Tuesday, November 23, 2010

Low Blood Pressure

Pernah pening2?..  Bila duduk lama..lepas tu nak bangun je..pening dan rasa berpusing?

Ini bukan simptom orang mengandung tahu..

Ini simptom seorang itu mengalami tekanan darah rendah. = LOW BLOOD PRESSURE...

Mungkin akibat keletihan last weekend...
Mana tak nya..

Malam Jumaat..dah ke KLANG pasang pelamin mini..
Sabtu pagi start buat gubahan fresh flower.  Siap gubah sepapruh dalam tengahari gitu..  Makan.mandi..kemas rumah...  Pergi pasang pulak baby cradle di RAWANG..
Dari Rawang terus direct ke KLANG.  Nak bukak pulak Pelamin Mini tu.

Masa ni kereta pulak rosak. Tayar macam ada problem. Tapi slow2 jalan je...

Balik rumah, siapkan gubah bunga fresh.  Nak gubah awal2 takut layu pulak kan..

Pukul 12 gitu dah siap gubah terus gerak ke PUCHONG...  Hantar gubahan dan tido sana terus.
Sampai Puchong, kene tolong tuan rumah siapkan gubahan yang lain.  Since tak siap lagi depa punye..  Bukan tak siap la..dah siap sebenarnya...  Tapi macam tak balance dengan yang dah buat kan.. So adjust2 sikitla..
Ada bunga lebih..tuan rumah request for Gubahan Meja.  Dapatla dua.. Itu pun sebab SPAN basah dah habis..  Kalau tak tu ada la boleh buat lagi 1..

Pukul 3.30 baru dapat tido.  Pukul 6 dah bangun.  Siap2 mandi..  7.00 start makeup kan perantin. Mana tak nya..  Niakh pukul 8.30.. Pukul 8 dah nak kene ada kat sana...

Siap makeup berkejar pulak ke Gombak Setia dari Puchong.  Pakai kereta ABang Ayie sebab kereta dah tak selamat utk dibawa...

Siap dekat Gombak Setia..  Balik pergi hantar kereta gi bengkel..  Melayang la RM350...  Nasib baik dapat duit buat Pelamin dan baby cradle..  Pakai duit tu je la..

Lepas tu dah start nenong2...  Pening dan nak jatuh dah rasa.  Gagah2 ke kenduri sebelah rumah..  Balik..tidur jap sementara Yabang settle kan kereta..

Dalam pukul 2 gitu gerak ke Segambut pulak.  Rumah Taufik..  Kahwin..

On the way nak ke kenduri kawan baik saya ET di Semenyih...dapat call Pak Ngah di kampung meninggal dunia..  Patah balik ke Damansara ..  Saya tak ikut..  Yabang je pergi dengan orang lelaki je smeua.  Saya bantai tido since time tu dah ting tong sangat dah...

Bangun dah malam gak..  Masuk dapur masak nasi goreng..  Siap2 mandi..  Sempatla muntah sekali.  Bdan dah panas...Kepala dah tak larat nak angkat..

Yabang balik dalam pukul 11.30..  terus gerak balik rumah utk celebrate birthday FIKRI..  dah janji kan..
Nasib baik masa tu BABY behave...  Tak mabuk pun..

Dalam kul 2 gitu majlis settle terus kebaboom..  Tido tak sedarkan diri.

Esoknya MC sementara Yabang pulak busy siapkan keje opis dan berkejar ke DBKL utk submission..


Malambaru ada kesempatan nak ke klinik.  and doctor said...  alahan mengandung biasanya start dari minggu ke enam..  Dan saya punye blood pressure memang sangat rendah ..  85/50...

Tahukah anda...masa kita mabuk2 tu kan...sebenarnya cara penjagaan sama je macam orang gastric..
Kurangkan air kosong.  Banyakkan soup..  Yogurt..  Buah..  benda2 yang senang hadam..  Air yang berlebihan boleh menyebabkan prut kita mengembang dan meninggikan lagi chances utk muntah2 dan melepet.  Ambil buah2 an..  Sup kosong.

