Thursday, November 25, 2010

Khasiat Royal Jelly

Hari ni saya mulakan diet saya dengan Sepeket Royal Jelly from CNI...  Kemudian minum air seteguk dua..  lepas tu saya sekarangtgh sedap makan betik..ngehngehngeh..
Maklumla..sekarang kan perut tgh tak selesa.  Kenela makan makanan yang senang hadam.. 

Saya start ambil Royal Jelly sebaik sahaja saya disahkan mengandung.  Kalau tak tu cukup malas nak ambil supplement2 ni tau.  Dah la mahal..  Plak tu lidah saya ni kan mengada2..  Sedangkan madu yang manis tu pun saya tak sokak...

Royal Jelly  ni memang ada sejarahnya dalam family saya..  Sebelum cerita tu..meh baca serba ringkas pasal Royal Jelly....

The queen bee is the leader of the colony and the only one allowed to reproduce. She can be fertilized and lay eggs just a few times during her entire life. Worker bees, the ones that collect nectar from flowers, are able to excrete a creamy, special food from glands on their head. The queen subsists entirely on this food. When eggs turn into larvae, the baby bees also eat this special food, nicknamed royal jelly, for 2-3 days. From their vulnerable state, they quickly develop into healthy and large bees.

No doubt, people noticed the almost miraculous effects that royal jelly has on bees and ascribed to it extraordinary powers since the queen lives 60 times as long as a drone and is usually twice as heavy. Thus, people began harvesting royal jelly from hives where honey was being manufactured as a nutritional elixir that promised robust health, healing, and extended youthfulness.

Among the long list of ailments that royal jelly is said to improve or cure are high cholesterol, arthritis, weak kidneys, fatigue, nervousness, sallow or rashy skin, thin or brittle hair, high blood pressure, allergies, and sexual dysfunction. Scientists know that royal jelly is mostly carbohydrates, proteins, sugars, and fats, along with vitamins like the B complex, niacin, folic acid, and enzymes. None of these minerals or vitamins appears to be unique to the substance.

As a health tonic, royal jelly is sold as capsules or pills to be ingested on a daily basis. Since it is rare and difficult to collect from hives, it can be quite expensive. It is not a regulated medicine and has never been shown, through scientific studies on humans, to have any health benefits. However, a few studies on mice leave open the possibility that royal jelly can lower cholesterol.

Sumber dari sini : http://www.wisegeek.com/what-is-royal-jelly.htm




Dulu ayah saya ni Tokey Madu.  Dia import madu dari China dan dijual di Malaysia...  Madu..Bee Pollen...  Royal Jelly..  Memang ayah saya jual..  Berkualiti dan murah..  Tapi dulu die keje Gomen.  Memang selalu ada trip ke sana (memang atas urusan kerja).. So memang selalu dapat berhubung dgn orang sana..  Lepas dah berenti gomen..  Terputusla sekejap hubungan baik dengan orangsana...

Mak saya..jenis yang kalau pregnant mabuk teruk..  Memang melepet je..  Masuk je makanan muntah.  Bukak je mulut muntah..  memang heaven la sesangat nak dapat kitorang 8 beradik ni kan..  Kebetulan masa ayah saya jadi tokey madu tu..  Mak saya makan Bee Pollen dengan jayanya..  Sebab bapak saya tokey..  Bini Tokey makan free la kan...ngehngehngeh..

Alhamdulillah..  Tak mabuk langsung.. 

Nak dijadikan cerita..  Kawan mak saya pun jenis mabuk teruk..  9 bulan duk mabuk je..  Jadi mak saya suggest die makan Royal Jelly ni la..  Alhamdulillah....  Dia dah boleh gi keje macam biasa.  Kalau tak tu duk ulang alik jela gi klinik..

So masa saya disahkan preggy...mak dah suggest makan Royal Jelly ni..  puas la mencarik..  Last2 mintak mak belikan..  dia beli yang CNI punye..  ok la..tapi mahal la kot..  Takpela..utk kesihatan..  Tengok dek bapak saya..marah die..  Die kata apesal tak cakap dgn die..  Die mintak kawan die kat China supply terus,..  Ala..kitorang kan pemalas nak mintak tolong bapak saya..  Berlagak la katakan..muehehhehehhehhe....  Durhaka di situ...ngehngehngeh..


Sekarang duk amalkan Royal Jelly niela pagi2..  Ada gak yang miss2....  Malas....

Tapi saya perasan..kalau saya makan on dat day..dapatla kurangkan rasa pening2.. 

Benda ni as supplement..  Lain orang..lain reaction dia..  Bolehtry jugak makan madu atau Bee Pollen....

Apa2 pun consult doktor dulu..  Ingat..benda ni supplement..  Bukan ubat tau..

Kita ni berusaha je..  Kendia2 hari tu tuhan yangtentukan...


Sapa2 berminat boleh cari agent CNI..  atau pun nanti saya tanya bapak saya dia betul ke nak dapatkan supply dari China..  Kalau jadik saya war2kan kalau ada orang nak beli...




Pssssttt...tadi pi tulih kat status FB..saya makan Bee Pollen...tersalah sudah..  Bee Pollen tu adik beradik die jugak la..  Cuma Royal Jelly adalah makanan untuk Queen Bee..  Bee Pollen utk lebah pekerja..  =)

8 comments:

cheqna said...

salam nik
jaga diri..jaga kesihatan..jaga kandungan molek2 neh...
cheqna sentiasa doakan moga nik n baby sihat sokmo...
jangan culas2 =)

Jemari Seni said...

Wah! Bagus ni bole syorkan kat kakak Hakak yg baru mengandung ni.
Nanti bagitau aik!

PuteriKureKure said...

wah! terus ada entri. bagus2. :)

Softtouch [Hanim] said...

akak xpernh mkn2 bnda tu nik..kalu utk nik ok, teruskanlah kan..jg kesihatan...

fazemy said...

Jgn lupa ambik folic asid jugak Nik. Baik unt pertumbuhan baby dlm perut. Eceh mcm pnh pregnant je nasihat ni berbunyi. haha. Aku jeles!

Queen said...

cheqna : baeeek.....kekekekekeke

kak ogy : buat mas ani belum ada..kalau nak try..boleh beli yang CNI punye tu..baru RM80dapat 30 sachet... try dulu...hihi

puteri kure2 : kebetulan masa tadi kat FB memang tgh nak tulis entry...terus tukar niat..ekekke

soft touch : nik try je..sebab tak pernah amik apa2 supplement lain kecuali vit C je..heheh..takpela..utk kesihatan...kan..ngee

kak emy : buat mas ani belum lagi...doctor kata after 12 weeks baru start segala supplement utk baby. =)
ala..jangan la jeles2... sila sediakan hadiah je utk anak buah akak ni..ngehngehngeh

cikbedahlaser said...

aku rasa sbb nama ko queen la ko kena makan royal jeli.. uhuhuhuhuhuh
klu ko nama lain kena makan beepolen kot..
uhuhuhu... sengal jap ujan2 nih

Queen said...

cik bedah : hareeeeeemmmmm..muahahhahaha

Related Posts with Thumbnails