Thursday, April 1, 2010

Kasih nya ibu...

Ingat tak beberapa minggu lepas teringin nak makan Jelly Kelapa.... Dzul dah berjaya beli.. Tapi tak berapa sedap. Tapi tak kesahla... Asalkan dapat makan tau.... Sebelum dapat makan tu ada tanya My Mum cane nak buat Jelly Kelapa... Berbuihla dia terangkan dan terangguk2 la saya macam burung belatuk... Tapi haram la nak buat sebab mak saya bagi sukatan utk buat berliter2 punya Jelly Kelapa. Boleh je nak convert utk buat dalam amount yang kecik, tapi MALAS...penyakit yang tiada Obatnya...

Agaknya sebab dia tahu anak dia nie tahu mentekedarah je...buatnya malas... Jadi masa balik Sepang last weekend, my mum keluarkan dari peti ais dia.. Jelly Kelapa HOMEMADE..... Fuiyoooo...

Terangkat beb..sedapnya..terasa air kelapa. Tapi manis sikit la... Walaupun manis..berjaya kami telan ber bekas-bekas Jelly tuh.. Pastu nak balik mak saya siap bekalkan lagi Jelly tu ada dalam 9 bekas...

Ha...sekarang elok duk dalam peti ais dah tak teringin nak makan.. Boleh?

Tapi ada hantu yang tukang abiskan Jelly tu...

My Hubbyy........ waaaaa...abis siapla..buat balik..

Saya bukan apa..simpan..sayang nak makan..kang bila time nak makan dah tak ada. So simpan...


Tapi tula...Saya sayaaaaang mak saya.. Sebab dia sangat rajin bagi anak-anak dia makan... pastu dia siap bising2 bila tgk kadar kolestrol saya tinggi. Dia kata saya banyak makan luar padahal saya sejak kahwin dah kurang makan luar.... Bila jadi macam itu..itu yang dibekalkan macam-macam tu. Sayang kat anak sama menantunya...


Love You Lah Cik

Muah..muah.....



mak mentua dan pak mentua saya pun apa kurangnya.. Risau benar kalau kitorang ni duduk sendiri-sendiri. Hari-hari suruh tidur uamh dia. Makan pun macam tu. Asal singgah rumah mesti kene makan sepinggan dua. Sekarang dah jadi tabiat..saya malas je masak mula lah ajak hubby pi makan rumah Mama... Mama masak sedap (tapi tak boleh lawan mak saya lah...)... Jadi agak2 nak masak malas, selera makan pun kurang, start kete pi jela makan umah Mama....Muahahahhahahahha......

Kalau weekend pun sama...malas nak masak kat umah, pi jer makan umah Mama....BOleh korek2 ilmu macam mana nak masak utk anak teruna kesayangan dia nieyh... Actually saya rasa diorang lebih concern dan risaukan anak dia...sebab orang minang yang makan pedas kahwin dgn orang kelantan yang makan manis... Risaula saya bagi hubby tak cukup makna...Cheeett.....Ahahahhahha


To Mama and Ayah... Love you jugakla.... Sebab walaupun concern pasal hubby, saya pun dapat benefit sebab tak payah masak...yeay!






p/s : besok-besok kalau nak ada anak kene la rajin kan...Malas-malas nanti anak pun malas nak balik....

8 comments:

puterikurekure said...

hehehe.
bestnye umah mertua dekat kan.

macam tu la mak2 tau queen. sebab ibu kite pon camtu. masa kitorang dok umah sewa dulu, dalam seminggu mesti 2-3kali hantar lauk kat umah. padahal kat umah sendiri ni dah masak lauk macam2. bila sampai lauk dari ibu tu, lauk sendiri dipospone ke esok hari. hahahaha!

belajar banyak2 eh lauk2 minang. nanti queen leh la ajar kitorang ni plak. ;)

Dee said...

dh makan2 tu hulur2 lah..jgn sok org kt..smpi dh kahwin pun nyusahkan makpak lagi..hahaha..

nik..ko jgn amik hati...ini berdasarkan pengalaman..kdg2 org x kata depan kita..kt blakang2 tu yg org suka ngata..hehehe..

Watierman, rmanbkr said...

Hrmmmm bestnya dekat2 boleh ulang alik....cari makanan homemade lak tu!....Dah tak wat bekal ke???Akak pun dah kemalasan....agak2 nya dia tersebar melalui angin...& udara yang kita sedut kot!!

Queen said...

puteri kure2 : skang dah semakin pandai masak sambal yang ikan bilis taruk kentang tu..later on maybe menajamkan skil buat masak lemak cili api....lepas dah betul2 teror dan diperakui oleh Mama baru boleh kasi resipi...hihi

kak dee : betul2...setuju..tapi kalau kita tak nak kena paksa jugak macam mana?ahahah..kdang tu bersungguh2 menolak...sebab kat rumah dah masak sedap2...tp apakan daya...thanks atas nasihat tu..peringatan berguna tu....mekasih kak...bulan ni kasi hulur lebih sikit..hahaha


kak watie : utk breakfast tu masak la...cuma utk lunchie tgk keadaan. biasanya tak. sebab hubby kata nanti takde sape nak teman kawan baik dia kat opis tu makan...hihi...betul2..penyakit M tu berjangkit melalui udara...ahahah

LiNda said...

Ibu tetap Ibu . Sentiasa memikirkan dan berikan yang terbaik buat anak2nya .

Terharuuuu..

Jemari Seni said...

Dik! Agak2 tokleh abis jelly tu... Hakak boleh abiskan hehhehee...

Org tua ni dia suka masak pastu tgk anak2 makan sampai abis, tu dah kepuasan bagi dia.

Queen said...

kak linda : setuju ! :)

kak ogy : ahahaha..tak boley..tak boley...semalam ade lagi hantu besar curi jelly saya....ahahahhaha
betul kak..kepuasan bila tgk anak2 makan depan mata..hihi..besok 2 saya pun gitu kan..hihi

puterikurekure said...

queen, masak lomak cili api telur itik sedap ooooh! mak kite orang melaka, so tempias n9 tu ada la jugak. hehehe~

Related Posts with Thumbnails