Mulakan diet dgn makanan kering macam biskut..  roti bakar...  Baru start dengan normal diet...

Jadi janganla sogokkan saya dengan segala macam mitos contohnya tak boleh itu.tak bolehini..  Saya tanya doktor..doktor cakap boleh je..  Apa2 pun yang kita ambil jangan berlebihan..  That's all...

Utk pengetahun semua..  Saya akan dapat tahu exact due date pada hujung bulan depan.  Doktor akan measure baby dan baru dapat tahu bile exact due date..  =)

hihihi..buat masa ni berangan jela saya dapat baby July..hihihhi




Pssstt.....ada ke orang mengandung tak bleh makan asam..  Itu lah makanannya/...Cuma tak boleh ambil secara berlebihan..  Saya baru nak makan sekping dua..dah kene tegah..  Pening kepala dibuatnya..  Minum air limau tak boleh...Minum ribena boleh..Mana lagi bagus..yang ada pengawet atau yang semual jadi..  benda2 masam memang la berasid... At least saya tak amik cuka..kan..kan.


NOTE : kepada kawan2 yang selalu jengah blog ni...saya memang mintak maaf..  Baru BW 2 3 blog..kepala dah tingtong..huhuuhu

30 comments:

A D I A said...

85/50? rendah tu nik, jaga diri tu jgn kerja kuat sgt :) saya dulu pun rendah gak darah, selalu pening2 n muntah. mmg takleh makan sekaligus byk, tapi kena sentiasa ada biskut dalam handbag.

cheqna said...

take care dear
jangan ganas2 sangat ok =)

puterikurekure said...

rendah sangat blood pressure tu. yup. macam kita bincangkan sebelum ni, boleh je nak amek semua2 tu, tapi kena amke dalam kuantiti berpada2 la kan. hehe.

take care dear.

hans said...

macam ayah saya
darah rendah

P/S : Jom Jalan - Jalan Cari Makan Di Kedai DENAI dekat Menara UOA Bangsar

Emy Omar said...

Take care..harap-harap semuanya ok ye

Softtouch [Hanim] said...

yg mak akak ckp , klau nk mkn apa, mkn jelah..jgn tegah2...yg pnting bnda tu xbahayakan kita n baby...kalu asam ade yg ckp xelok tp tekak dah nak sgt nak buat mcm mana kan..Tp akak dulu peknen xmkn asam2 nie sbb mmg dah xnak kan...take care yer nik..

Lovely Bella said...

dulu bella pun low blood pressure n sll pitam dlm lrt laa.. bas laa.. pastu doktor suh lebihkan garam dlm mknn n byk kan makan paru ke hati ke.. so skang bella dah ok! :)

Yan said...

penah jugak sekali kene low bloog pressure....
ms tu anak dara lg..
punca???
leka men tenent.. chatting..
sampai pengsan!! hahh tu baru betul chatting sampai pengsan..

tak tidur sebab chat smpai ke pg.. then tengahari konon nak masak.. tau2 bukak mata dah terbaring kat lantai..

fazemy said...

Wahhh ko dah pregnant ke Nik? Sorila akak lmbt tahu. Tahniah yer. Biasala org pregnan takleh kerja kuat2. Bykkan berehat la...lg2 dlm 2,3 bln pertama ni. Take care yer Nik. Hepi for u^_^

i_sofia said...

nik keje kuat sgt nih.. kena ingat tuk jaga kesihatan diri & baby jugak.. take a good care ye..

atty's said...

kty pun ada tekanan darah rendah..asik le penin ..bila cek bukan darah tinggi

takecare ye nik ..

Jemari Seni said...

Mak ai!!! Hakak yg takde LBP pon bole pening dik baca...
Take care banyakkan berehat! Kita rasa badan kita kuat sebenarnya tak!!! badan kita dah penat tu.
Everything kena berpada-pada yer!

