Tuesday, September 21, 2010

Troley penuh dengan barang hilang di Car4....

Yup..anda tak salah baca tajuk entry di atas...  Hari ahad ke Carefour..  Nak membeli anak patung utk props Baby Cradle.  Dah ada tempahan utk this weekend kan.  Bukan beli di dalam carefour..  tapi kat booth kat luar tu.  Ala..beli yang biasa2 je...heee....

Carefour yang dituju adalah di Tropicana City Mall..  Masa tu dah 8.30pm dah.  tinggal a few hours je before Carefour tu tutup. Beli storage box yang besar gedabak tu 2.  Nak storage barang2 dalam bilik bagi kemas.  Baju2 banyak sangat dah.  Almari yang ada tu dah tak boleh nak tampung dah.  Dengan comforter la..dengan Cadar, Tuala.  Memang pesen macam my mum..  Beli banyak2..simpan in case orang datang rumah...heeee..


Masa lalu dekat kawasan moon cake, singgah la kejap.  Letak trolley kat tepi.  Dengan storage box yang penuh dalam trolley, dengan koko crunch...dengan teddy bear yang dah berbayar.  Semua letak jap kattepi sementara kami memilih moon cake yang sesuai. Ala...nak bagi neighbour...  Dia tu baik.  Selalu tengok2 kan rumah..heeee...

Rasanya sekejap je tinggalkan troley tu.  Masa dah decide nak yang mana satu,pusing je..  Tengok trolley DAH TAK ADA.....  Seyes...  Tengok kiri TAK ADA....Tengok kanan TAK ADA.  Pusing 360 darjah pun TAK ADA. Trolley tu hilang dari pandangan mata dalam sekelip mata.  WHAT????  Kalau sekadar barang2 dalam tu hilang, boleh lagi amik yang baru.  Tapi dalam trolley tu ada barang yang dah bayar.  Yang total up berharga RM100 gak la...  Mau tak cuak kan...


Masa tu memang panic.  Tuhan je yang tahu.  Yabang pun dah cemas.  Terus keluar arahan KOMANDO....

"Pergi report kat Pak Guard".

Berlari saya pergi kat kaunter bayaran..  kat situ ada pak guard Carefour.  Pulak tu macam blur2 ayam.  Bila cakap barang hilang dia tak faham.  Cakap trolley hilang, dalam tu ada barang yang dah bayar..pun dia tak paham..  Dia macam blur gile...  Pastu saya tinggalkan dia kat situ.  Dah panic kan...Sementara Yabang pulak sambung explain.  Itu pun dia macam blur2.  Saya dah berkejar sampai ke hujung kaunter Carefour.  Maklumlah...  Carefour Tropicana kecik je....

Tak ada..  takde kelibat orang pegang trolley dengan barangan yang penuh bagak dalam tuh.  Masa tu sekali lagi arahan komando keluar.

"Yayang cari sebelah lorong tengah, abang cari lorong belakang."

Ape lagi, laju2 saya mencari..  Mata melilau.  Dada rasa sempit, kepala rasa nak pecah.  Dalam hati saya masa tu, memang dah tetap dah, kalau hilang ni..  redha jerla..  Anggap je Tuhan sedang membersihkan rezeki saya yang tak halal...  Tapi mata tetap mencari.  Langkah panjang2.

Pap..

Ada satu trolley yang ditinggal kan..  Jauh ke belakang dari lokasi asal.  Memang cukup jauh.  Check barang dalam tu semua masih dalam susunan asal.  Takde tanda2 geledah.  Terus cari Yabang sambil menolak trolley yang berat tu.  Lega...  Dua2 menarik nafas lega.

Lepas tu lekas2 cari pak guard yang kami buat report tu.  Masa tu dia punye Chief dah ada dengan dia....Tengah cuba nak paham cerita budak tu.  Saya rasa budak tu warga asing kot.  Sebab dia memang nampak tak paham apa2 pun...

Yayang :            Thanks...thank you very much..  Trolley tu dah jumpa..  Jauh kat belakang sana....
Chief Guard :    Owh..trolly yang hilang ke....
Yayang :            (dalam hati) La....pak guard tadi tu tak explain ke...ni mesti salah explain...
                           Ha'ah...trolley hilang.  Tapi dalam tu ada barang yang dah di bayar dari luar. Anyway
                           thanks a lot.  Dah jumpe dah.  Maybe orang tu tertukar trolley.
Chief Guard :    Maybe la...itu selalu terjadi..
Yayang & Yabang : Thanks ya..thanks a lot...


