Wednesday, May 26, 2010

Buaya pun boleh jadi isu....

Sekarang kan tgh hangat orang perkatakan tentang kasut CROCS...kononnya ada lambang Allah pada cop kasut itu...  Masa tadi blogwalking di blog Joegrimjow....dia mengupas tentang perkara ni agak lanjut....

 Picture kredit to Joegrimjow

Sebenarnya sekarang perasaan umat Islam kita mudah tersentuh.  Which is bagus..  Ada nilai-nilai dan unsur-unsur jihad untuk menegakkan agama Islam.  Mana-mana yang menyentuh tentang martabat Islam akan dipangkah dan diserang habis-habisan.  Bagus...Teruskan Jihad anda...  Islam kini memerlukan ahli jihad fisabilillah seperti anda...

Tapi dalam dunia serba moden sekarang.  Dengan begitu banyaknya tipu muslihat dan jarum-jarum kafir laknatullah yang menusuk halus dalam hati kita, kita tak seharusnya cepat melatah (ini peringatan untuk saya juga..hehehe).  Allah sendiri suruh kita seimbangkan duniawi dan akhirat...
Eh..eh..dah mula melalut macam ustazah pulak....Eeeee....takmolah bagi nasihat banyak2 macam ni..nanti orang kata saya Ustazah Celup pulak.....alahai..tak kuasala mak....


Ok2..kembali pada topic.....

So apa kene mengena dengan saya?

Saya adalah pengguna kasut CROCS....dan ianya memang for sure TIRUAN.  Ini kerana saya bukanlah manusia yang berbelanja beratus2 untuk dkasut.  Kadar keselesaan yang CROCS TIRUAN tu berikan dah cukup menepati kriteria yang saya tetapkan...  Ok..enough...bersederhana....  Cuma RM15 ringgit..beli di I-City tempoh hari...(ini pun berjaya meracun cik bedah laser untuk turut membelinya..eheheh..so dapatla sepasang RM15...kalau tak sepasang RM20)...

Bila isu ini timbul..mula-mula saya check dulu...apakah niat saya membeli CROCS itu?

Adakah nak support itu company? TIDAK.
Adakah saya memang suka berfesyen2 sahaja dan ianya bukan keperluan? TIDAK
Adakah saya ada pilihan lain? TIDAK buat masa ini...
Kenapa beli crocs? SEBAB IANYA MURAH, SELESA DAN KASUT GETAH....

Ok..niat dah betul...muhasabah lagi...
Adakah kasut yang saya pakai kini ada lambang yang dinyatakan di atas?
Dalam pemerhatian saya....ADA.....
Dalam pemerhatian Yabang.....TIADA....

Jadi sudah ada kontra di situ....  Search pula di internet...tanya pendapat orang lain tentang isu ini.
Makanya dapat dibuat kesimpulan...
Tidaklah salah...sama seperti tarian Poco-poco yang dikatakan haram ditarikan kerana pergerakannya menyerupai lambang salib....Wallahualam....
Rahimi kata...kalau macam tu..huruf 't' juga perlu ditukar..kerana lebih menyerupai salib..  Betul juga kan...
Begitu juga dengan Dettol....Lambang salib juga....  Dan bermacam-macam lagi...

Jadi bila berlaku permasalaahan begini..saya mengambil jalan paaaaling mudah....  Tepuk dada tanya iman.. Kau nak lawan serangan halus Yahudi dan orang kafir...Sejauh mana iman saya?....Kita boleh tolak/lawan dengan tangan, dengan hati.....

Saya pilih dengan hati.  Masih tidak sedap..sebab kita dah nampak..takkan nak pakai juga..terasa tumit ni menjerit-jerit tak nak memijak dah...  Jadi apa saya buat?

SAYA BAKAR LAMBANG TU SAMPAI HILANG.



Hehehehe..duit saya pun selamat....hati saya pun tenang.....

Saya lebih suka mengambil pendekatan lain selagi ada.....

Lebih banyak yang perlu kita perangi...Iman di dada perlu dikukuhkan...Orang berjihad dengan pelbagai cara...Semuanya atas niat dan kewarasan akal kita...

