Friday, August 20, 2010

Pro dan Kontra - apa yang perlu kita lakukan?

Semalam balik awal..Tepat jam 5 dah siap2 shut down komputer dan siap2 tulis attendance book..Dengan helmet dgn beg kat depan muka pintu...  Keluar je office tengok langit gelap sikit.  Tapi tak la gelap sangat.  Ingat mendung je..

Sampai je kat rumah...Hujan lebat turun..  Lebat selebat-lebatnya.  Macam langit nak runtuh.  Dengan angin kuat.  Masa tu syukur sangat sebab sampai rumah awal.  Takdelah basah kena hujan kan..

Taaaappppiiiii......

Disebabkan dapur masak saya kat Yard belakang.  Open space.  Jadi angin kuat semalam membuatkan saya tak boleh masak.  Sebab api dapur tu tak dapat nak panaskan dah masakan saya.  Kekuatan api, kepanasan tak sekata.  Kejap ok..kejap tak..ikan saya dah nak hangit di luar..tapi dalam tak berapa masak.  Buat api kecik, nanti padam..api besar nanti hangit...api sedang tak panas plak..  Adoi....

Jadi semalam cuma goreng cencaru belah belakang yang dah di preparekan awal puasa dulu.  Memang sengaja simpan dalam fridge...

Sayur pun kacau goreng je..lepas tu masuk dalam microwave..ikan pun sama.  Nak perangat ayam goreng dalam peti ais pun masuk microwave..  Dapur memang tak boleh guna dah...Angin kuat sangat.

Masa tu terfikir...kalaulah saya balik lewat tadi..hujan pun dah turun lebat.  Berbuka di office je..tak payah masak.  Nak masak pun tak boleh..lebat....

Elok je sebelum waktu berbuka..hujan pun berhenti..  Lagi la saya tensen...haih...


Ini adalah satu contoh PRO dan KONTRA.....

kalau saya balik lewat...saya akan tersangkut dalam hujan....Tapi saya tak bazirkan masa memasak dgn dapur yang windy tu...

Kalau saya balik awal, dapatla beristirehat dan memasak..takdela saya kene hujan..


Kalau anda dalam situasi macam ni..apa yang anda fikirkan?

Kalau saya........hujan itu TUHAN punya kerja.  Kalau time tu boleh balik awal, balik la kan..  ANGIN tu pun Tuhan punya kerja...Siapa nak sangka angin kuat macam tu kan...


Sebenarnya dalam kehidupan kita seharian pun..ada banyak PRO dan KONTRA nya..  bergantung pada kita nak handle sesuatu benda tu.


Contohnya, suami saya baru je masuk office sama dengan saya.  Duk sebelah lagi.  Nak main kenyit2 mata pun boleh nokk..  Gaji pulak 2 kali ganda dari company lama...  Boleh pergi kerja sama-sama.  Save minyak.  Boleh Cuti sama-sama (yela..takkan la dia pergi bercuti saya kene tinggalkan..mesti macam pelikkan...so tentulah boleh pergi bersama), boleh pergi lunch sama-sama, takdelah fitnah ke apa kan..buruk sangka pun tak....  Dia dan saya akan lebih memahami tahap penat masing2 bergantung pada kerja yang dibuat di office....


Itu PRO nya..

KONTRA nya...  ko tak boleh tuang MC sama-sama.  Mampus la tahu kan....  Kantoi busuk..  Kecuali dua-dua demam kura-kura...  Besok anak sakit ko tak boleh MC sama-sama..mahupun amik cuti...
Besok, kalau ko bergadoh laki bini kat rumah..kat opis berjangkit2.....Kang dah takde story..balik-balik cerita hal sama..hal opis..hal opis...hal opis...


Ha...itu yang selalu orang-orang kita di momokkan..  Dengan segala KONTRA nya..  Percaya atau tak..orang kita lebih takut dgn KONTRA nya berbanding yang PRO nya....

Kalau kita perhatikan..  banyak yang KONTRA itu adalah benda yang MUNGKIN akan berlaku masa depan.  Yang tak tahu bila-bila lagi..  Dan kita pun minta dijauhkan...  Pernah tak kita lihat advantages dari setiap KONTRA itu?

Anak sakit?...satu...saya belum ada anak....esok2 mana tahu ada anak suami saya dapat kerja tempat lain..lebih bagus...pergi la kerja tempat lain kan..lagipun swasta ni tak bagus duk satu tempat je sampai 10 tahun...elok pindah cari new experience...sementara muda nie kan..Pulak tu..anak ni..sakit demam ni..jodoh ni kerja TUHAN...duk sibuk susah2 kan diri buat apa kan....

