada satu lagi tempat aktiviti yang tersorok..Menembak..  Kalau dari tasik swan tu...pergi ke arah kiri....lalu bawah pergola kayu...  ada macam walkway sikit..nampak dah tempat menembak tu...

Ape lagi..tayang skil la kan..hihihi..walaupun dah dekat 10 tahun tak menembak kot...(cerita macam banyak kali menembak je kan..padahal masa kadet harituh je.ahhahahha)....

Kadet Polis VS Tentera Udara = 3-1

Hehehhe..oleh itu Yabang hutang saya udang galah ye kawan2....hehehehe.....
Satu sesi RM5..dapat 5 butir palet peluru...Kene tembak la subjek2 yang ada di depan...  so Yabang RM5...saya RM5...





Habes je menembak..barula beratur naik TRAMP ke Japanese Tea house..Sekali ramai orang da...  Jadi jalan2 ke water fountain tu dulu..amik2 gambar..baru pi beratur lagi..lagipun masa tu baru pukul 1.45...  tramp sampai dalam kul 2 gitu....


~masa ni clear..org pun takde..barula best amik gambor..heheheh~






~amik gambar dengan orang baju besi~



~inilah tramp tu..lorri yang dah diupgrade jadi tramp~

Owh...gambar ni nampak dari seat driver bukan?,,,...yela..sebab kitorang duduk sebelah driver..  belakang dah penuh...duk depan best..ada kusyen u..  =)


Ni nak gi Japanese Tea house pulak....sambung next entry pulak ye....

14 comments:

cheqna said...

wah beshnya
jeleh tau

Ati Masrif said...

wow..gi holiday ke..

kirim..fridge magnet leh..^_^

PuteriKureKure said...

wah2...tak pernah sampai lagi kat sini. best eh.

Softtouch [Hanim] said...

akak last pg tahun 2003..lapan tahun dulu..masa tu boring lagi...yg best pun Japanese House tu jer...

daela said...

Nik, bestnya dapat g sana...teringin nak pegi..mesti best kan?tgk gambar nik terus teruja...

cikbedahlaser said...

mcm best je...

i_sofia said...

owh..kenangan honeymoon disini 4 tahun sudah.. harus buat lawatan balas n nk duduk nora lodge. jauh tak erk dari nora lodge ke colmar?

chenta said...

tak pernah pergi sini lagi :(

Just Call Me Bitt said...

belump lagi sebab malas google..tapi mcm best ambik gambar kat sini kan...tram tu dr parking ke nik? means dr 1st gate yg kena bayo tu? tu pon naik sampai situ pastu patah turun balik hehehe ape daaa

Pinky Angel said...

anniversary last year gi sini.. cantik n byk lampu2 sbb christmas. tak bestnya sbb ramai sgt org. mmg hampeh la nak amek gambar.

NM02 said...

last p sini masa kursus thn 2008 kot. skang mungkin dah banyak berubah kan. mm.. nnt plan nak p ngan hubby plak. tapi mcm gerun je nak daki bukit naik atas tu.

nway, saya dah follow awak tau. sudi2 le follow saya plak ye.. salam kenal dan tinggal jejak dari saya..

CatlinaFly said...

nik, makin berseri2 awk nih! :) penangan pembawak budak nih..;)

shi3la said...

chanteklah tempat neh..haku tak pernah sampai saner lagik..best ehh..

Nora lodge tue pon okeh jerk haku tengok..macam bes jerk kalau wat family gath kat saner kann..

gadisBunga said...

tempat ni mmg best jalan2. tu pasal ramai yg dok keep on going kot kan?

Related Posts with Thumbnails