Monday, April 26, 2010

Bercinta 9 tahun..akhirnya......



Well..well..well.....  Akhirnya hari yang ditunggu-tunggu tiba...  Alhamdulillah...  Hari sabtu yang lepas bersamaan 24 April 2010 bertempat di Puchong Perdana, Ema akhirnya selamat melangsungkan PERTUNANGAN nya dengan jejaka pilihan hati Encik Ahmad Baihaqi.  6 dulang berbalas 7...  Ha..kenapa tiba-tiba tak ganjil kan....  

Sebabnya, Emma ni ada kakak..  Emmilia.  Muka memang serupa.  Pendek kata kadang-kadang susah nak cam mana Emma dan mana Emmi..  Ate..katanya adik beradik kan..

Cerita sejarah la sikit..Ehem2..kelas sejaraah hokeh...sangat tak menahan..  Emma ni start bercinta dari zaman sekolah lagi.  9 tahun bercinta tu...   Dan Emma ni pernah cuba untuk di 'kenen' kan dgn Dzul (my hubby) la..  Tapi masa tu sorang tomboy..sorang hati keras..  So tak ngam la (alhamdulillah..kalau tak takdelah den kawen skang kan..muahahah)...  Dan Bai pulak ntah macam mana boleh terbekenan dekat Emma.  Banyak tau onak dan duri sepanjang mereka bercinta.  Last 2 years, saya dapat sakskan sendiri permasalahan mereka.  Tapi ikatan tu utuh.  Orang kata mungkin dah jodoh.  Buat la macam mana pun..tetap bersama...

Malah banyak kali dalam perhubungan mereka di campuri orang ke tiga.  Tapi tak semua masalah orang ketiga harus di ikuti dengan perpisahan.  Kalau betul sayang, pertahankan.  Sepak-sepak je orang ke tiga tu jauh2.  Jangan dipandang lagi.  Merek ni semua perosak.  Bukan elok pun.  Sebab di sepak-sepakkan lah makanya Emma dan Bai terus bertahan.  Sweet je tengok diorang tau.  Ha...sebab kan diorang ni lama sangat bercinta..  Makanya pertunangan mereka ni memang ditunggu-tunggu.

Keputusan bertunang ni dibuat last minute.  Lagi 2 minggu sebelum tarikh.  Asalnya diorang ni nak merisik dulu.  Nanti bila Bai balik Malaysia bulan 10 baru nak bertunang... ( Bai kerja di Papua New Guinea..  as aircraft technician)...  Tapi sebab takut Bai tak dpaat cuti..makanya kitorang (hubby paling kuat apinya..i cucuh2 saje) si batu api ni cucuh2 la diorang suruh bertunang terus.  Buat apa nak bazir-bazir masa merisik bagai.  Makanya...Emma dan Bai pun decide nak bertunang..  

Ha...asalnya nak buat simple2..sekali orang tu usik.orang tu komen..  Jadilah grand nyah...  Besok kalau nikah aku tak boleh bayangkan guana....

Tema Lime Green + Black + Silver White.  Khemah, hiasan meja makan, dorrgift serta hantaran done by Mummy Emma.  Hantaran Bai pula di balas dengan warna merah cili + Hitam.  Vouge vadevas hokeh....  Merah menyala-nyala....

So the rest is done by me..  Pelamin, mekap, aksesori, tudung, dan hanbouquet.
Semuanya Fresh Flower okeh..  Kebetulan nasib Emma sangat bertuah, harga bunga merudum jatuh this time.  So main Flower is roses.  Imported roses..  Yang besar2 tu...  And the rest is daisy, and combination of Yellow peacock and kekwa.  Semuanya putih dengan tone lime green.  Suci gitu.

Tema hiasan Emma asalnya nak buat simple.  Tapi alang-alang nak buat Fresh Flower, kitorang bagi banyak2 bunga.  Jadilah English garden style.  Siap ade candle lagi.

Datang pasang pelamin hari Sabtu pagi .  Jam 2 pagi.  Siap pasang semua jam 4.30 pagi.  Balik ruamh...tidur....  Lepas tu pukul 12.30 tengah hari kami dah sampai untuk buat final touch dekat pelamin.  Start mekapkan Emma jam 1.30 pm....

Sangat nervous sebab smeu makcik-makcik Emma ada dalam bilik tu..  Memang nervous sampai lupa itu ini.  Emma yang ingatkan sebab dah buat trial mekap harituh.  Alhamdulillah...the final is great. Semua orang puji.
Semua kata dah macam nak nikah.  Emma mengenakan tudung warna cream.  Saaggul tingi ala-ala arabian.  

Handbouquet pula kami sediakan Cala Lilies.  Sangat elegant dan sweet.

