Wednesday, May 19, 2010

Apa yang penting..KERJASAMA

Lately emosi saya sangat tak stabil...  Mungkin perubahan hormon..  Mungkin sebenarnya tekanan yang tak mampu saya handle....

Tapi saya lebih suka katakan saya tak mampu handle emosi dan situasi yang berlaku.  Saya buakn sekuat dan segagah gadis berbintang LEO yang dulu lagi.  Saya semakin lemah dan lemah sejak berkahwin..
Barangkali atas didikan dan asuhan suami yang mendidik saya untuk menundukkan wajah dan mendiamkan diri.  Taring saya diasah tumpul.  Dan sejak itu saya jadi seorang yang penakut.  Saya takut dan saya diam.  Cuma jarang-jarang ngauman dang singa tetap bergema.


Di Office saya cukup bengang dan MARAH dengan salah seorang officemate saya.  Sebenarnya dari dulu lagi saya memang tak gemar dengan dia.  Cara dia...  Soalan-soalan dia.  Ayat-ayat dia.  Memang saya tak suka.  Bila tau dia nak pindah, saya lagi suka.  Kalau boleh nak dia cepat-cepat pergi.
Dari makan berdecap-decap,
tanya soalan-soalan lucah,
mengarahkan saya buat itu dan ini,
tak mahu BEKERJA SAMA DAN TAK TAHU ERTI TEAM WORK.  Tahu2 kerja dan nak siap, letak atas meja.  Tahu-tahu nak drawing dah tepat, dah tersedia.  Saya memang tak suka...
Barang bersepah-sepah hingga ke Meja saya.... Waahh..saya cukup angin....


Dan bila dia nak keluar, office saya akan ketiadaan draught person...  Bos saya bertanya jika Yabang berminat untuk join team kami..
Dan kami masih menimbal baik dan buruk jika bekerja satu office.  As one team.  Bagi saya, saya tak kesah.  Kerja adalah kerja, peribadi adalah peribadi.  Tapi sebab tak pernah alami (di alam pejabat..kalau dalam bisnes dah biasa), dan ramai yang kata tak elok.  Membuatkan kami menimbal kembali baik dan buruknya..
Saya sendiri merancang untuk berhenti kerja sekiranya Yabang dah selesa dan stabil di sini.  Saya ingin menumpukan sepenuhnya kepada bisnes saya yang selalu dipinggirkan itu....  Dimana saya boleh besarkan sendiri anak-anak kami....  Dengan pendapatan yang semakin kukuh dari Yabang jika bekerja di sini...saya rasa, sesuai untuk kami bekerja bersama...Jika tidak lama sekalipun, mungkin dalam setahun dua sebelum saya berpindah / berhenti kerja...

Banyak yang boleh dijimatkan..kami boleh pergi kerja bersama, makan bersama.  Idea dan pendapat yang sama...

Tapi kalau cuti berhoyeah2 tak boleh la...sebab?...karang nampak sangat..dua-dua MC...ha..kan dah susah..ahahahhaha.....
Tapi yela...janganlah pandang pada negatif side..kalau pandang pada kelebihan..lebih banyak lagi sebenarnya..saya pasti...




Apa pendapat kamu semua jika Yabang bekerja satu office, satu department, satu team dengan saya?
 Saya amat memerlukan pendapat kalian semua...





psssttt....  hari ini Emma masak Muffin.... Tak sabar nak rasa lagi muffin Emma...  =)

10 comments:

puterikurekure said...

memang kalau diikutkan tak berapa molek la suami kerja sekali. i mean, every minutes nampak dia kan. kat umah nampak dia, kat ofis nampak dia jugak. nanti bila balek umah, masing2 diam tak tau nak kongsi citer apa lagi. and one more thing. masalah umah dan kerja pasti akan bercampur. hehehe~

but bak kata awak, awak maybe keje tak lama je lagi kat situ. kalau macam tu, takde hal la. :)

demi masa depan korang jugak kan. tak kesahla tu! :)

mrs.ecam said...

klu pd pdnpt aku...nie klu aku la yea...aku x suke..dr ms skolah pong x ske kapel2 ngan bdk 1 klas sbb klu aku ke die kne denda nnti malu tahap gaban....kje plak ermmm klu 1 opis tp len dept xpe...tp klu sme dept...same team...uish x ske la lg2 klu de pompuan len dlm team kt tu...bkn pe tkot jeles lak nnti...ni pndpt aku jek yek...heeee peace

puterikurekure said...

yang, ada award untuk awak. sila amek eh.

http://princesstortoise2.blogspot.com/2010/05/friendly-blogger-award.html

LiNda said...

ermmm... kena fikir baik-baik ..

suezensuzanna said...

for me...x seswai laaa

mardhiah ismail (: said...

macam tak best je sbb asyik sesame.

Pinky Angel said...

ermm.. ada kompeni (petronas kalo xsilap) yang mengharamkan keje suami isteri ni. ada sbb diorg wat camtu. maybe takut kalo suami isteri perang kt rumah, nnti kt opis akan menurunkan produktiviti gak. prefessionalism ni mst ada tp rasanya utk org yg agak emosi krg stabil agak bahaya.

just my 2 cents..

anyhow, kalo tu yg the best skarang. teruskan. buat istikhorah dulu ke..

Queen said...

puteri kure2 : award dah amik..mekasih ye...btw, thanks for the comment.... =)

mrs ecam : kat opis ni semua lelaki...jadi tiada masalah jeles ke ape..dan saya bukan jenis cepat jeles...=)

kak linda : itulah...bagi nik ini great opportunity utk dia naikkan gaji dia yang tak cukup nak tampung kami makan tu...tapi tuela...nak something, another thing need to be sacrifice...huhuhu

suezen : tak sesuai ye...=(

mardhiah : sesama selalu tu seronok tau!...heheheh

pinky : yup..agree...but in this situation its diff... bukan kami yang nak kerja sama...but my boss offer him to work with me...and my bos did ask me samada i selesa atau tak ..which i tak kesah langsung....becoz i selalu buat biznes dgn hubby i, kerja sama2, so lebih kurang pengalaman kerja bersama tu ada...but anyway, takde sape boleh jangka masa depan...thanks for ur advise my dear...will count it on...

cikbedahlaser said...

klu utk satu tempoh waktu yg lama x seswai...
tp klu mcm ckp ko.. kejap je.. x pe la..

sbb bak kata puteri kure2.. nti 24/7 ko nmpk dzul... nti bile blk umh..dh xde bnd yg xciting nk cerita.... sbb sume cerita d opis d rumah n d mana2...dzul dh taw...sbb sntiasa d sebelah ko...dan rindu2an pon dh xde... rindu g kerja leh menghangat kn hbgan taw.. ko pon selalu rasa kan?? so camtu la kire nye... utk jgka masa pjg x ok... tp klu kejap je... then ko tgal kan die keje sorg2 kt opis ko skrg...ok la kot..

ape2 pon...pilihan d tgn anda... kami doakan yg terbaik..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

think +ve jer.
kalau itu yang terbaik, teruskan.
tak pun buat solat istikharah mintak petunjuk.

dulu kRina dgn hubby satu tmpat kerja tp diff dept. (sblm kahwin, tunang & berkahwin) tapi sbb nak xtra $$ kan..hubby tukar lepas dpt better offer.


Walaupun satu ofis, kami kluar dgn colleague memasing masa lunch dan waktu balik baru jumpa...

Related Posts with Thumbnails