Thursday, May 6, 2010

Tanpa seorang isteri....

Saya pernah terbaca satu kisah...dalam Mastika kalau tak salah.  Lamaaa dulu...

Kisah seorang suami yang mempertikaikan isterinya di rumah...

Ini kiranya saya olah kembali

Pada suatu malam, seorang suami, sedikit marah dengan isterinya bila isterinya agak keletihan untuk melayan suaminya.
"awak cuma berada dirumah sepanjang masa, apa yang awak buat? "

"ala abang ni, cuma hari ni saya penat sikit.  Anak kita kan ada aktiviti sukan di sekolah"

"ah...awak memang dah tak POWER.  Bukannya awak buat apa pun kat rumah"

Si isteri ni pun berkecil hati...  Jadinya dia merancang satu mogok pada keesokan harinya,..

Esoknya,..bila si suami pulang ke rumah, pintu rumah terbuka luas.  Ada kesan lekit-lekit di sofa.
Mainan anak-anak bersepah-sepah di tangga.  Si suami mula naik angin.  Dia menuju ke dapur nak minum barang segelas air.  Dalam hatinya berkata

"Ciss..mana bini aku ni.  Selalunya aku balik dia hulurkan air..ni nak kene cari sendiri..huh...pemalas..."

Di dapur, meja makan berselerak makanan.  Anak-anak mereka sedang bermain tepung.  Comot.  Dan masih berbaju tidur. Di bawah tudung saji, tiada apa makanan terhidang...
Si suami makin marah.  Dia naik ke tingkat atas mencari isterinya.  dan dia dapati isterinya elok sahaja terbaring di katil sambil makan cekodot dan membelek majalah...

"Kenapa rumah bersepah-sepah?Anak comot, makanan saya tidak terhidang, dapur tunggang tebalik, dan ada lekitan di sofa kegemaran saya!"

"awak kata saya dah tak POWER, kata saya tak buat apa-apa dirumah.  Jadinya hari ini saya benar-benar tak berbuat apa-apa.."

"..............."




Kisah di atas ni buat saya teringat kejadian hari semalam punya semalam...
Isnin malam kan saya ada dinner..  Balik terus tidur.  Tak pandang dah kiri kanan.  Rumah sepah ke apa..saya tidur je..
Semalam balik terus ke rumah mama.  Tolong Abg Ayie dan Hisyam install Antivirus...  Problem sana-sini, pukul 11 lebih baru sampai rumah.  tengok rumah macam tongkang pecah.  Terus sinsing lengan mengemas.
Dengan botol air masak semuanya dah kosong.  Botol tunggang terbalik.  Atas meja makan tak berkemas.  dengan barang-barang berselerak di hall...  Saya sedikit bising

"nape botol air ni terbuka, padahal kan ada air lagi separuh dalamnya..Kan dah tak boleh minum.."
"mana penutup botol air ni"
"kenapa bag ni di sini"
"ini apa?"

Lepas dah membebel sikit saya pun sambung mengemas dapur.  Hubby tangkas capai penyapu sapu rumah.
Lepas tu dia datang dapur. Dia peluk saya dari belakang dan bisikkan sesuatu

"Sayang tak ada satu hari,tinggal abang sorang-sorang, rumah bersepah-sepah, botol air berterabur terbuka tak tutup, baru abang terasa yang rumah kita sangat bersepah dan tak 'manage' bila sayang tiada"

Saya hanya tersenyum simpul.......




p/s: hargailah isteri anda.....

15 comments:

eynda said...

Amboi....bagus hubby nik ni:-)

LiNda said...

Biar nasi takde lauk ,

Yang penting ada bini buat peluk !

hehee

Uda said...

romantik nyer..
tiba2 terbayang drama korea lak..

cikbedahlaser said...

so sweet... hehehehe
tetibe trbyg korang berdua d plaza pudu...wahahahahahaha

ye ye.. bile lak sarip nk rasa camni ni... tunggu..tunggu.. ahahahah

Dee said...

alahai..so sweet..tu baru duk berdua..kalo ngan anak2..dh jd cam kisah kt atas tu..hehehe..

Queen said...

kak eynda : ye..dia memang bagus...kalau nik dah start bising2..penyapu tu dia pegang dulu..sapu2 sikit..buat menyenangkan hati kita... =)

kak linda : ya betuuulll..ehehe...blushing tetiba...

uda : bolehlah praktikkan di rumah.. =)

cik bedah : kat luar ganas..main sepak2..main tolak2 kepala..dalam umah dua2 macam kucing...ehehhee

Queen said...

kak dee : ahahah..yang tu mintak jauh la..smeoga tak melarat gitu..ada tanya hubby, kalau ade anak cane nak hug2..dia kata..hug la..dgn anak2 pun hug....terus senyum sampai pagi..ngeeeee

iQapiQa said...

very sweet couple...

Queen said...

iqapiqa : thanks... =) blushing tetiba...hehehhe

A D I A said...

wah so sweet :) my husband ni jenis kalau nak gi mana2 kena angkut i, jenis tak reti buat kerja and keluar sendri. bab rumah2 dia takde nye nak tolong kecuali klu kita bising2.

eh offtopic eh? hehe

Queen said...

adia : takpe.... =)

puterikurekure said...

alololo...sweetnye...~

mardhiah ismail (: said...

da boleh ! hehee , wah bile laa nak kahwen ni ;D

Queen said...

puteri kure2 : =p

mardhia : ade rezeki..ada jodoh kawen la..(seb baik boleh..baru nak godek2 setting..kalau tak boleh bgtau ye..heheh)

mardhiah ismail (: said...

hehe tp saye bari 19 tahun HEHE :D

Related Posts with Thumbnails