Monday, May 24, 2010

Warna oh Warna

Walaupun saya bekerja dgn warna..saya tetap ada masalah bila nak pilih warna...  Pelikkan...

Pelik tapi benar...kebanyakan warna pilihan saya adalah biasa2 sahaja...  Balik-balik warna2 earth....  Hurm ..dah bosan..

Baru-baru ni Yabang tanya,,

"Yayang..tahun nie kita takde baju raya ke?"

Mungkin dia tengok saya langsung tak kecoh-kecoh nak buat baju raya ke..  Nak beli kasut raya ke..kuih raya ke...

Tapi dia tak tahu saya dah plan

1)Baju raya....saya mungkin beli dah siap di Nilai 1, baju melayu Yabang tak payahlah..tahun lepas pun dia tak nak..dan dia bukannya pakai baju melayu macam org lain....membazir je rasa beli baju melayu utk dia...tahun lepas dia tak nak sebab dia kata baju tahun-tahun lepas cantik lagi...  Tahun ni saya tengok baju-baju tu cantik lagi..so pakai jela mana ada..tak payah membazir sangat....

2)Kuih raya ...tahun ni beli seadanya je..tak payah bazir-bazir..Dekat rumah Mama, kak Zah dah plan nak buat macam-macam..Kat rumah Cik, takde sape dah nak makan.... Adik-adik bukan jenis mentekedarah kuih raya macam kami dulu....Jadi beli seadanya...untuk kat rumah sendiri, beli jela sikit2.  Tak payah bazir2.  Kerepek-kerepek je cukup.  Kuih tunjuk 2 3 balang dah lebih dari cukup.  Kalau kuih habis boleh goreng meehun ke..buat laksa ke..lagi sedap...takkan nak hidang tamu dgn kuih raya je...jatuhlah standard menantu keluarga Encik Md Nasar....mesti masak..mesti.. (harap2 MESTI tu takdelah ke laut nanti..ekekke)

3)Kasut raya...ni tak ada masalah...Yabang maybe pakai capal putih masa kahwin harituh..dan saya cuma cari kasut biasa2 je...ala..nak pakai sekali je..maybe ulang pakai je kasut hantaran harituh..tak baik membazir...kalau beli pun maybe beli capak untuk Yabang je lagik sekali..

4)Langsir baru..sofa baru?....saya bukan jenis berhabisan sampai macam tu sekali...cukupla rumah kemas dan bersih...  Org datang sekali je..yang nak hadap rumah penuh2 barang tu saya..  Makanya seadanya sahaja ya......

5)Juadah raya...ha..yang ni saya peruntuk kan lebih sikit...Untuk sebelah rumah Cik dan Mama...  harap-harap cukup...



Ok..itu rancangan saya...Tapi tiba2 plan no.1 dah berubah...

Sebab ade org dah request baju raya..  Siap tanya tema apa tahun nie...alahai..ganti puasa pun saya belum habis ganti lagi.  Masih berbaki beberapa hari.  Tapi yelah..kalau tak siapkan awal, nanti tiada yang nak terima tempahan dah....


Jadi kamu rasa...warna apa yang sesuai untuk kami raya tahun ini?  Saya bab-bab warna ni selalu failed...balik2 hijau murup..coklat...huh..bosan2..
Tolonglah bantu saya bagi cadangan.....blur..blur.....Warna kuning plak kak Zah dah cop awal2....hurm...hurm...

antara yang terlintas dalam kepala nieyh :


1)Warna gray
2)Warna soft purple


Material untuk baju Yabang maybe kain yang biasa buat baju melayu....
Untuk saya maybe samada Cotton, Chiffon, atau songket tabur tu....hurm...hurm...

