Tuesday, January 4, 2011

Hati Yabang kini hanya pada Nora.... sedih sangat

Kenapa saya senyap sejak tahun baru ni?..  Sebab saya sedang bersedih....  Setiap hari..hanya nama Nora meniti di bibir Yabang...  sedih sangat....  Jiwa dan hatinya hanya pada Nora...  Bukan lagi pada saya...
Hati isteri mana tak sedih..bila suami cuma menyebut nama NORA?....  Hati mana ang tidak tercarik kecewa bila suami yang dikasihi menyebut nama NORA....

NORA yang cantik.  Nora mendamaikan..  Nora buat dia rasa seperti tidak keruan di tempat kerja..  Semua kerana NORA....








Ewaaah..pepagi buat drama la pulak kaaaann...  Nora itu adalah NORA LODGE...  tempat penginapan kami masa ke Bukit Tinggi cuti New Year tempoh hari....  Bukan kata Yabang..saya pun teringat2..  Takdela rasa tercarik hati ni...senyum bangga lagi adela..  sebab tempat tu saya yang carik kan..bile die happy..saya rasa bangga la pulak kann...hihihi..


Bertolak dari rumah pun dah tengahari.  Sepatutnya malam tu packing barang..  Ni tak...pagi2 tu baru nak packing sebab malam sebelum tu terbongkang kepenatan.....  Siap semua packing barang dekat pukul 11 gitu baru bertolak naik ke Bukit Tinggi.  Lebih kurang 40 minit je dari KL..  Tapi gedik nak bermalam kat luar..  Saje nak amik udara baru...  Angin baru la katakan...

Sampai Nora lodge dalam pukul 12 tengahari.  Kalau ambil susur keluar ke Bukit Tinggi atau Berjaya Hills resort....  Lepas pada Pondok Pengawal yang pertama.. Ada simpang 3.  Terus je..jangan masuk kiri...
Naik lebih kurang 20 minit jugak la..  dalam 5 km gitu..  Perhatikan ada signboard sebelah kanan jalan.
ORCHARD LOT FOR SALE..  Sebelah die ada satu banner kecik je..  NORA LODGE..  Dont expect jalan yang cantik.  Ia cuma jalan tanah merah yang berturap ada2 pakai batu kerikil je.  Macam jalan nak masuk kebun gitu...

Masuk dalam lagi...  Terus je ke dalam...  Dalam 10 minit camtu gak la..  tak jauh actually..  Tapi kalau tak biasa..  Memang terasa jauh2..  Lagi2 jalan dia macam jalan 4wd gitu.  Jadi bawak slow je..  Jalan ni melalui lereng bukit.  Ada nampak banglo besar2 dalam tu..  Ada la satu dua gitu...  Terus je..  Nanti nampak pagar kayu...Terus lagi....  Sampai jumpa simpang Y...  amik yang sebelah kanan...menuruni bukit...  Lepas tu terus jumpa NORA LODGE..

Jangan la mengandaikan dapat chalet ade star2..  Bayangkan paling mahal bayar adalah RM90 pernite utk satu chalet include bfast..  So cheap la kan kalau nak compare duduk dekat Berjaya Hills resort tu kan..
RM90 per nite..dapat katil Queen size..  Kalau yang RM70 pernite...bilik kecik sikit je...dapat katil single bed je..   Tapi dalam tu banyak tilam 'gosok kaki'...ala...tilam nipis bujang tu...  Bilik air kat luar tau. Tapi memang bersih..  Takdela lumut2 ke...lantai pun tiles...  Selesa la nak mandi dalam tu...  Nora Lodge ni die buat style Family budget.  So kalau gi ramai2 satu family lebih seronok..  Sebab kita2 je atas tu.  Pemandangan seluas banjaran gunung..  Nampak lagi highway kat bawah..  Memang best.
Bilik cuma diprovide kipas.  eletrik pun guna generator je..  Tapi kitorang tak kesah..  Sebab dah sedia ada sejuk..  Tak payah air cond..  Bukan sejuk membunuh...  Tapi udara die nyamaaaan je..  Memang seronok..

Makan malam pun order je dari cafe die..  Malam2 nak karaoke pun boleh..  Nak BBQ pun boleh.. ada 6 chalet je kat situ..include satu dewan yang boleh memuatkan 200 orang...Dewan tu boleh tukar jadi dorm..  Memang best la...


best dan tenang nye kat situ..sampaikan Yabang cakap die teringat2 kat Nora Lodge tu..  Tuan die pun ramah..  Pembantu die pun baik..  Kitorang siap bawak sardin utk buat sandwich.. Bawak roti..  So masa nak gi jalan2 kat atas Bukit Tinggi tu..siap2 bawak sandwich dan air masak..  Takdela banyak sangat belanja kat atas sana nanti....


