Friday, September 24, 2010

Orang dah sampai bulan..awak baru nak cari baju...(Raya tweet tweet)

Orang lain dah sampai bulan dek non oii...  Saya ni baru nak cari kasut, cari baju.  Baru nak belajar eja bulan...

Ahaahhaha...

Al kesah...  dah 2 minggu raya..baru nak hegeh2 cerita pasal Hari Raya...


Kali ni kita buat ikut kronologi lah ye..jadi 2 3 hari ni makan entry raya jerla...ngeee...

Kali ni beraya takde hebat mana..sama macam raya yang lain.  Cumanya ini kali pertama beraya dengan Yabang (Raya Haji tak kira aaa)...

Persiapan dah buat sebelum puasa lagi.  Yabang orang yang paling beria-ria.  Dialah yang sibuk suruh saya hias rumah segala.  Tapi seperti biasa ya tuan-tuan dan puan-puan.  Orang lelaki ni tau arah dengan kelaurakn duit dari kocek je..lain-lain sayalah yang tunggang terbalik buat.  Nasib baik kerja berat2 macam dril2 tu dia nak buat....hee..  Atee..kata jantan kan...

2 hari sebelum raya dah start dengan mengemas rumah sendiri dulu.  Lepas tu gerak ke Pasar Taman Tun untuk beli barang basah macam santan, dan lain-lain. Sempat beli ayam tua dengan Din Sebok.  Tahun ni meriah jualannya dengan daging lembu dan ayam...


Malam tu dah get ready di rumah Mama...  Manalah tahu Khamis dah raya..tak meloncat semuanya ke dapur kan....  Kali ni berdebar2 dengar pengunguman raya..  ahahah..kelakor...

Oleh sebab raya Jumaat, jadi Pukul 9 pagi, hari Khamis dapur dah keluarkan dah.  Payung dah pasang.
Mama masak simple je..  Sebab tahun ni tak ramai kat rumah.  Abg Ayie dan saya takde..  Tahun ni di rumah CIK okeh..itu perjanjian..agaga

Kuah Kacang, Rendang daging + paru, Nasi Impit, Rendang ayam.

~rendang ayam (5 ekor)~

~rendang daging + paru~






~Nasi Impit~


Untuk pengetahuan semua, rendang ayam saya bawak balik umah CIK (my mum) 2/3...  yang lain tinggal tau.  Dan semuanya telah selamat di makan dalam masa 1 hari je..  Memang kaki mentekedarah diorang ni.  Ala..sape je kat rumah tu..
Abang Ain + Kak Mas
Hisyam
Imran

Memang kaki makan..haih...macam ni toke balak pun boleh bankrap..agagagga


Lepas dah settle semua...siap berbuka di rumah Mama..siap2 berhari raya dirumah mama..  Ala..masa tu takbir raya dah dialunkan kan...kira raya la tu...
Mintak ampun mintak maaf..hulur sekali duit raya...suke betul mama.. 

Barulah gerak balik rumah CIK...

Sepanjang perjalanan, cuma takbir raya dan lagu raya yang kitorang pasang.  tak sampai 3 km, mata Yabang dah berkaca.  Ini adalah first time dia berjauhan dengan mama dan ayah dia..  Cengeng kan..  Aku time tu bergenang jugak..  Tapi tak teruk.  Biarkan die rasa..gitulah aku rasa Raya Haji lepas..  agaggaga...


Sampai rumah CIK, layan main bunga api pulak..  Yang lain2 smeua dah settle..  Alhamdulillah..  Tahun ni lebih baik.  Adik2 dahtau tanggung jawab masing2.  Lega sangat2.  Semoga Raya2 akan datang kekal macam ni....






cerita pagi raya pada next entry pulak k!bersambung......

3 comments:

puterikurekure said...

sib baik wat entri raya dalam syawal jugak. hehe.

cikbedahlaser said...

raya..raya raya...
klu aku...tiap2 tahun ade je x puas ati pasal raya....hahahaha cam budak2...

sama cam thn lps...raya tido..
lalallalalaalal

atty's said...

kira okeh lagi ni nik .masih dibln syawal

Related Posts with Thumbnails