Thursday, August 19, 2010

Buah Cempedak di luar pagar...ambil galah..tibai kuat-kuat

Buah Cempedak di luar pagar...Ambil galah tolong tunjukkan....Saya budak baru masuk..Kalau salah tolong tunjukkan

 Orang tua-tua juga berkata...

Malu bertanya sesat jalan

Aku setuju dengan orang tua tu...walaupun aku tak tau orang tua mana satu..tapi aku tetap bersetuju dengan dia.  Aku cukup suka amalan bertanya ni tau. Tapi ko jangan la keluarkan soalan macam nak menguji tahap kepandaian atau knowledge seseorang tu.  Ko tanya jela apa yang ko tak paham atau apa yang ko nak tau kan...

Jangan di tanya plak berapa berat badan termasuklah berapa umur..  Tu kene hempuk kalu...Aku tak tau k!..Ahahahahha..

Ok2..back to TOPIC....


Buah Cempedak di luar pagar, ambil galah, tibai kuat-kuat.....

Ape kes?



 Situasi :

Seorang pekerja baru masuk ke office baru.

Sebarang benda yang dia tidak pasti dia akan tanya dgn orang lama..  Maklumla..  Dia pun tak nak memandai-mandai buat style sendiri.  Mesti kena tanya kan.
Termasukla macam mana orang susun file.  Macam mana orang buat warna.  Walaupun dia dah tahu.  Tapi tanya dulu untuk kepastian.  Lebih-lebih lagi, team mate dia entah bile entah telah naik pangkat jadi FILE CONTROLLER....So semua filling adalah di control oleh dia...

Soalan-soalan dia di jawab dengan kasar macam dia yang tak tahu.  Macam dia bodoh sangat.  Padahal dia baru 2 minggu masuk kerja.  Mana tahu apa-apa kan...  Kang salah kang kata kenapa tak tanya.  Kang tak tanya kang lagi di cop bodoh kan...

So...persoalannya... 
logik tak marah -marah pada budak baru yang bertanya?





Pssssttt..aku kata tak logik..dan org yang marah tu orang yang sombong gile...tapi anda bagaimana?

10 comments:

cheqna said...

bongok
sah2 kawan tu baru masuk keje
kang kalu wat pandai2 kang ada plak yang makan hati..
mencik la ngan orang yang bodoh sombong ni

LiNda said...

Dah 2 minggu kerja . Kena pick-up cepat ok ! Orang lain takde masa nak layan awak sorang . Itulah dunia kerja sebenar .

and..

Yang dah pandai tuh , janganlah nak berlagak . saja tunjuk eksyen !

Queen said...

cheqna : masalahnya dia berlagak macam bos...haih la nasib....

kak linda : kalau buat kerja filling betul2, takpe kak..ini drawing...benda tu luas...every single detail...semua kene tanya balik...w/o briefing..tak di beri contoh utk refering..tu yang saya kesian tu....tp kan kak...bila budak baru tu perbetulkan yang berlagak tuh..senyap dia kak...diam terooosss..hihiihi

Adlina Husaini said...

haish sgt lah tidak logik!
2 minggu tu rasanya terlalu baru utk orang tu kuasai semua perkara kat opis

*alah macam lah yg keja bertahun tahun tu tahu sgt kan..

Queen said...

adlina : kadang tu bertanya utk confirmation je..tanya tak semestinya tahu..betul tu..yang keje bertahun pun selalu je lupa...heee

mrs.ecam said...

ko kje cam aku ke drawing2 nih...hihii...so aku mcm phm sket la perihal file2 ni...mmg kne tnya...kdng len pojek len cr susun n kaler mark die...

anggap la org lme yg mrh2 tu nk menopos or dtg bulan...ngeh3....eii shuke kne mrh...huuuu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

dia tengah period kott..

hehe..


tak patut betul lah.

tp kRina setuju dengan LiNda..

dia kena cepat & pantas. Bukan utk menunjuk2 tapi biar all the bosses nampak dia capable.

Queen said...

kak rina : saya pun setuju..semoga dia berjaya buktikan..semoga cepat2 dia dapat projek baru yang tak messy gini..dapatla dia tunjukkan taring dia...tak tersangkut dgn bos kecik yang sebenarnya bukan bos pun..haih...


mrs ecam : ha'ah...ko bayangkan..datang sini mana tahu opis ni guna layer ape utk bomba ke ape kan..bila tanya ne marah dowh..dia bengang je..lain projek lain cara kira..yang ni plak projek kat bentong..aku rasa first and ever dia kene buat utk Autho sana...sian dia..kalau aku jadi dia dah nanges dah..huhu

Yan said...

budak baru masuk keje..
dia nak tanye.. boleh... yan sedia menjawapnye.. sedia mengajarnya
TAPI!!! jgn tanye soalan yg same.. yg ko dah tanye semalam or minggu lepas setiap hari.. itu aku hangin..

tp dulu adela bos kt tempat lame.. bile kite tanye.. dia macam lepas tangan.. suh kite tanye org yg berkaitan.. fine.. kitepun dgn kecut perutnye p naik top management bhgn technical..
esoknye kena marah plak.. pasal katanye kite ni berlagak pandai p tanye bos atas sendiri... abeh tu? bukan ko yg lepas tangan mula2 ke?

Queen said...

yan : ini takde..soalan dia takde ulang2....kalau ada saya pun tak suke..nak lepuk je kan..ahah...tu la..kene tanya kalau tak kata pandai2 sendiri...tapi tanya ne marah...pelik2.

Related Posts with Thumbnails