Kerana walau apa pun niat kita.... Niat tidak menghalalkan cara...

Jika anda di tempat saya... 
bagaimana anda menangani isu seperti ini?







pSsstttttt.......masih berterima kasih kepada orang yang memberitahu tentang lambang tu.. kadang tu ada yang bagus dan masih boleh diperbaiki..rasanya niat mereka pun bagus...cuma jalan penyelesaian tidak semestinya satu sahaja......Terima kasih sekali lagi...=)

11 comments:

Dee said...

betullah sis..dulu heboh psl sejadah ada lambang salib..agaknya org yg tengok tu mmg detail betul tgk sejadah..mcm sy xlah tgk detail sgt2..almaklum rabun..tp yelah..kalo dh tau tu eloklah perbetulkan..

mardhiah ismail (: said...

idea yang bagus untuk di cuba :)

Queen said...

kak dee : betull..ramai tau sebenarnya org yang teliti sangat nieyh....mereka teliti setiap apa yang mereka lakukan..huish..tak terlarat kalau kita nak buat seperti mereka

mardhiah : sama seperti kita bakar cebisan al-quran..untuk menjaga kesucian kalimah itu...=)

cikbedahlaser said...

ni sama mcm kes F&N nye lambang dulu..ingt?? yg kt susu tu..ade org kecoh... singa tu bentuk allah....
yup..mcm ko ckp..bagus.. tp satu bhgian lg..akn jd... leceh.... F&N kena cetak blk..n die kerugian byk...itu pembaziran...

errr salah ke aku ckp??

pendekatan aku?? klu rasa was2... dh kire mcm mana?? so pandai2 la buat ape yg patut.. aku tak nmpk lak croc aku tu ade bntuk allah... so lom nk bkar lg.. tp kasut yg kite beli tu..x cek lg... hehehehe klu ade... aku suruh perokok tegar kt rumah tu bakar... hahahahah

Queen said...

cik cedah : utk buat balik logo bukanlah senang..tp yelah..kita mesti berhati2 sebagai pengguna...mana tahu memang betul ada udang disebalik mee.... since aku dah nampak...so aku bakarkan je...so hati pun ada senang la...sebenarnya benda tu nak senangkan hati..yela..kita pun tak best kalau org duk kata2...tapi duk kutegaq....bakar pun tak de jejas ape pun...=)

mrs.ecam said...

uhuhuh br td kwn aku ckp die de 3 psng kasut crocs ORI lg...beratus die bli...die ckp nk buang jek....lps bce blog ko nih aku pong email die ckp try bakar lambang tu jek...bkn bakar skali kasut2 die yg beratus tu kn...maceh bg idea ek...peace

Queen said...

mrs ecam : eloknya dia baca keseluruhan entry dan juga sedikit pandangan dari joegrimjow..dia juga ada kasut ori CROCS....yang ORi rasanya tak nampak sangat..yang tiruan ni SAYA NAMPAK TAPI YABANG TAK NAMPAK...so buat atas kepuasan diri... =)

Yan said...

ermm tak penah tingin plak nak beli apelg memakai kasut crocs tuh.. dan terdetik juger.. kenapa ramai sgt yg gilakan kasut tu... kat mata saya tak cantek pun.. pastu tengok harganya plak.. fulamak!! kasut camni pun mahal eh... itu kata saya dalam hatila.. (kata2 orang yg tak tau fesyen sbnrnye)

chenta said...

itula..bace isu ni semlm tp tak sempat nak check crocs kat umah tu..tp rasa macam tak lambang tu je..kalau ye, harusla membakar juga ^_^

Queen said...

Yan : saya bukan nak kat crocs tu..saya sebab minat kasut getah...simple dan senang penjagaannya..sesuaila setakat nak bawa kemana2..nak lenjan hari-hari...saya sendiri tak sanggup nak bei di butik crocs yang mahal tu...uuuii..beratus....=)

chenta : ahahha...terpulang pada individu...bakar ye?..ekekekke

Just Call Me Bitt said...

owh thanks 4 sharing...bab2 ni saya selalu tak perasan...tak sempat sungguh ini gunanya kawan bertenet... ;)

Related Posts with Thumbnails