Tuesday, January 25, 2011

Senarai barangan keperlun baby dan mommy

Terhegeh2 baru nak buat list..itu pun lepas dah nampak perut dan start rasa sangat malas nak berjalan bawak perut yang terik..muehehhehhehehhee

orang lain dah siap shopping dah..mek baru nak buat list...

Cuma BIG decision je dah buat...iaitu dimana nak BERSALIN.....ianya di PPUM ye kawan2..  harap2 dapat bersalin hari weekdays supaya dapat keluar awal..muehehhe..

Tengah gigih garuk2 kepala buat list...  List ni nanti akan di check oleh kedua2 nenda baby....
Kalau semua ok..baru start nak soping2...alamaaakkk...malasnyaaa...

agak2nya baby ni memang jenis JIMAT orang nye...  sebab mommy sekarang memang takde mood nak shopping di shopping2 kompleks...rimasss jadinya...

kalau masuk GIANT ke TESCO ke...asyik rasa nak marah je..rasa rimasje..rasa nak balik..  Yabang sukela...jimat duit die..

ok2..melalut dah... ini list yang saya  dah buat...sape2 rasa nak tambah ape2..sile komen ye...
manalah tau kan..kadang masa buat tak terpikir...tapi tak semua la saya nak amik..sebab ada barang2 yang saya akan beli samada lepas baby lahir..atau saya memang tak nak beli..muehehhehheheheheh...takpun kecek je abang2 saya punye..diorang kaya...barang baby full equip...pakai kadang idok pong..hehehehehe


LIST BARANG2 MOMMY

1) Kain batik (4 helai)
2) Kain barut/bekung (2 helai)
3) Set bersalin a.k.a Jamu - Nyonya Menir
4) Tilam Panas - Confirm kecek Cik punye..heheehe
5) Maternity Pad
6) Breastpump
7) Storage bottle
8) Cold/storage bag
9) Thermos
10) Nursing Bra (4 helai)
11) Breast pad (xtau nak beli berapa)
12) Tungku (xtau moden ke tradisional)
13) Stokin tebal (2 helai)
14) Sweater (1 helai)
15) tolong sambung..hehehhehe


LIST BARANG2 BABY

1) Baju (4pasang)
2) Barut (5 helai)
3) Bedung (1 helai)
4) Kain napkin (3 helai)
5) Tuala mandi (2 helai)
6) Set mandian baby
7) Tungku jintan (suh cik buat)
8) Minyak sapu (telon kot)
9) Baby diapers S size
10) Mittens and Booties ( 4 pasang)
11) Tilam dan bantal kekabu (suh cikbuat)
12) Beg diapers & baju
13) Baby wipes travel and home usage
14) serkup baby a.k.a tudung saji
15) Set kecantikan dan kecomelan (bedak, losyen, sikat, brushes)
16) losyen rashes (kalau perlu)




ok..ade nak tambah lagi tak?..kalau nak bawak baby dari satu tempat ke satu tempat..contohnya dari umah ke rumah pengasuh..nak bawak dalam ape?



p/s : nik punye auto publish tak di publish macam nik nak..nape eh?...  patutnya entry ni keluar pukul 8.50 pagi tadi tau..haih

6 comments:

atty's said...

rasanya okeh dah semua list tu .

Just Call Me Bitt said...

list tu utk p hospital ka? umah punye? hehe

untuk dok umah sediakan selipar dlm umah...coz bila pakai stokin nak p toilet ke nak p mana2 nanti kotor akekeeke so belila selipar dlm umah...tak pon p mana2 hotel angkut jek selipar hotel tu hehe

baby sediakan thermometer senang sukat suhu dia...kain bedung tu kalau suka membedung satu tak rak cukup nanti muntah susu dah dia xberbedung...hehe tapi kalu dia rimas xpe satu pon cukup agege

alas utk baby prepare jugak coz baby ni suka keluarkan mcm2 hehe,
mad mandi baby jugak, baby wipes memang kena banyak nik,

kalau nak beli bag atau bakul baby beli yg besau senang masuk segala benda satu bag sahaja,

tanya mak, preparation untuk tanamkan tembuni baby...preparation untuk letakan tali pusat baby...tak yah beli ape2 ke? sebab budak2 ni saya belikan periuk tanah utk tanam tembuni tu...

Queen said...

kak ty : thanks... =) cukup la ye dak..heheh

bitt : list ini utk hospital dan rumah...oo..
selipar dalam rumah..baik..akan di tambah..

termometer ye..baik...

kain bdeung tambah satuje lagi kot..sebab boleh ganti2 dgn kain lampin biasa je..heheh

ha'ah..alas baby yang mcm biskut bantal tu..okeh2..

dah tanya...mak kata tanam pakai kain putih biasa je...biasanya mak dulu simpan tali pusat dalam kantung kain kecikje...sebelah PIL pun pakai periuk tanah..tp rasanya nak suruh cik yangtanamkan kot.. =)

mekasih bitt..nanti nik update list nik ye.. =)

Softtouch [Hanim] said...

cutenya list2 tu...dah ok kot nik...yg pnting sediakan bnda yg pnting skrg..yg mana kekurangan tu nnti2 leh tambah..yg pnting brg2 nik n baby nak ke hospital...
take care

chenta said...

boleh tengok blog my sis ni juga sebab masa b4 bersalin tu pun ada buat listing...kot2 boleh jadi panduan ^_^

http://kisahperkahwinan.blogspot.com/

Yan said...

nik.. akak sebulan lg nak beranak.. baru terhegeh buat list & bli barang2.. hahahhaha

Related Posts with Thumbnails