Tuesday, April 20, 2010

Serba salah

Lately ramai yang berminat dengan Mini Pelamin saya yang cuma berharga RM150... Memang sengaja saya letakkan yang TERMURAH di pasaran barangkali....

Ramai yang minat.. Tapi bila saya beritahu harga untuk penghantaran...semua macam menarik diri...

Serba salah saya dibuatnya. Yang nak hantar, suami saya. Guna pulak satu-satunya kereta yang saya ada.

Seorang kawan pernah memberitahu, dia ada ambil satu pelamin mini dan di charge RM300 hanya untuk penghantaran. Pelamin pula berharga RM700 kalau tak salah. Jadi untuk pelamin sahaja sudah RM1,000.

Untuk ke kawasan berdekatan macam disekitar Damansara Utama dan Petaling Jaya...memang saya hantar free. Kalau dah sampai ke Setapak, Batu Caves, Ampang, saya charge extra.
Untuk ke Putrajaya saya charge RM90.
Kalau Shah Alam macam tu RM 60-70
Kalau Puchong RM 60

Kalau dekat dan tak lalu banyak tol memang saya charge rendah. Tapi kalau dah ke Rawang, Hulu Selangor, ke Sepang. Saya letakkan RM100.

Tapi semuanya masih boleh di bincangkan. Bukan fixed...

Memanglah kalau dengar..harga pelamin sahaja RM150...tapi takkanlah penghantaran sampai RM100...
Kalau boleh saya nak bagi free. Tapi siapa yang akan membayar duit servis kereta saya? Siapa yang akan membayar duit minyak saya? Siapa yang akan membayar duit tol saya...

Memang la takkan sekali pergi dah sampai seratus. Sebenarnya anda perlu kira, setiap penghantaran adalah dikira sebanyak 4 trip. 2 trip semasa penghantaran. Dan lagi 2 trip semasa pengembalian. Dan bukan hanya harga minyak yang dicharge...harga untuk servis kenderaan juga. Saya bukan nak ambil untung atas kos penghantaran. Tapi saya juga tersepit.

Tak charge, saya yang rugi. Dahla untung pelamin tak seberapa.
Kalau charge...orang kata saya tekan harga... Alahaiii....

Kamu rasa berapa say perlu charge untuk penghantarn yang jauh2?
Dan ada experience tak berapa harga penghantaran yang perlu kamu bayar untuk pelamin kamu?





p/s : tak marah dgn customer..faham...faham sangat..mereka ada hak atas setiap sen yang dikeluarkan....tapi saya tersepit....sama2 lah bantu saya selesaikan kekusutan ini...

8 comments:

Jemari Seni said...

Dik... Hakak pon penah alami mende camni...
Pening ngan perangai katemer yg taknak paham.

Paling senang setiap kali nak close deal ckp ngan katemer... delivery depa yg tanggung.
Kalu depa insist taknak baya delivery charge tu maknanya itu bukan rezeki kita Dik... buat apa meniaga tapi rugi.

Kita bukan la nak pikir untung je tapi kalau meniaga sampai kita sendiri naik sempit buat apakan.
Insyaallah ada rezeki tempat lain.

☆ lieya latif ☆ said...

hai...salam kenal,

wah berpatutan betul harga yg ditawarkan.....semoga terus sukses dlm bisnes nie...biase laa tu, mane2 bisnes pun tetap ade cabarannye....harap terus tabah yeak....

Queen said...

kak ogy : yela..mungkin merasa rasa tak berbaloi...tapi tula...tersepit nik..skang nik tgh fikir cara mcm mana nk charge harga transportation supaya customer rasa selesa...keselesaan diorang kepuasan kita..betul tak..hehehehhe


lieya : thanks...betul la..setiap tu ada cabaran..tapi yang ni memang tersepit sikitla..sebab tak sampai hati nak charge..tapi ....haiz...tuhan je tau

puterikurekure said...

kite rasa charge tu ok je la. ok sangat2.

eynda said...

Dugaan buat bisnes gitu la....

Queen said...

puteri kure2 : lama tak jengah blog ni kan..hehehe.lama tak nampak...ok ye...hurm...terima kasih....

kak eynda : yelah..takpela..kita pun mencari customer satisfaction...betul tak..

Dee said...

xlah mahal sgt..tp mcm k dee dulu dorang kira sekali lump sum..jadi x taulah rega penghantarannya brp..tp yg queen caj ni dee still rasa murah..

Queen said...

kak dee : thanks kak..nik tak dapat kira lump sum sebab rasa kesian kat org yang duk dekat dgn rumah nik dan senang utk pergi rumah dia...nik pun dah rasa murah...tp takpe..kita tgk kot ade org yang rasa mahal..nik nak dgr pendapat dia ape yang perlu nik buat dan berapa..thanks kak dee....

Related Posts with Thumbnails