Tuesday, April 19, 2011

Mee Kari slurp....slurpp....

Hari ni mood ada baik..  sebab semalam balik dinner rumah MIL..  die tahu kitorang nak datang..sebab nak hantar stage buat buaian aqiqah..

sekali bukak periuk..tu dia..IKAN SINGGANG sedap...mama punye style memang lain sikit la dari yang KELANTAN punye..tapi singgang ape2 pun sedaaaappp....

Kene pulak ada bubur kacang hijau durian..pergh..tu yang mood hari ni menyanyi2...  Pagi ni pulak meehun dgn rendang...muahahhahahha..  terangkat la..

Harap2 takde yang spoilkan mood saya hari ni..semalam dah kene spoilkan kan...nak tau..tengahari tu..die tanya lagi layout villa tu..  saya marah die...  diam terus...sampai balik..hahahha..  kadang rasa kesian pulak..yela..die concern kot..  takut keje tak siap..  tapi tak sukela org push2...  bak kata pokcik gedek...  memang la fun buat design ni (walaupun takde kaler2 lagi..semuanya pasal planning sajerk)....  tapi kalau ada org duk push2 kita..takde yang funnye la...

Ok..namo cite benda yang tak best..layout tu pun dah selamat di email...  hari ni tinggal nak kemaskan yang mess up semalam..  dan nak update kilang...

Jom layan resipi yang saya godek2..  pestime buat ni..  MEE KARI....haha...sumpah selama ni tak pernah buat pun mee kari ...  ni baru try..alhamdulillah..terus menjadi...  Resipi adlaah derhaka...(bak kata Mat Gebu)..  saya cedok sana sikit..sini sikit//jadi resipi sendiri..  Pastu lupa amik kat link mana...  hahahhaa..padan muka...


MEE KARI





Bahan-bahan kuah:-
6 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1/2 inch halia *
Udang kering *
10 sudu besar rempah kari DAGING (campur dgn air sampai jadi pes)
5 tangkai cili kering (buat jadi cili boh)
1 biji pati santan
2 keping asam keping
Air stok udang (udang di siang kulit dan kepala, rebus, blend dan tapis. Air disimpan sebagai stok)
Bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis
1kg kerang
500 gram udang
Fish ball
Fish Cake
Tauhu kering
Air, garam dan gula secukupnya

* di tumbuk lumat

Bahan-bahan lain :-
Mee kuning (celur)
Taugeh (celur)
Sawi (celur)
Telur rebus
Bawang goreng
Daun bawang
Limau kasturi



Cara-cara :-
1. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan bahan * sampai brown
2. Masukkan cili boh, tumis sampai cili masak (pecah minyak)
3. Masukkan pes kari dan tumis sampai pecah minyak
4. Masukkan santan, asam keping, stok udang, air.
5. Agak2 nak menggelegak, masukkan tauhu kering, udang, fish cake, fish ball, kerang.
6. Buh garam gula...  masak sampai pecah minyak dan menggelegak.
7.  Buh mee...buh sayur2 yang dicelur..  letak kuah..makna panas2...fuuh..terangkat....

Owh..ya..jangan lupe buh limau kasturi sebelum makan...  Portion ni agak banyak utk makan berdua ya..  =)
Boleh la cuba..simple dimple je..  =)


Yabang komen kurang pedas sikit..kalau nak pedas lagi buh cili boh lebih sikit..  =)
Selamat mencuba!

12 comments:

Lady Rina said...

nampak sedap..nanti nk try..:)

NM02 said...

teringat mee kari maju junction.. oh terbaik

rATu kEBaYA said...

nampak sedanp.. nak salin resepi e..

gedek! said...

Huuii!

Bawang goreng dalam botol tu mengasyikkan!

Jangan beli bawang goreng yg dah siap tu... goreng sendiri lagi bes!

atty's said...

fuh ..mee kari memang terbaik..
kty pun cam yabang ..suka yg pedas sikit..lepas tu ltk lak bawang goreng..memang terbaik..

harus cari mee kari kang lunch hour ni tau..!

Dee said...

sedapnya..tp nak tya..pakai kari apa? daging or ikan? byk resepi tak tulis ni..tu yg takut2 nak buat..x sure..

dd dudu said...

omg omg akak masak ke niii, sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


sedapnyeee kakkkk
aaaa mau sy carik mee kari hari ni gakk uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


huhu first perenggan akak ckp pasal kuah singgang sy dah terliur dah wuuu

Just Call Me Bitt said...

slurrrpppp slurpppp sedapnya...sambil goyoh2 tapak tangan macam iskandar buat selalu...ahhahaha nanti try nak ceduk sebiji dari nik punya jugakkkk hahaha

Rosmadi Shakri said...

kalau dpt letak Udang lagi banyak, lagi sedap

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

bila ada tauhu kering yang buat tak menahan tu...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
dapat gak gua resepi mi kari..buleh gua cuba ni thx sebab rajin post kat blog

Mimy Hamid said...

kebetulan memang cari resepi mee kari simple...thanks queen..fav hubby ai jugak

Related Posts with Thumbnails