Monday, April 12, 2010

Saya masih trauma

Dah lama blog ni dibiarkan. Bukan apa, baru-baru ini saya agak kekurangan idea mahupun mood untuk meng'update' blog saya.... Ada perkara yang berpusing-pusing dalam kepala ini... Entahlah... Nak cerita pun tak tahu mana nak mulakan...

Takpela...yang lepas tu biar lepas.. Ini nak cerita pengalaman hari minggu saya...


Sabtu

Pagi-pagi lagi hubby dah pergi attend kelas dia..persediaan terakhir untuk mengahadapi exam hari Isnin (hari ni la...) Lepas hubby balik dari kelas, tolong mama dan ayah di rumah kemudian pergi ambil Pak Din (kawan hubby) utk tolong pasangkan lampu 'picture light' yang kami beli minggu lepas. Maklumla..nak buat lama dah...tapi asyik tak sempat je... Feature wall tu dah pending sejak kami kahwin..muahhahahahha.... Kami asalnya nak buat style pixel tu...pastu tak jadi sebab ne beli banyak cat yang akan berkahir dengan kering macam tu je... So beli 1 je warna.. Warna hijau gelap....(asalnya nak warna yang cerah sikit...tak sangka bila dah apply jadi a bit gelap..sib baik bila dah ada lighting jadi ok..

Nak tengok tak dinding tu bila dah pasang lampu?


Alhamdulillah..picture frame pun dah siap..tinggal nak gantung je... Saya suka dengan reflection lampu tu pada dinding dan siling..... Best sangat.... Tak sabar nak upload whole dinding yang dah siap..

Buat wiring dan pasang lampu sampai la dekat pukul 6. Kemas lebih kurang, bertolak balik Sepang. Nak tengok Baby baru lahir.

Kakak ipar saya selamat melahirkan Baby sulungnya dengan berat 2.6kg pada hari Khamis jam 8 pagi....
Dah pilih nama pun... Nik Abdul Haq.... Dapat kat adik-adik saya yang lain..diletaknya nama tu jadi "Hulk".... Cess...siap boleh ejek2 kata baby tu boleh transform jadi Hijau.. Sungguh kurang hajar... Muahahahhaa.......

Baby ni somel sangat...dah la kecik je.. Pastu muka dia ade shape..tak macam baby lain yang biasanya Bulat je ...Zakwan pun lahir2 bulat je.. Tapi yang ni ade shape.. Mata confirm sepet....Hidung mancung and bibir dia seksi you..... Tapi ni jela last dapat tengok dia sebab hari Isnin (hari nie la....) dia dah fly balik Kelantan..Pantang kat sana...



Alang-alang dah balik..sambut birhtday Dikni yang dah lepas...28 March yang lepas... Tapi masa tu saya busy...so tangguhla kekdahnya sampai la dah masuk April..Sian dia kan... Beli Boston Cheese Cake saje di King's... Tapi saya rasa yang kat Bakers Cottage jauh lebih sedap.. Lemon dia terasa...



Ok...sampai tang yang interesting.....Kami bertolak balik dah tengah malam... Sepanjang jalan saya tido je tau... Sampai rumah dalam pul 2.30 pagi. Berhemah betul hubby bawak kereta.... Masa nak dekat sampai kat simpang nak masuk flat kami tu, hubby nampak la ada satu kereta waja warna hitam dengan pintu terbukak kat tengah-tengah jalan..berhenti.... Lepas tu ada beberapa orang India berkumpul kat situ. Dalam hati hubby kata "ala..gadoh a tu..malas campur".....

Lepas tu hubby nampakla India tu berlari naik ke simpang atas...di balik pokok2 tu.... Lepas tu sebaik sahaja hubby masuk ke simpang rumah kami, hubby nampak India tu turun balik membonceng dengan kawan dia.. Turun dekat satu mamat ni yang dah terbaring tau.. (masa jauh tak nampak..masa dah dekat baru nampak ada orang terbaring..dan tak tau apa dahjadi hingga menyebabkan dia terbaring...tapi lokasi mamat ni terbaring adalah sama dengan masa india2 tu berkumpul memula...)....
pastu hubby kejutla saya yang tido..

"sayang..bangun..tengok..ade orang kene pukul...."

Saya celik je mata....saya nampak India tu angkat batang kayu (adela sebesar lengan hubby)..angkat tinggi, dan kemudian hempuk 2 3 kali dekat mamat yang terbaring tu!!!!...

MasyaAllah..saya dah panik...

"Abang...patah balik...jom tolong mamat tu..."

"Eh..tak payahla masuk campur....bahaya..."