Tak jadi langsung nak pergi cari JUG dengan beg vacuumm..  Terus pergi bayar.  Kat kaunter kene rompak dengan Carefour ratusan jugak.  Ahahaha...  bayar barang2 dalam trolley tu..heeee...

Persoalannya, kalau tertukar trolley..masih ada  2 3 benda yang kami musykil...
1) Takkan tak perasan.  dalam trolley tu memang penuh barang, especially storage box yang besar tu...
2) Kami ada perasan satu trolley yang di tinggalkan waktu trolley kami hilang.  Dalam trolley tu sikit je barang..adakah itu trolley si anonymous yang mengambil trolley kami itu?..  Takkan tak perasan perbezaan barang2 dalam tu.
3) Kalau dah tersalah ambil, kenapa tak pulangkan kembali ke tempat asal.  Boleh say sorry apa...  Kita pun pahamla kan kalau tersalah..
4) Tapi kalau nak kata dia nak curi, takde barang terusik.


memang pelik tau.  Apa2 pun kami syukur segalanya balik semula pada kami.  Dua2 urut dada. Lepas tu gelak sama2..  Yabang kata saya memang sebijik macam kucing hilang anak.  Agaknya macam tu la perasaan mak ayah yang kehilangan anak.  Memang cuak betul..  Ini baru jaga satu trolley.  Belum jaga anak lagi..  Kami memang careless..  So baik berhati2 next time..heeeee

13 comments:

oya zihanee said...

+ lawak larrr!!!! hahahaha~~~ +

cheqna said...

cheqna kalu barang penuh lam troli n belum berbayar nak amik amikla.. jangan lupa tolong bayar sekali hehehehe

Queen said...

kak oya : memang lawak....agagga...

cheqna : tuela..kalau tak de barang berbayar, takpe..ni ade barang yang dah di bayar...

Just Call Me Bitt said...

perhhh haru jugak tu, ngeri dengar nasib baik trolley penuh dengan barang2 kalo troley dengan anak...uwaaa simpangkan...

mayb org tu tengah plan kot...nasib baik u cepat jugakkan...

jauhkan la dari ape2 bala...amin

Dee said...

sib baik jumpa..lenkali jgn leka shopping..hihihi..

nik..malas betul kak dee nk reply komen kt blog sendiri..kak dee jwb kt sini jelah..mmg nk amik pic x perlu line..tp sbb xde line..hp pun malas nk bwk keluar..simpan dlm beg baju dlm bilik..x keluar2 pun hp tu..smpilah balik KL..sbb tu x snap gambar..hehehe..

Queen said...

bitt : tuela....panic betul..masa tu memang ngeri gile..kalau anak yang hilang..pasti menangis tak berlagu...tu yang ada parents yang sangup pakaikann tali ikat kat badan budak2 tu kan...sebab dalam shopping complex ke..senang nak hilang..huuu..malang tak berbau..

kak dee : itulah..leka bebenor....pengajaran utk diri sendiri...ahahha..betul jugakkan..dah takde line..simpan jela kan.....heeeee....nik nye takde bateri..pun simpan jugak....seb baik ade kamera gedabak dan yabang pun rajin mengusung nye..ngeee

Jemari Seni said...

Nik... nasib baik tak lesap.. masa tu mesti jantung gedebak gedebuk mcm nak pecahkan.

hamzah ian said...

weh

Queen said...

kak ogy : harus tau..ngeeee...yabang siap pegang dada..agaggaa...

hamzah ian : wooh

cikbedahlaser said...

ade bebudak x time ko lalu lalang tu??
ke bebudak yg tolak...

mak die sibuk mata melilau..
yg anak lak.. g tolak troley korg..
bile mak sedar..
dh malas nk hantar..tgal situ je...

tp klu xde budak2...

ade la tu...org yg pale mantul...makan lemang byk sgt

Queen said...

cik bedah...troley itu besar dan berat..dan utk menolak sejauh tu tanpa disedari mak ayah..waah..hebat betul..trolley tuberat sebab penuh dgn barang2

Yan said...

lgpun sbb ade brg yg dah berbayar tu yg tambah cuak.. klu ilang,.. terbang gitu jekla..

Adlina Husaini said...

ishh gempak siot..tu baru trolley kan..tapi debarannya masya allah, tuhan je yg tahu..

*simpati kepada ibu bapa yg hilang anak..tentu lagi tak keruan hidup

Related Posts with Thumbnails