Thursday, December 31, 2009

I'm not racist..but he cross the border....



Nama subject : Aru (bukan nama sebenar)
Kesalahan : Buat family MIL aku macam family sendiri pastu nak kick me OUT!...damn u!......(bukan kesalahan sebenar)


Tadi dapat call dari Abg Jali, mintak tolong, ade kawan die nak kawen hari sabtu baru nak cari pelamin, baju bagai..adeeeehhhh...Tapi takpela..rezeki.
So,sementelahan besok nak pergi pre honeymoon (2 bulan kawen tak kemana pun..tak sempat..huhu), so nak tak nak kene pasang malam nie...

OK la..tak kesah...pastu tadi hubby call...malam nie ade buat makan2 kat rumah..collect2 duit sorang sikit.
Aku cakapla kat hubby, mana boleh join, kita kan ada job malam nie.. Pastu hubby cakap, tadi abg Ayie call mintak beli Sosej sama fish ball.... Waaaahhh..pastinya malam nie ada BBQ....

Pastu aku teringat, dah setahun rasanya, kalau ada makan2 kat rumah tu, Aru (bukan nama sebenar) mesti ada menempek kat situ. Terus aku cakap kat hubby, aku tak nak kuarkan duit walau se sen pun dan aku takkan join. Kalau takde keje pun aku takkan join....

Ini bukan pasal Aru, ini family abang

No! Saya tahu Aru will be there, saya tak kan join.

Biarlah dia, ini about family

No! Full STOP!
(kata putus dari aku)


Actulally aku dah puas argue pasal nieyh. Pasal kehadiran Aru dalam family mertua aku. Dari aku belum kawen, sampailah aku dah kawen, aku tak suka dia. Dia bagaikan membawa jarum, menusuk secara halus ke dalam family mertua aku. Aku tak suka!

Kronologinya :
Start pada PRU lepas, dia nie kononnya org kuat PARTI ATAS ANGIN (bukan nama sebenar). Satu parti dengan keluarga mertua aku. So, sepanjang kempen, dan PRU berlangsung, dia memang bertungu tangga di rumah. Tak kesahlah. Masa nie semua pun tgh hangat berkempen. Mana2 pergi org cakap pasal politik.

Dia nie jobless...jadi kerja nya memang melepak kat rumah pak mertua aku sepanjang masa. Cakap die memang nak meletup. Dia tahu segala2nya. Dia pernah buat tu, die pernah buat nieyh. Aku bukanlah jeles..tapi mual jugak kalau dah semua benda pun tahu segala dan mesti die je lebih...wahwahwah....

Pendek cerita..zassss....
Aku dengan dia ditakdirkan bekerja bersama2. Bukan satu opis tau. Tapi baru nak buat proposal utk biznes kecik2. Sudahnya dah dia semua tahu kan.. Dia nie duk canang dia chef.. So, kembar aku Melakau (bukan nama sebenar) amik la dia join sekali. Suruh masak burger. Pastu org complaint dia nyer burger tak sedap. Di marahnya org tu, yelah..tak boleh kene tegur. Cerita selanjutnya ada paga entry yang lepas ini. Sejak tu dia tak nak bercakap dgn aku. Langsung pandang aku pun tidak. Tegur pun tidak. Dia buat aku jadi org asing dalam rumah pak mertua aku sendirik.

Dulu, dia kata die kaya..Pakai superbike. Duit balik rumah campak2 je kat bini. Tapi skang dia punye motor kriss pun tersadai kat belakang rumah pak mertua aku sebab takde duit nak bayar. Aku sedar, jatuh bangun org tu pada Tuhan. Tapi bila dia berlagak tak habis. Cerita nak letup, aku jadi pelik. Takkan duit die yang berkepuk2 tu die ta pernah buat simpanan kot. Duduk pun kat rumah Low Cost je. Hurm..pelik pun ada....

Dia kata dia sami H****. Pernah bertapa kat sungai belakang umah Pak mertua aku tuh..
Ok la..tak kesahla ko. Pastu dia kata dia tahu baca Quran. Ada org bagi dia..dia letak kat altar semayang dia (adeh...patut ke aku selamatkan maruah kitab suci tu?).... Asal dia cakap je.mesti nak cakap besar.

Dulu, tiap2 malam dia melepak kat rumah pak mertua aku. Boleh layan tgk tv sampai takde org nak layan die dah..semua dah ngantuk nak tido..die boleh duduk tgk tv.... Baru2 nie baru aku dapat tahu..umah dia takde TV, jadi dia melepak akt umah pak mertua aku utk tgk tv..skang dah ada tv...lesap terus..jarang2 je duk umah tu...Tapi still buat rumah tu macam umah sendirik..

kalau pak mertua aku buat makan2 kat rumah, dia paling menyibuk sekali. Habis semua keputusan pada dia. Dia jela yang tau apa yang sedap..apa yang tak sedap. Die jela yang tau pe yang terbaik. Sudahnya, aku perasan, adik beradik hubby aku dah tak sepakat. Ada yang ikut kepala aru, ade yang tak. Kalau tak ikut, ne pulau. Buat2 tak tau. Dah tak harmoni..sedey..

