Tuesday, May 25, 2010

Dialog raya



Ini adalah perbualan dua Y di depan TV ..bergolek2 lepas makan....sambil menonton 3 rancangan serentak...(Criminal Mind, Cerita Kungfu, Masam2 manis)



"Yabang nak pakai baju Melayu cane nanti..."

"Yabang nak baju melayu kotak2..."

"Ha?...ok....."
(dengan nada kurang setuju...tapi bolehla..baju awak)

"Yayang nak baju camne?"

"Baju chiffon ke...kurung moden..yadda..ydaa..songket tabur..yadda..yadda..cotton..yadda..yadda..."

"Ala..kita beli kain sama gi tempah lah..."

"Haaaaaa?...yayang pun baju kotak2 jugak?Namo..Namoooooo"

"Habis tu nak macam mana..."

"yabang pakai la kotak2..yayang nak plain..takpun bunga kat kaki kain je...takpun soft2 bunga.."

"Ala...tak 'family' la gitu..."

"Orait,...nanti langsir pun kita buat kotak2 same pattern dgn baju"
(dgn nada perli dan dalam hati terasa..eeee...tak up-to-date betul laki aku nie..kain kotak2 tu pesen lama la...)

"Ala...tak suka lah tu..."

"Mana ada...suka"
(nada perli lagik)

"...................................................."



**************************************



"Yabang nak pakai kaler ape ni tahun nie?"
(macamlah ada tahun lain sambut sama2..ehehehhe)

".............."

"Cepatlah..nak kaler ape...nak kena cari kain.nak tempah lagi.."

"Hurmmmm..(sambil berfikir)....baru yabang tau rupanya ade sikit je warna dalam dunia nie "

(dalam hati....laaaaaaaaa...baru tau ke?.....masyarakat...)

"Yabang nak warna yang org lain tak pernah pakai lagi.."

"Ha?...mana ade warna yang org tak pernah pakai ..."

"Ha...kaler rosewood "
(warna nak buat baju pun ikut spesifikasi warna material..nyampah!)

"Ala...itu org pun dah pernah buat...warna purple ok tak..."

"Purple macam baju abg syam tahun lepas..."

"Ala..abang Syam dark purple..kita buatla soft purple..warna baby2 gitu.."

"itu Imran dah pakai..."

"Banyak songeh betulla abang nieyh....Warna gray la..."

"Ala...rosewood la..."

"Gray pun cantik apa..."

"Hurm ..ok jugak tuh..buat macam yang dalam majalah pengantin yang kita tengok tu kan..takpun soft gray macam kaler pintu nieyh."

"Ha..ok orait..."



*********************************************



"Yabang.....raya tahun nie turn rumah Cik tau.."

"Eh..ape pulak..."

"Mana boleh...raya haji lepas dah rumah mama...kali ni rumah Cik pulak..abang kene la adil.."

"..................................."

"Rumah cik tau!"

"Lambung syiling nak?"
(sambil buat muka kesian)

"ala...takde2....raya haji lepas dah lambung syiling.,..raya kali ni rumah cik la..Tahun depan pulak kita lambung syiling...."

"Ooo..pandai awak ye...raya haji je kat rumah Mama..raya puasa kat rumah cik.."

"Bukan...harituh kan dah turn rumah Mama..ni rumah cik la pulak....barula adil...kang raya haji depan kita lambungla siling lagi....."

"Ok...tapi lepas je sembahyang raya kita terus balik umah Mama"

"Ok.." 
(sambil tersenyum girang....maklumlah..raya sudah dia lambat2 balik umah cik..pukul 3 baru nak gerak..memang siapla raya puasa ni...lepas sembahyang raya la konon..takde makna..petang baru gerak gi rumah Mama...hehehhehe..sape suruh buat kat aku gitu harituh)

"Ni apa senyum2?"

"takde ape..raya sudah kan yabang lambat2 balik..raya nie rasakanlah..."

"Ala..takde2..yayang dah janji nak balik lepas sembahyang raya.."

"Ala..raya lepas pun yabang janji lepas sembahyang raya...tapi sampai pukul 3 baru nak balik...nasibla.."