Dan OP Emma tak datang..last minute baru tahu.  Maybe sebab atuknya sakit.  Tapi yela..orang dah tempah..awak hantar la backup.  Sape-sape kan.  Nasib baikla hubby memang dah get ready.  Sebab Emma ni kan geng COMOLOT dia.  So, memang dia nak ambil gambar.  Tapi tak sangka..patut jadi orang dari belakang je tembak-tembak..dah jadi main.  Berpeluh-peluh dia...

Kesian..tapi lagi kesian kat Bai dan Emma kalau tak ada gambar.  Majlis dah vougue vadevass you.. Gambar tu kan paling penting..  Kenangan beb.  Betul apa yang aku cakap kat Bai a few days before Majlis.  

"Walaupun kawan sendiri, baikla bayar dari FREE...Terhutang budi lebih susah.  Lagipun nanti servisnya sambil lewa.  Sapa yang susah....Sedangkan gambar tu antara element penting"

Tapi still a great opportunities la untuk Butik Quiny Bridal kami kerana dapat serve mereka satu pakej lengkap.  Cuma hantaran je tak buat.  Kalau buat..  Memang complete ok...

Dan lepas  dah habis majlis, balik rumah, tengok gambar...
Banyak gambar hubby yang cantik-cantik.  Alhamdulillah.  dah start boleh ambil job.  Skilnya dah makin sharp.  Setting dah makin cekap.  

Lepas habis majlis ..masa tengah berkemas-kemas......Makcik Emma said 

" Eh..nak dengar tak semua orang kata apa..dari pelamin..makeup, tudung...."
muka serius okeh...

"Komen apa?ada yang tak kena ke?"
Budak gabra dah cuak

"Semua puji CAAANNTTTTIIIIIIKKKKKKKK"


Waaaa...terus kembang setaman nok..  Memang meleret2 senyum.
Alhamdulillah....  Syukur sangat-sangat.  Dan on that day jugak ramai yang bertanya servis make-up saya.  Ini semua adlaah berkat tunjuk ajar cikgu saya...  Kak Ayu dari butik Sureanggun.  

Balik je dari rumah Emma terus terbongkang....Tidur tak ingat dunia...  Penat weh...

Kepada semua kawan-kawan..doakan saya terus sukses...  

Dan sesiapa yang nak ambil pakej tunang ke.  Nak ambil gambar ke..Nak makeup ke. Nak sewa box hantaran ke....Nak sewa alas dulang ke..aksesori ke..ape2 la...  Semuanya BOLEH (mungkin lepas ni saya patut tukar nama company saya kepada BOLEH Bridal..hehehehe)..boleh la contact saya

QUINY BRIDAL
NIK
0123857747



Eh..lupa pulak..cerita panjang2 mesti nak tengok gambar kan..... 
Ha....ni ada satu..yang lain-lain boleh view dekat sini

Nak jadi FAN terus pun boleh....  lagi suka tau!




p/s : Tak dapat buat sendiri punya GRAND Vadevas devas....aku buat kat orang lain...ye tak...
ppssssstttttt    ada orang meroyan  weeeh tengok Emma dan Bai dah tunang...

8 comments:

cikbedahlaser said...

tahniah to both of yu....
nk kasi komen boleh...
next time...klu nak mekap2...
jgn bg org len ade dlm blk...
bukan kurang ajr..tp terpaksa..
tkt nebes..
uhuhuhuhuhuh

ape2 pon tahniah...utk korang berdua..
n kwn korang jua...

Queen said...

thanks cik bedah...hang nak mekap2 pun boleh..datangla umah nok....

betul tu...tapi yang ada kat situ semua makcik2...tak boleh cakap.lucky mummy ema tolong cakapkan...tapi dah halfway....
takpela..alhamdulillah semua dah ok nok

fazemy said...

Sronok tgk org kawin ni kan. Untung ko buat pakej2 kawin ni Nik..kira blh kawin slalu. heee.

LiNda said...

tahniah utk keduanya ..

lama tuh, bercinta 9 tahun .

Queen said...

kak emy : tahu takpe...kita yang seronok...dapat deko2...menumpang bahagia org je la..

kak linda : akan disampaikan pada tuannya

cikbedahlaser said...

kalau aku free ye nok?? ahahahahahaha
jom kak emy... nik blnja.. ahahahahaha
nti terus wat photoshoot... wowwww wi

cikbedahlaser said...

eh... klu aku ajak ko wat mekap ko nk x...
aku wat photoshoot.. aku mekap kan... ko rasa2..ko nak x?
tp photoshoot ni utk potfolio je..

Queen said...

cik bedah....ko nie cakap belit2 aku tak paham

Related Posts with Thumbnails