Dah tu pulak, die tu H****, tgn entah datang mana, preparekan makan utk family aku (family mertua pun family aku jugak kan...)... Aku cukup tak berkenan. masa kenduri aku haritu, aku dah warning hubby awal2, and aku dah hint keluarga mertua aku, aku tak nak dia sentuh makanan2 untuk kenduri tu nanti. Kalau aku tahu, aku tak kan makan dan family aku jugak takkan makan. Ok lah..dia cuma jaga pembahagian lauk kat dapur. Itu pun aku dah cukup tak berkenan.

Die boleh datang rumah tu, tegur semua org, tapi aku depan mata, pandang pun tak.hirau pun tak. Ignore macam aku tak wujud. Eh, Hello...aku menantu rumah nie tau!....
Pernah la aku buat tak tau je perangai dia tu. 5 6 kali aku tegur tapi dia buat tak tau. Tak layan..pandang aku pun tak... Buat aku macam org asing. Hari tuh, die beria nak makan kat rumah pak mertua aku. Kecoh, dari dapur boleh dengar dia nak makan asam pedas mam masak, sekali die tgk aku ade kat dapur terus patah balik takmo makan. Hari tuh, aku nak tolong masak2 sempena ada makan2 kat rumah, die boleh buat arahan segala dan ignorekan aku..


Serius sedey. Skang nie lagi pulak.. Kes Abg Syam sakit...klik sini untuk entry pasal abg syam sakit. Skang die plak rawatkan.. aku 100 kali tak setuju. Dia tu agama lain. Banyak lagi ustaz2 kita yang boleh ubatkan..kenapa pilih dia. Aku tak nak kelak akidah kelkuarga aku jugak terpesong. Aku tak cukup bagus. Tak cukup iman di dada.. Tapi aku tahu nilaikan kedudukan agama dan akidah ku... Hari tu Kimi (anak buah hubby) galak bercerita..kononnya keluar jarum dari dahi abag syam. Kalau org yang lemah imannya, pastnya berkata sami hindu nie bagus. Cara dia boleh ubatkan abg syam.. AKU TAK SETUJU!!!!

ini bukan masalah peribadi atau pendangan aku sendiri. Ini dengan pemikiran rasional dan logik akal.
Siapa2 yang sudi hulurkan pandangan, bglah tahu aku. Apa muslihat dia dalam memasuki keluarga pak mentua aku.

Sampaikan mama tak tegur, ayah senyapkan.menangkan dia. Kak Zah marah kalau tegur pasal Aru, Abag Ayie, Abg Syam, Imran melenting kalau kata Aru tak betul..Katanya "Kau apa tahu?".....
Hubby juga melayan baik Aru walaupun isteri dia diketepikan.... Sedih..

Kalau ada apa2 melibatkan Aru, aku cepat2 undur diri. Aku sedih sebab aku automatik tersisih. Aku sedih sebab Aru masuk campur dalam perhubungan kami anak beranak. Aku sedih dan kecewa.

Pernah aku cakap pada Ayah (pak mentua aku)....

"Asyik Aru je jadi anak kesayangan ayah..Nik bila pulak?"

tapi aku rasa ayah tak dengar..dan aku lebih suka begitu...











5 comments:

arnamee said...

Salam akk.
salam perkenalan;)

huhu. sedih, bukan semua faham apa kita rasa, bagaimana kita throught sesuatu situasi, skrg, akk sendri kena cri jalan keluar, sebb org lain mcm tak dapat tlg memahami dan keluarkan akk dri apa akk rsa, okke juga keputsn akk, tapi akk pun kena belajar sedikit ilmu ambil hati (bodek lebih kurg), ikut 'aru style' - jika boleh, supaya orang nmpk akk. Pepun, akk kena sabar sebb ALLAH mesti ada sebb untuk akk melalui semua ni:)

p/s; selamat thun baru:)

GhOsToNe said...

sabarr..

faham camne perasaan u skunk!

moga dpt sabo tao!

Queen said...

hye sis arnamee : sikit2 takpe..tapi kalau selalu2 akan buat org jelak dgn kita.

ghostone : thanks...sedih..tp pe boleh buat..he crossed the border...buat org rasa menyampah sangat

lynadabesh said...

xboleh sabar ni...wah,ade kuase betul dia ek..pelik jugak!!!org mcm ni xblh dibiarkan.mmg blh pecah belah family...kalo saye pon sedih sgt sbb hubby sendiri blh baik dgn org yang xsukakan kita...

Queen said...

thanks lynda....
tapi dalam masa yang sama paham jugak..hubby buat gitu for a good reason...

Related Posts with Thumbnails