Friday, January 7, 2011

Japanese Tea house... Mana Jepunnya?

Sambungan entry sudah ye kawan2..(maaf ade skip utk entry sawan tu...)

Naik tramp pergi Japanese Tea House..  Orang yang bawak ni agak berhemah la...tak laju2..lap pun pelan2 je..  Menderam2 tramp ni nak daki bukit tu...sebab tu tak galakkan bawak kereta tau...


~muka happy naik tramp duk depan~

Nak ke Japanese Tea house ni takde bayaran dikenakan..  Tapi sila lah bawak bekal air yang cukup..  Nama nak makan atas sana lagilah mahal yang amat..huhu..sadis di situ...

Japanese Tea House di Bukit Tinggi ni merupakan Rumah Teh Jepun di dalam hutan hujan tropika yang pertama di dunia .  Kalau anda semua pandai..apa konsep Japanese Tea House ini?..(lebih2 lagi soalan utk kak MIO dan juga GB...heheh..sebab same nature kan...)


Jalan agak mendaki nak naik ke sana...tapi saya tak kesah..sebab kiri kanan pokok..  Memang udaranya fresh...  tak letih..takdela terasa tak cukup oksigen..  Tapi isi gak perut dgn coklat crispy dan badam...  Untuk energy..  =)

~yabang makan crispy~

~saya makna honey almond..utk bagi anak cerdik...ate mak nye LEMB sikit kan~

Ni adalah dalam perjalanan naik..ada walkway... dan kiri kanan kawasan berlumut yang sanagt santek..rasa nak guling2 je kat situ

naik atas sikit nanti jumpela kawasan yang berjambatan...bawah ada kolam ikan pond..kiri ada jeram kecik..rasa nyaman je...kecuali ramai orang la..ahhahahhaha

~yeay..dah sampai pit stop pertama~


Atas tu sikit dah jumpe the Tea House tu..  ala kecik je...Soalan Yabang yang pertama

"mana Jepunnya..tu cina..bukan jepun"

adeeh...sakit perut saya gelak....  mana pulak nak import orang Jepun datang sini...kan..semata2 nak jadi penyambut tetamu....  Japanese Tea house ni boleh tgk dari luar je..takboleh masuk..  Kedekut gile..hahahha....  Kat sini la ada sewa baju Kimono...satu pasang RM20...  Boleh la amik gambar feel ala2 orang Jepun kan... Ada jual pallete ikan...kot2 nak bagi ikan tu makan ke kan..  Pastu ada jual Green Tea yang banyak juga di jual di GIANT..hehhehehe....

~siapa teror..cari apa yang pelik dalam gambar ni?..kenapa yabang amik gambar ni?~

Ye..peneka yang tepat tak dapat hadiah apa2..heheh..saje je main teka2..  =)

Sebab dulu dah pernah datang sini..jadi dah tak teruja dgn landscapeyang ada di sini...saya lebih teringin nak menunaikan wish list saya..iaitu bergambar denganKIMONO...masa pergi dulu ..masa tu student..mana ada duit nak sewa2 kimono ni kan... So kali ni nak try la..  sekali Yabang tk kasik.....

"Eeee.....kimono tu die tak basuh la yayang"
"memang la die tak basuh utk hari ni..tp utk esok die basuh kan...bolehla..."
"tengok la da pukul berapa..entah dah berapa ratus orang datang sini...dah berapa ramai pulak yang pakai...eee"
"ala..yang..kite sarung ikut luar je.."
"tak payahla...geli la...bayangkan orang bau tengik..bau bacin semua pakai"
"huhuhuhu"

~muke cembrot tak bleh pakai kimono~


Masa tak bleh pakai tu memang keciwa....keciwa sangat2..  Tapi tak lama la merajuk..  Sebab ada betulnya apa yang Yabang cakap tu...tapi tetap keciwa la..hahahha

~ok..dah ceria...jom kita smbung jalan2~

Rumah kecik yang saya tunjuk tu adalah WAITING HOUSE....  kecik je..lagi kecik dari Japanese Tea house tu....

~ni dekat ruang masak die kot...xpun ruang cuci2~

~ni orang pakistan di rumah Jepun namanya~




Masa tengah ralit amik2 gambar...dan cuba menarik perhatin ikan dengan menjerit2 nama ikan tu..tetiba dengar ada suara budak2

"Uda....uda..."
"Udaaaaaaa"


Laaaa...rupa2nya anak2 buah Yabang.....  ahahha...diorang saje berjalan..  Terserempak pulak kat situ (nampak sangat kecik je BUkit tInggi ni..hahah).....
Terus amik gambar sama2..



jadi perjalanan seterusnya di teruskan dgn mengejar budak2 ni yang gile aktif..huhuhuhuhu...korang ni..sebok je kaco orang nak dating....UDAnya sedap je sound..ahaha..budak2 tu kire ape....

Lepas tu kami pun jalan lagi ke depan...kali ni jalan menurun pulak..Lalu depan Tatami SPA ni...Ha..SPA ni la dulu nak book..sekali kene book 2 minggu sebelum..pastu memang susahla nak book die...udahnye baik SPA kat umah je..hhahhaa


Sebelah Tatami SPA ni ada UME TATAMI SUITES...harganya kalau tak salah RM1.2k for one night....hambek kau..hahahha..
Ume Tatami Suites ni banglo Jepun...jangan la expect dapat katil ke hape kan..orang Jepun tidur atas tilam je..hihihihi.....


Ni turun je jumpe abang ayie kat bawah..dengan si kecik Kaisara dalam stroller...owh ya..kalau sape bawak stroller tu..kurang sesuai la..sebab sini nak daki2 tangga kan..  jadi stroller = tak sesuai..