Memang sangat recommended la Nora Lodge ni.  Tempat yang tenang.  memang naik atas sana boleh duduk berehat dan luangkan masa bersama2..  Takde istilah sibuk nak buat aktiviti itu ini.  Memang balik Nora Lodge utk berehat.  Nak berhoyeah2 boleh naik Colmar Tropicale...


owh ya..malam tu kami makan Nasi putih..ayam goreng...Kangkung....pastu request buat sambal asing utk Yabang..  Cuma RM6.50 je satu kepala..  Siap die bagi tempe dan ikan masin free.. Air pulak Air teh O...refill 8 juta kali pun takpe..  kalau goreng2 je lagi murah rasanya..  Ayam goreng plak 2.5 ketul sorang...banyak siap boleh ratah2...

Pagi bfast buat style buffet..  Ada mee goreng..Meehun Goreng..Nasi goreng..  Ada jemput2...  Air Teh O Panas..  Memang sedaaaappp......


Ni antara gambar di Nora Lodge..utk tatapan korang semua.  Boleh imagine la kat sana tu macam mana.. Owh ya..tempat ni di bina pada tahun 2003 lagi tau!...  So dalam masa 7 tahun ni..tempat ni memang well keep..  kayu2 die takdela buruk2 ke..makan anai2 ke..takde...


Ini masa baru2 sampai..snap sikit2..sebab excited nak naik Colmar Tropicale

Bawah tu nampak highway tau!




Inilah pemandangan dari bilik kami...  Terus nampak pemandangan bukit..yang berkabus2 tu


Masa ni nampak lagi jalan nak masuk sini..  Kejap lagi kabus dah bergerak..tutup semua dah tak nampak apa









Update ni dulu...ada lebih 200+++ keping gambar....tak dapat nak upload semua..bboleh tgk kat FB..itupun tak dapat masukkan semua..  =)


Dan pada yang berminat..boleh contact kak NORA ni di nombor +6012 2015218
atau boleh lawat blog dia http://donmyzz-holidaysbt.blogspot.com/

rasanya blog die ni dah lama tak update..sebab room rate masih 80/60...sekarang dah naik sikit harga..but still worth it....  thanks kak emy remind pasal contact no..hihi...


Pssstt...masih teruja walaupun dulu dah pernah naik Colmar Tropicale ni..  Tapi kali ni pergi dgn Yabang..so memang best sangat... Untuk orang yang perasan DIVA tak sesuai duk chalet ni rasanya..tapi yang orang biasa2.memang suggest tempat ni..tenang sangat

19 comments:

fazemy said...

Bestnya ni tempat ni. Nampak kabus2 tu...sejukkkkkkkkkkk mata memandang. Err oklah tu. Klw nak cari ketenangn nak pegi sini la. Nnti unt next entry jgn lupa taruk contact no diorg tau:))

daela said...

wah...syoknya...mcm nak ajak sayam g sana...:)

daela said...

good info nik..tqvm

sahromnasrudin said...

tenangnya pemandangan....nampak harmoni

atty's said...

wah..kty tgk gambar pun dah tau syiok..sgt..bila lah nak pegi nie

Softtouch [Hanim] said...

bestnya nik tmpat nie...nyaman jer..wpun mruah tp selesa xpelah nik..janji kita rase hepy...

segar je akak tgk pic2 nik nie..

gadisBunga said...

complete review. perfect place for me. sebab kite bukan diva. hihihi~

CatlinaFly said...

wah bestnye...nak simpan contact no nora ni.kalau betul2 dok hotel/resort kat sana mesti kurang rm400-500 semalaman kan

norh said...

menariknya..nampak sangat relax.. :)

i_sofia said...

harus try ni. thanks nik!

Dee said...

cantik tempatnya..mmg rega pun berbaloilah..nik..pastikan kita tidak terserempak di mana2 dgn baju yg sama ini ye..muahaha..

oya zihanee said...

+ wah... akak suke tempat2 yang tenang nih... thanks for the info.. next vacation pleasssss!!!!..... +

cikbedahlaser said...

owhh terus aku berangan..
lama nye x pergi bercuti.. sejak sarip tukar keje ni....
owhhh... miss that moment.... owhhhhhhh

Just Call Me Bitt said...

rasanya i dah komen post ni...ke tak sempat send ismeth dah ambik alih..hehee

baru nak cakap mcm kenal jek baju akekeeke opss ya ampunnnn sorry tokehhhh

best beno dating berdua cenggini,hehe

Anonymous said...

Asslam, saya teringin nk dtg sini..
ada baca review, jalan nk msuk sini agak teruk. So, kalau pakai kete sedan, mampu naik tak sampi nora lodge..
tQ :)

Queen said...

encik/puan/cik anonymous...

kalau kereta sedan..tak lowered... boleh lagi ke sini..kami naik pakai viva je =)

Anonymous said...

T.Kasih yaa sudi reply..

Anonymous said...

cit, awai2 dah kena. ingatkan nora mana la tadi.. anyway, nice job.

Unknown said...

016-407 4657 no utk booking

Related Posts with Thumbnails