"Jomla..gi tengok mamat tu...Sian dia kena pukul."

"Tak nak la abang..."

"Kalau jadi kat kita macam tu...kita pun nak orangtolong kan..."

"Ok...tapi sayang call 999 dulu..sebab abang rasa orang tu dah mati dah kot"

"Ok"

"Lagi satu..kalau orang tanya ada nampak apa-apa tak..cakap tak nampak...kalau polis tanya pun sama"

"Kenapa?"

"Bahaya..nanti panjang cerita...kena turun naik mahkamah untuk bagi keterangan dsb".

"Eh..mana boleh macam tu...saya tak setuju... Bukan HAK SESIAPA UTK MENARIK NYAWA ORANG LAIN... Kalau kita tak bantu dia..satu hari nanti kalau tak ada siapa bantu kita?"

"Suka hati awakla..."

"Abang izinkan?"

"Ya..saya izinkan.."


Lepastu kebetulan hubby nampak ade satu brader tu...Kira orang lama kat kawasan kami tu. Hubby berhentikan kereta dan inform brader tu...

Lepas je hubby parking kereta, saya terus call 999 dan menuju sedekat mungkin dengan orang tu... Alhamdulillah...staff yang mengangkat pangilan telefon saya masa tu sangat membantu. Malah dia sangat tenang melayan saya yang panik ni. Panggilan disambungkan ke hospital berdekatan (which saya pun tak tahu...)

Soalan yang di tanya oleg staff yang angkat telefon tu sangat banyak ok... Kebanyakannya adalah tentang mamat yang kena pukul tu. Saya cuma mampu bagi lebih kurang je sebab saya takut nak pergi dekat dengan mamat yang dah terbaring tu. Hubby plak masa tu entah ke mana... Saya rasa dia pergi borak dengan kawan dia... Dan masa saya telefon hospital tu..orang-orang belum berkumpul kat situ lagi. Dan saya boleh dengar suara mamat tu mengerang2.... Seyes..sangat ngeri okeh....

Dan staff hospital tu sangat garang.... dia tak cakap pun yang ambulans dah dihantar...tapi soalan sangat banyak..mestilah saya panik. Hubby plak duk marah2 sebab saya melayan soalan2 nurse tu.. Sangat tekanan sampai saya tinggikan suara kat hubby suruh dia diam...Rasa bersalah..tapi cara hubby memang menambahkan lagi tekanan saya... Yang staff tu pulak boleh marah saya hanya kerana dia dengar saya bertekak2 dengan hubby sambil menajwab soalan dia dgn jawapan tak tahu. memang saya tak tahu.. mana lah saya tahu orang tu apa kondisi.. Saya bukan doktor... Pulak tu....dia tak bgaitahu yang di dah hantar ambulans.... Menyampah hokeh....Sila mesra alam okeh....



Call balai polis Damansara pulak tak dapat.... Sementara menunggu, saya beranikan diri menjengah mamat tu...

Dia dah terbaring atas pejalan kaki... Seluruh muka dia berlumuran darah.. Giginya nampak tak tersusun dan jelas kelihatan... Saya tertanya bagaimanakah giginya dapat kelihatan sebegitu rupa..dan saya lihat ada cebisan daging yang terpisah di sebelah mangsa.... Apakah ianya adlaah sebagaian isi yang meutup muka mangsa... Mungkinkah itu rahangnya....Ada yang mengatakan itu otaknya kerana sewaktu mangsa membalik-balikkan badannya (mungkin kerana menahan sakit yang MAHA hebat..)..jelas kepala mangsa sudah pecah.....Malah saya sendiri melihat kepala mangsa bagaikan terpenyek..... Cuma tuhan yang tahu apakah keadaan mangsa......Darah merah pekat mengalir.... Matanya bengkak bagaikan tiada harapan lagi.... Biji matanya tersembul. Seyes....saya cuma mampu berdoa agar kesakitan dia dikurangkan dan musibah dia dipermudahkan Allah. Owh ya..dia warga Myanmar.

Terlalu lama dia menderita. Ada beberapa orang India yang lain yang berkeras nak hantar dia ke hospital direct tapi di tegah oleh beberapa orang... First, kita tak tahu kondisi dia.. Mana tahu kalau kita angkat tu otak dia terburai ke...sape nak jawab... Lagi satu...ade pernah jadi kes..ada orang menyelamatkan mangsa kemalangan dan dijangkiti HIV....kan bahaya.... Lagipun ambulans sudah di panggil. Cuma menanti lembapnya ambulans tu nak sampai..

