Monday, September 6, 2010

Weekend terakhir sebelum Hari Raya

Waah...rupanya ramai yang mengalami nasib yang serupa macam saya.  Contoh terdekat keluarga Zeal Group, Zeal Perunding.  Ini semua engineer..  Pestu plak gaji diorang masuk lebih lambat.  Di waktu saya menulis ni, gaji diorang masih belum masuk.  Gaji kak Dee pun sama.


Saya bersimpati.  Yela..mana nak buat preparation raya.  Nak hulur dekat mak.  Owh..saya memahami.

Nasib baik masa dapat gaji awal bulan 8 hari tu saya dah dahulu kan beberapa perkara macam Baju Raya kami, Baju raya mak.  Duit belanja raya.  Jadi kurang la sikit sesak.

Dapat je gaji hari jumaat lepas, terus settle kan beberapa bayaran.  Alhamdulillah..sekarang dah settle semua hutang kecuali maintainance.  Bulan lepas dan bulan ni.  Asyik tutup je..  Tulis buka pukul 8.30 pagi..  tapi kadang tu dah pukul 9 pun belum buka..  haih..tensen je..


Jadi weekend yang lepas memang busy dengan segala macam aktiviti....


Tengahari Sabtu bertolak ke Nilai 3.  Yabang tak pernah ke sana.  Jadi saya bawak dia ke sana.  Biar dia tgk sendiri apa yang ada.  Kat sana banyak habis duit beli barang pelamin.  And then beli jurai2 benang tu buat tutup pintu.  Tak nak gunakan langsir kot (walaupun tu perancangan awal).  Sebab dah takde orang nak amik temapahan.  Sape nak tolong jahitkan..banyak pulak tu kan. Kebetulan jumpa yang satu RM15.  So beli semua sekali 9 keping utk hasilkan 4 set.  Kemudian beli yang panjang punye 1.  Yang tu RM45...

Kalau berjalan ke Nilai 3, time puasa...memang rasa nak TERbuka.  Sabar je..  ahaaha..  Sampai kan sesat2.  Last2 yabang kata dah takmo round lagi.  Jum balik.  Sebab nak singgah ke Nilai 1 pulak kan...  Itu nak cari kain langsir dengan baju mama.  Kat Nilai 3 tak best tgk kain.


Tengok jam dah pukul 6..  Batalkan je niat nak ke Nilai 1, terus ke Bazar Ramadhan di Kosmopleks.  Beli air tebu je.  Kat rumah tu bukan boleh beli banyak2.  Tak habes...

Lepas berbuka, solat maghrib jemaah.  Pastu sambung misi mencari kain langsir dan baju raya mama di Nilai 1.

Alhamdulillah.  Bargain punye bargain dapatla kurang sikit.  Misi selesai.

Balik tu, terus jahit langsir sendiri.  Ahaha..gigih hokeh.  Dalam pukul 12 macam tu pergi Midnight Carboot Sale anjuran Taman perumahan tu pulak.  Walaupun agak hambar.  Tapi untuk acara yang pertama kali buat tu..agak memberansangkan la...Kebetulan adik pun ada meniaga Butang Baju Melayu dengan Brooch.  Laku jugak la...  Diorang buat SALE gile2.  Butang baju melayu yang selalu jual RM30 jadi RM20 je...Inipun tumpang booth nenek.  Mahal kot sewa tapak.  Sharing jela.  nenek pulak jual baju kurung cotton dengan tupperware dengan perfume..  Heee..  Seb baik duit dah banyak habes..  kalau tak nak gak belek banyak2..Agaggagagaga....

~The brooch~

~Ada buat kacau dodol you~


 ~Yabang jumpe anak buah dia.Kecik je dunia ni kan~



  ~Hambar sket la~


   ~Tokey butang baju Melayu~



 ~Koleksi Butang Baju Melayu utk gila2 SALE~



Hari Ahad adalah aktiviti mengemas rumah pulak.  Project setahun lepas tak habes2 lagi.  Ahahaha..  Nasib baik adanya Raya ni..  Kalau tak tak tau la bile boleh settle..  Lepas ni nak gi print gambar dan nak beli frame utk lengkapkan koleksi..  Jom layan gambar lagi..

~Baru siap..tak kemas2 lagi~


~Done!!~
 


Ini jela yang sempat...dinding2 lain belum lagi..  Hee...  tapi mungkin buat lebih simple dari ni..Maybe a few gambar yang besar je..  Maybe canvas printing je..  Nak tepek.  Maklumla..Yabang suka rumah macam Showroom.  Me suke yang cozy.  So kene la develop idea tu supaya lebih flexible and practical..

Jurai2 benang tu actualy warna gold brown + Black.  Bila dalam gambar tak nampak sangat yang brown tu.  Tapi bila real, memang nampak very mysterious.  Hehehehhe..  Sokaaak....


Tengokla dalam sehari dua ni cari Table runner, pastu letak a few frame lagi.  hee..  Gud luck jela niik..  Marathon you..

Owh..kuih raya takde lagi..ahaha..  Baru ada 3 jenis.  Tu pun satu Tart, 2 kerepek.  Tunjuk jela kacang ke..keropok ke nanti..hahahhaha..

9 comments:

A D I A said...

wahh baca entry ni rasa semnagat nak raya. tapi apa kan daya hehe.

sama la dengan yabang awak, kita tak pernah gi nilai 3.

Yan said...

tgk brooch baru pasan...
takde blipun/// pakai brooch buruk lg tahun ni ahahahah

cikbedahlaser said...

wow.... aku sukak la ko punye dindinh itu...
aku takkan buat ape2 kat umah skrg...tgu umh sndri la...
abgnakkal tak suke.... die nk dinding kosonggggg je...
tapi aritu ade g tgk umah cth...terus die ckp...sok umh kite wat camni la... kite tiru bulat2... ho ho ho ho... poyo...

aku pernah terfkir nk beli jurai2 tu...tp x terbeli... 15rm je?? leh kot beli... malu org dtg tgk bilik..ahahahahahahah u know kan?

cheqna said...

eh eh
cheqna lum beli lagi brooch r...

mrs.ecam said...

lawo kaler dinding tu eh....pastu letak frame2 camtu...ermm cumel

Dee said...

kak dee masih x gaji..mujur baju raya kami sekeluarga dh siap..tinggal nk byr bil2 tu je..itupun sakit gak pala nih..huhuhu..

LiNda said...

Nilai 3.
fuh ,
berasap pergi bulan pose
ekeke...

Just Call Me Bitt said...

dodol..bestnya...
eh cantik la wall u...bunga merah shopping mana...hehehe...totally nice....selamat hari raya yer nik, maaf zahir dan batin

SYANI said...

KREATIVE LA KORANG!!! I LOIKE!!!

Related Posts with Thumbnails