Kami ni naik balik atas sana melawan arus..  Sebabnya teman abang ayie pulak naik atas sana....

Turun je..budak2 ni dah ade kat bawah bertebarann..


Sebelum masuk Botanical park which is sebelah je dengan Japanese Tea house ni... 
Kene ketuk dulu eskrem sorang satu..tu pun budak2 ni selera besar..nak cornetto saje..  Cornetto harga RM5..solero RM2...  dah..amik solero sorang satu je..  Nak buek cano..mak bapak die kaya..saya kayap adela....

~kat depan restoran yang bapak mahal~


Masa ni dah start sejuk..so sayapakai sweater.....tak nak kene selsema kan...padahal mentekedarah eskrem tak hengat selesema kan..hhahaha.....

Budak2 ni berlari2 turun..mengah saya mengejar..  Yabang plak tertinggal jauh ke belakang...  Jauh kami jalan..ade dalam 2km ke dalam kot..ahahhaha....  sampai je pit stop..  Si Alip (anak buah yabang) buat hal nak berak pulak...sempat snap satu gambar je kat pit stop...lepas tu berlari pulak naik nak kejarkan die yang dah nak terberak sangat tu...tak sempat menikmati suasana pun..lagipun masa otw naik tu hujan..payung pulak dalam kereta..memang sadis la lari2..  terlupa terus masa tu saya preggy..buat nye jatuh..hadeeehhh

~muka kepenatan mencungap~

~antara gambar yang sempat yabang snap masa nak turun mula2 tu~



Lepas tunggu anak2 ni membuang ape yang patut....diorang pun teringin nak naik TRAMP dengan kami sama2..  Since masa diorang naik ke Japanese Tea House tu..diorang naik by car..itu yang kami tau kereta boleh hangit kalau naik ke atas tu..  masa tu parents depa ni dah duk dalam kereta..Sebab dah hujan kan.. So kami cuma call inform dan suruh diorang turun dulu dan tunggu di Colmar Tropicale. 

Redah hujan sampai ke Pit Stop pertama..  Orang memang ramai gile a...  Lepas tu...  Sampai je tramp pertama...penuh...semua yang kat atas tu tak nak turun..  Ciss...

Pastu sampai je Tramp kedua..berebut2 la nak naik kan..masa tu dah tak kira...yang penting budak2 ni dapat naik dulu...so kitorang berdua cuma berdiri di tangga...takpela..janji sampai..dah nak mati kesejukan ni..hidung saya dah sejuk gile...

Pengajarannya..  jangan lupe bawak payung buh dalam beg tu.....hohoho


Kimi dan alif sampai ngeri2 takut naik tramp tu sebab org yang bawak tu laju tak hengat....kat corner pun laju...alif sampai tutup mata...ahahhahh...ngeri siot...kitorang yang berdiri ni lagi la....

Sampai Colmar...sambung lagi jalan2..kali ni more pada entertain diorang sebab kami dah pergi tadi kan...

Tapi best jugakla...dapatla bergambar bersama..hahah...ape taknye..budak2 tu sibuk nak pegang kamera....adoii..seb baik Udanya memang teror bab kawal anak2 ni..

First time naik clown busy..second time naik Clown tak busy sangat..ape lagi..terjah la....








Gambar 2 kebelakang ni agak gelap...tak sempat nak setting2...budak2 ni sibuk sangat...
Lagipun masa tu cuaca pun dah gelap dah..dah nak senja...

Lepas bye2 diorang...  diorang ni balik KL balik..kitorang yag dah berkeroncong perut ni pun beransur pulang ke Nora Lodge..takut kalau sampai dah gelap nanti tak nampak jalan pulak..  Kat Nora Lodge nak masuk dalam tu bukan ada lampu jalan..  Lagipun ada baby kan..  berjaga2 jela..  =)

Sampai je kebetulan kak Nora tengah nak siapkan dinner..so order sama je macam org lain order....kebetulan sama..  So takdela rasa menyusahkan Kak Nora...

Nasi Putih..Ayam goreng..sambal asing...kangkung goreng...

Sedap..kitorang makan sampai licin..hehehhehe...sejak tu duk teringat2 ayam goreng di Nora Lodge..hehehhehe

Minum plak air Teh O....  sedap..

malam tu tidur tak awal jugak..duk berborak2 dengan salah satu guest kat situ..  Dlama pukul 10 dah selamat tidur...hehhehe...

Owh ya..sebelum tidur tu saya dah siap2kan sardin utk jadikan sandwhich esoknya...esok tinggal sapu je..  =)


Sejukk..saya pakai tracksuit..baju lengan panjang dan stockin..tu pun sejuk... 





5 comments:

cikbedahlaser said...

akak opis aku pon aritu melepet... die pon tgh preggy... melepet teruk la... pastu g jmp doktor.. doktor ckp..smua ni psikologi je... pastu doktor tu psiko die... terus berubah lain lak mood die..
skrg dh dtg keje... lepas cuti tnpa gaji sebulan lebih...


ko nye entry wat aku rasa nk cuti... membuak2 rasa ni.. uhuhuhu

Queen said...

cik bedah..yg psiko tu psiko..yg tak lrt tu mmg tak lart...mcm org demam la...nmpk ok..tp kepala nenong2

Softtouch [Hanim] said...

cantiknya pic2 tu nik...meriah ngan anak2 buah nik tu...

Mimy Hamid said...

aku tersangat teringin nak ke sini la beb...sama cam ko wish list nak pakai kimono..hehe pastu snap gamba outdoor..pehhhhh..nak jugak...bacin basham pasrah..hihih

Just Call Me Bitt said...

sangat best kann...kena terjah jugak kat situ tapi tu la...bila la nak sampai...asik berat hati jek memanjang...

Related Posts with Thumbnails