"Ala yayang....(air mata dah bergenang)....kita raya umah Mama eh.."

"Jangan harap..muahahhaha...tetap raya rumah Cik"

"(nyanyi lagu raya..dengan air mata yang bergenang...berlakon je tu.)"

"takde maknanya...tetap balik rumah cik....sehari sebelum raya kita ambil cuti..tolong mama masak2 dulu...tambah lauk sebab ingat nak join masak..lepas tu nak bawak balik separuh untuk cik.....

"..................."

"Pastu ..weekend nie kita pergi Nilai 1 cari kain..."

"Owh...dia dah plan dah semua.....pura-pura je tanya pendapat yabang...rupanya dia dah plan awal2 dah...bila nak amik cuti..bila nak balik rumah Cik...bila nak masak juadah raya....bila nak beli kain...Ooooo...pandai ek......ha....."

"Ehhehehehhehehhehehehhehe....alaaaa...yabang proceed jela..."

"Ahahahhaa..takde2..yabang takmo proceed...takde2....ahahhaha....nasibla...."

"Alaaaaaaaaaaa............yabaaaaaaaaaaaaaaaaanggggggggggg"



****************************************






Tamat.....  Sudahnya takde kata putus...ade lagi conversation lain...  Macam Yabang beria2 nak cat rumah la..apela...Sudah tentunya tak agree....Tak payah bazir2 cat rumah...elok je lagi cat yang ada tu....

Pastu bab beli2 kuih raya....

"kita sekarang dah ada keluarga kita sendiri.....Sebarang pembelian kuih raya ke..apa ke..mesti dulu kan keluarga kita dulu...Kalau ada rezeki lebih, kita beli untuk orang2 lain tu...kalau tidak, untuk keluarga kita je....Yabang tahu yayang nak berjasa kat family...yabang pun sama..tapi bila kita dah berkeluarga,,keutamaan adalah keluarga kita..ok...nanti kalau org datang rumah kita...kawan2 datang....ha...kita tak boleh buat macam kita bujang dulu...ok?"

"Ok,...." 
(tapi dalam kepala dah kira berapa balang nak beli untuk cik.untuk mama...untuk sendiri?ala..sebalang dua dah cukup...haaahahahhahahha....KETEGAQ)






pssssttt..sekian entry raya..walaupun raya lambat lagi....tapi dari skearang dah kene strategi duit tu...kitorang ni keje swasta..dapat bonus time raya merah...raya hijo jgn haraplah..sunyi sepi je...

8 comments:

cikbedahlaser said...

hahahahhahahaha
due2 sengal...adehh...

dabel Y.. dabel Y... memacam...

korang mude lg... jgn cri kaler2 yg dull taw.. (erkk mcm aku dh tua...)
jd jom la kaler pink....
(aku sgt teruja mau pink...tp sure sarip x dgr lg dh rejek...ahahahah)

Queen said...

cik bedah laser : aku sebenarnya dah start rasa takmo pakai baju terang2...menyerlah you..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

samalah kita..

raya cha-ya baru tersengeh-sengeh;raya kita terkemut-kemut muka tu..


psst: kalau ikut turn, gerenti xde arguement..

mrs.ecam said...

hahhahah lawok ah ngko ngan yabang ngko nih..tp besenyer mmg kt dh plan awal2 dlm kpala otak n sje2 jek ckp ngan en.somi kunun2 nk diskus...padahal dlm kpala dh de plan baikkkkk punya...hakhak

Queen said...

kak rina : say aikut turn...tu...tu..si Yabang takmo ikut turn..nak main tipu la tuh..hahahhaa
betul2..terkemut2...belanja sikit2 je...kaver2 je..huhu


mrs ecam : betul2..plan baeeek punya...

Dee said...

ler..mcm susah je nk raya..suggestion..kalo raya puasa tahun ni umah nik..tahun dpn mesti rumah dia lak..same goes with raya haji..hehehe..

Queen said...

kak dee : org tu tak nak..dia nak tiap kali raya umah dia....

Just Call Me Bitt said...

wakhakhakhakha...sanggat kontroversi nk dekat raya...hehehe

Related Posts with Thumbnails