Dee said...

mcm yg kak dee ckp..apapun biarlah bersederhana..jgn berlebihan..boleh je mkn asam2 tu..dh mual..tp bukanlah smpi mkn mcm nasi kan..

kdg2 ni kita tgk jugak..kebanyakan doktor mmg xde pantang larang..dorang ckp berdasarkan sains tp org tua berckp berdasarkan pengalaman..yg mana baik ikut..yg mana rasa x betul..x perlu terima..tp biarlah mcm menarik rambut dlm tepung..rambut x putus tepung x berselerak..

eh..doc bagi x iron tablet..mcm k dee mmg low blood pressure..kalo x silap doc bg iron tablet..lps ni mkn kerang n hati ayam tau..elok utk naikkan sikit darah tu..

Queen said...

ADIA : tuela..rendah kan?....

Queen said...

cheqna : ganas?..auuummm....hihihihii

Queen said...

puteri kure2 : betul2..berpada2... saya setuju dgn cara berpada2... =)

Queen said...

hans : susah jugak darah rendah ni..hihih

Queen said...

emy : thnaks..insyaAllah semua ok..baby kene lah tough macam mummy die

Queen said...

kak hanim : kadangtu teringin..makan la sekeping..masuk keping ke dua dah tak mo.. tapi kadang orang tak paham..sob..sob..sedey sangat

Queen said...

lovelly bella : garam eh..betul jugak kan.....thanks..agak2 nik tak bleh telan hati ayam ke..nik makan la maska lemak sawi asin...sedap tuh..hihihi

Queen said...

yan : gile bahaya....hahaha....nik pun tak pernah sampai gitu....itu namanya mangsa kekejaman internet..bleh>..hihih

Queen said...

kak emy : baru sangat je lagi... jadi excited gitu2 je..hihi...pasni boleh la pi umah akak colect duit raya..muahahhahahhahaa

Queen said...

sofia : nik tgh habiskan order yang melambak ni..masa ambil dulu sihat je..sekarang dah tak sehat..redha jerla mengahbiskan semuanya

Queen said...

kak ty ; tuela..darah rendah ni pun bahaya gak kan....kak ty pun take care tau!

Queen said...

kak ogy : haha...pening kan...minggu ni sekali lagi nak meredah...pastua da satu lagi minggu tu pun pening gak...nangis jela boleh..huhuuhuuuu

Queen said...

kak dee : nik pantang jugak.. Macam org2 tua cakap..kalau teringin tu makan la sikit,,,
Macam labu..tembikai..air gas..
Paling kuat pun makanla secubit...minumla seteguk..

nenas..tapai... tu dah lama stop sejak nak kan anak...

tapi bile dah macam2 sangat..sampai tak boleh makan.. Baru je cakap nak makan..dah berbakul2 cakap tak elok itu ini.. Rasa rimas jugak.. Selera baru nak terbuka..terus terbantut...

Kalau kita cerita kita nak makan air limau...dan2 tu limau tak elok...gaya cakap tu macam nik minum sebaldi..padahal baru teringin...paling kuat pun nik minum la setengah gelas....


Nik faham...istilah berpada2,.. makan la sikit.jangan banyak2.. Tapi kadang tu orang yang tak berpada2 menasihati...mama pun tak gitu..sob..sob...sedey...

kan dah mengadu..hahhahahhahhaa

cikbedahlaser said...

bukan bb yg kena bhave.. tp ko... dont work 2 hard nik... take care of urself 4 the bb... ko syg bb kan??? ni baru ting tong... klu len...
jg dri tu bebaik taw... dont push 2 hard

Queen said...

cik bedah : habes..sape nak buat keje2 aku tu..duit dah amik.. nak tak nak kene la buat..sob..sob...

cikbedahlaser said...

caring nih caring... uhuhuhu meh la aku tolong... cian ko... nak aku tlg tak?? aku kuat mcm badang..leh angkat barang....

Queen said...

cik bedah : aku amik emma jela kot...tgk die ok tak..die kata ok hari tuh..huhuhuhuhu

Related Posts with Thumbnails