Monday, January 25, 2010

Adab sopan sebagai opismate

Aku nie bukanlah manusia tahu adab sangat..Selalu jer kurang hajor. Tapi aku rasa takat yang common2 tu aku retilah jugak.

Ade ke...adab sopan paling basic pun tak tau..Tau tak pe dia?..



ADAB SOPAN 1

Kalau makan dalam opis tuh, tolongla jangan makan berbunyik2. Orang yang duk sebelah pun tak selesa. Kalau ade partition antara sesama korang (cubical) ok lah jugak. Nie duk sebelah2..tolonglah respect. Jangan makan sampai berdecap2. Cup cap..cup cap... Org lain pun makan jugak..tadelah berdecap begitu sekali.. Sikit2 takpe... Kalau makan buah lagi Ya Allah Ya Rabbi. Berdecap macam hape. Nasib baik ko lelaki..kalau pompuan..mesti dah tak laku... Dah masuk bertahun..tetap makan berdecap2.





ADAB SOPAN 2

Kalau tekan keyboard tu..tak payahlah sampai terhentak2 meja. Nak mengamuk ke, nak tunjuk rajin ker...hape ke...Tak payah jadikan keyboard tu mangsa. kalau ko nak buat kat rumah okla... Nie kat opis. Pastu plak kau share meja dengan org lain. Dah bergegar2 meja member tu sekali kan.... Bukan ko sorang je nak hidup tenang.





ADAB SOPAN 3

Kalau orang dah susun recysle paper tuh, jangan la ko gi sepah2kan. org tu buat pun sebab ikhlas. Tak tahan tgk recycle paper bersepah2. Kalau dah 2 3 bulan kemas, baru giler bersepah ok la.. Nie member tu baru jer kemas 5 minit, ko org pertama guna recycle paper tu lepas kemas... Dah tu ko sepah2kan pulak. Kot ye pun itu benda public, sopanlah sikit. recyle paper tu dah masuk kawasan org tuh....




ADAB SOPAN 4


Masih bab recycle paper...kalau dah tahu ko dah guna recycle paper tu depan belakang..tolong lah jangan letak balik kat recycle paper tuh.... Nie tak..org lain plak jadi kuli ko tolong asing2kan paper dah guna dengan yang boleh guna lagik. Kan dah susah org tuh.. gaji tak naik jugak..





Marilah kita sama2 beradab sopan... mekasih!

4 comments:

puterikurekure said...

oh. orang macam tu patot dok dalam utan je. hehehe~

part makan berbunyik2 tu. uih! paling tak suka ok! geli!!!!

puterikurekure said...

psstt...nak sambung. orang tua2 kata, adab makan orang tu adalah mencerminkan adab orang tu buat s*x. huhuhu~ gelojoh kan?

Queen said...

puteri kure2 : ekeke...memang gelojoh bangat la tuh..eheheheh...

fazemy said...

tumpang gelak je. hehehe

Related Posts with Thumbnails