Kami menunggu hampir 40 minit.... baru lah ambulan sampai..dan sampai sekali dengan polis.. Akhirnya mamat tu diangkat.. Dan masa dia diangkat...Suara erangan dia memang saya tak boleh terima... Hubby ajak balik sebab dia dah tak sanggup nak tengok.. Tapi saya berkeras. Saya tetap nak tengok sampai habis.....


Arrow wana biru tu menunjukkan cebisan daging mangsa



Sebaik sahaja ambulan berlalu....saya nak bergerak ke arah kereta polis tu..tapi dia dah jalan dulu.. So masa dia U-turn..saya tahan polis tu...

"Encik..saya nak bagi tahu...."

"ye...apa dia..."
sambil macam cuak sikit..apehal ntah...hubby kata maybe dia cuak sebab ingat ade pegawai dia datang observe,...haku ni ada gaya pegawai polis ke...muahahha

"Saya nampak masa orang tu pukul tu..."

"apa awak nampak..."

"Saya nampak...(*^*%%^$($%*&)^)(^_(^_*(...."

"Owh..saya dah dapat maklumat tu..."

"Owh..takpelah.."

"Ok..terima kasih ya.."




Dia tak tanya lanjut pun... Dia blah gitu je...Mana dia tahu maklumat yang saya ada nanti mungkin dia tak ada... Mungkin saya nampak yang lebih jelas dari maklumat dia... Nampak macam dia tak berniatpun nak siasat.... Saya tanya hubby... Hubby kata itu orang Myanmar.. Warga asing.. Polis malas la kot...

Seyes..masa tu saya sedih... Yang buat kezaliman dan jenayah tu rakyat malaysia... Sebenarnya tak kisahla warga negara apa... Keadilan itu tetap perlu dipertahankan... Saya kesal dengan pihak hospital yang lambat.. 40 minit utk sampai ke tempat kejadian adalah jangka masa yang lama.....

Dan Polis.... sambil lewa sahaja.....


Semoga mangsa selamat.... Kalau tengok pada kecederaan dia macam tak ada harapan... Tapi kita cuma mampu berdoa yang terbaik jela...


Balik tu kitorang dua orang trauma.... Itulah..gatal sangat nak tengok... Tapi tula...kalau kat barat...Akan diadakan satu sessi kaunseling utk saksi kejadian... Untuk mengelakkan trauma psikologi.. Sudahnya kami dua orang kaunseling sesama sendiri dalam bilik air je... Muahahah... Dua2 ekor termenung macam tenuk....

Dan kami tidur dengan gambaran mangsa dan pemangsa.....





p/s : masih trauma....

7 comments:

Bapak said...

manusia skrg memang kurang kemanusiaan...syukur ada Nik yang prihatin.

Kalau Bapak ada dalam situasi pun, trauma gak..

Jemari Seni said...

Ngerinyer Dik! Kalu Hakak memang tak berani tgk dekat2 memang dok dlm kete jer.

Nyawa manusia dah takde harga senang2 jer nak bunuh org.

cikbedahlaser said...

OMG... ya allah.. astaghfirullah... tatut nye...
klu aku d situ...aku x taw ape akn jd.. aku suke kepochi...tp x berani berada d kawasan kejadian... suke tgk org gduh...tp xde keberanian nk tlg....

mungkin polis tu dh dpt laporan dr org2 kawasan umah ko... mst time kena pukul tu..mamat tu terlolong2... masa kejadian..mst ramai org kt tgkap... tlg tgk..instead of tlg call polis...

Queen said...

bapak : lebih ramai yang cuma berhenti tgk dan blah gitu je..

kak ogy : betul..sangat sedey..apela dosa dia diperlakukan begitu rupa...

cikbedah : ramai juga yang dtg tgk dan berlalu pergi...ramai juga yang datang cuba nak bantu...seyes sangat ngeri dan kecut perut...org MALAYSIA ramai yang dah takde hati perut...

Pinky Angel said...

ngerinya.. ngeri..

dulu saya dok kt apt kt puchong slalu jd mcm tu. gado, pukul2, blasah guna kayu..

polis hampir tiap mlm ronda area situ. tp saya tak brani la nk tgk sndri. dok diam2 dlm rumah je. huhuhuu

mYpRecious said...

erkk.. kesian pulak.. tapi kalau saya mmg tak sanggup kut nak tengok..

puterikurekure said...

kite panik ok bila awak citer pasal kena pukul and so on. tapi bila awak tulis "Dua2 ekor termenung macam tenuk", terus kite tergelak besar.

sori yang. tak boleh tahan la.
eh, kalau korang masih lagi trauma, it better korang dapatkan kaunseling tau! risau plak.

Related Posts with Thumbnails