Maybe yabang teruja sebab tahun ni tahun pertama sambut Aidilfitri bersama.....he...masa sambut raya haji tak terasa sangat..  Raya Puasa ni tengokla sape mengalir air mata lebih..muahahhaa..dosa dah seguni nieyh...ank mintak hampun time raya confirm meleleh2 air mata..waaa..tak boleh dibayangkan....






psssttt ...... Sementara Yabang tengah pikir kemeriahan raya nanti..biar saya pikir macam mana nak trick supaya pagi raya di rumah mak saya.,..muahahahhaha....harus..harus...sebab raya haji hari tu dah solat raya di rumah mama....dan saya tak solat raya pun..sebab di rumah mama orang perempuan tak pergi solat raya...terbalik dgn keluarga saya....huhuhu...inilah susahnya bila rumah mak ayah dekat2..45 minit sampai..berebut pagi raya di rumah sape pulak..ekekekkee

11 comments:

mrs.ecam said...

try la kaler biru....ermmm cam lawo jek ek....biru torquist ke...btol ke ejaan ni ek...smlm br aku tnya en.somi kain bj rye bile nk bli...maklumla aku de 3 hero...ssh bli bj dh siap tuk diaorg...ade jek x kne...sluo senteng la...lengan pendek la...kpala x muat la...so kne tempah awal2...akunyer bli dh siap pong x mngape...hee pis

cikbedahlaser said...

lets go with pink...
yeayyyyy

ko cabar dzul pakai pink...
klu sarip x mo... ahahaha
dzul nak x??

oren ke???
amacam?

Pinky Angel said...

apa kata gabung purple and gray. masuk tau.. u pakai baju kurung purple bunga grey, yabang baju grey, sampi purple..

Queen said...

mrs ecam : biru macam biasa sangat...ehehehe..nak yang luar biasa je saya nieyh..ekekkee....

cik bedah : pink?nexxxttt.....ade gak pikir..tapi aku yang tak rela dzul pakai pink..ekekeke
and oren ...so not me...


pinky angel : ha..menarik gak tu...tapi i cadang nak guna 1 kaler dgn tone2 berbeza je..ehehhehe...

Dee said...

soft purple tu cantik..eh umah dkt2 pun wajib ikut giliran..k dee buat gitu..ko pg raya tahun ni umah MIL..tahun dpn wajib umah kakak kak dee walau dh xde makabah..kena fair u..

Nurulhuda|Adlie said...

i pun rumah parents and future pil 25 minit je from each other, senang tapi susah gak nak yg mana satu kan, tapi ape pun the same day can cover both.. glad!

i color baby blue for raya, since family i masa i sanding pakai soft blue, then follow je..

soft purple is nice too.. :)

Queen said...

kak dee : ye..betul..walaupun umah dekat2..tapi wajib tau ikut giliran..saya rasa dalam court kali ni saya menang..sebab last raya haji dah dapat kat umah die...ekekekke...muahahahahha.....

huda : skang u tak rasa...nanti bila dah kawin..berebut nak dapatkan pagi raya tuh..sebak..huhuh...takpe..u tunggu je urs...nanti u feel sendiri...lain..memang lain...ehehhe
baby blue pun tetiba macam cantik kan...hurm..hurm..hurm..

mardhiah ismail (: said...

purple kan cantik jugak (:
wah 45 minit je ? dekatnye rumah family. hehe

i_sofia said...

umah parent n parent in law saya 5 minit je awak.. muahahahaha... sgt getir time nak pilih beraya mana dulu.. dulu org ckp, kawen dekat2 senang.. xyah gado2 nk balik raya..haaa.. sapa ckp senang.. ni nak balik kampung kena amik cuti seminggu - nk bagi puas dok umah mak sendiri dan mak hubby..

neway.. i vote for soft purple.. ;)

Queen said...

mardhiah : umah MIL lagi dekat..jalan kaki pun sampai...5 minit je...hehehe

sofia : betul2..agree sangat2...susah jugak sebenarnya...i nie umah i dgn MIL dekat je..tetiap minggu singgah. Itupun yabang tetap berkeras..sedey2..

nn said...

antara grey dengan purple, i suka grey.

and u sama macam mak i. orang lain dok sebok tukar sofa langsir, mak i tak pernah fikir pun pasal tu. haha

Related Posts with Thumbnails