Tuang MC?  Dulu selalu buat kan..  Sekarang dah tak boleh buat.  Baguslah..  Takdela sakit2 buatan lagi dah.  Motivasi pergi kerja jadi lebih tinggi.  Integriti makin baik.  Ini sesuatu yang positif...

Cerita yang sama...OPIS...OPIS..OPIS...  Untuk pengetahuan kawan-kawan...samada kerja satu office ke..tak kerja satu office ke...Saya TAK SUKA bercerita masalah office dengan YABANG di rumah.  Cerita dan masalah office cerita di office.  Balik rumah adalah masa untuk relaks dan tenang..Kecuali cerita gossip2..tu memang hari-hari..ade je aku nak gossip...dan....JANGAN BAWA BALIK MASALAH OFFICE KE RUMAH.  Ia boleh merosakkan hubungan suami isteri.  Ini mana-mana motivator pun cakap tau!...


Hal rumah tangga campur aduk dgn office....Point ni sama macam di atas...Hal kat rumah sila tinggalkan di muka pintu office.  Jangan campur adukkan kerja dgn personal.  Benda ni bukan dgn husband kita je..  Benda ni dgn rakan sekerja pun kita tak boleh campur adukkan.  Hal kerja mesti jadi PROFESSIONAL...  tak boleh campur adukkan...  Tak suka dgn bau badan dia ke..Tak suka cara cakap dia ke..Bila berbincang soal kerja..mesti tumpu hal kerja sahaja.... .


See....see...  Sebenarnya banyak benda yang Kontra boleh dijadikan PRO..semuanya atas kehendak dan kemahuan kita...

Lagi satu...  Apa yang akan datang..takde siapa yangtahu..  jadi jangan di provok diri sendiri dengan benda yang belum tentu..  Cuma sediakan diri sahaja..

Contohnya...  JANGAN KERJA DI PELANTAR MINYAK...BAHAYA...
Bahaya tu takde siapa mintak.  Dan kecelakaan tu cuma TUHAN je tahu bila.  Yang penting kerja tu halal.  Yang penting itu rezeki kita time tu.  Grab it...Gaji ribu raban..insyaAllah boleh menjamin masa depan..
Cuma prepare kan diri kita.  Lagi 5 tahun akan datang, tak nak duk pelantar minyak dah.  Sebab tak nak jauh dgn bini.  Beli insurans mana tahu mati ke..cacat ke....  Yang nanti tu kerja Tuhan.  Kita cuma mampu buat yang terbaik untuk diri kita pada masa tu....  MASA ITU....

Selebihnya tawakal pada Allah.  Semoga nanti baik-baik sahaja...



Saya harap kupasan isu ini membantu kita dalam menempuh hari-hari mendatang.  Dan haraaaap sangat jangan ada orang yang mengambil benda2 negatif dari kupasan isu PRO DAN KONTRA ni..  Haraaap sangat orang ambil yang baik-baik je..  Yang tak elok jangan ambil..  Harap sangat jangan ada orang berkeil hati..  Harap sangat semua orang mampu mengubah persepsi diri sendiri dalam hidup ni..





Pssstt...sebelum saya kerja satu office Yabang...saya dah minta izin dan pendapat kedua ibu bapa saya, dan beberapa orang yang lebih tua dan lebih ariff..  Dan mereka menyokong sepenuhnya.  Ingat..dalam dunia ni lebih ramai bijak pandai.  Bertanya dan terus bertanya...

9 comments:

fazemy said...

Semua benda ada baik dan buruknya. Klw akak pilih taknk keje satu ofis dgn laki. Sbb kdg hal ofis blh terbawak smpai ke rumah. kwn yg sama..suasana yg sana..slalu dgn dia sama. Lama2 boring. hihi. Tp terpulang pada individu...bg akak..takmo lah!

puterikurekure said...

kita dulu keje satu kilang ngan alang, yang tak baik tu, asik la nak bercinta kan. angau setiap masa. haha.

tapi sampai skang kita tak suka citer hal keje kat umah. boring doh! hehe.

mrs.ecam said...

bgs...ko leh jadik motivator...heeee

baby berry said...

hehe..tak yah beli motivation book le cengini yer.. hehe.

sy tak pnh bwk balik mslh keje kt rumah...tp hal2 di rumah slalu effect tingkahlaku sy kt ofis.. contoh klu gado ngn hby, dtg ofis sy dok senyap je lam bilik...cedey. tp slalu gado jap je..smp ofis mst dia col. pstu dah sengih cm kerang busuk dah. kih3.

Queen said...

baby berry : effect tuselagi tak effect mutu kerja...takde maslaah....biaslaa..kita manusia..bukan robot kan..hee

mrs ecam : ecece..ye ke?..ehem2...hee..mana ada..based on xp je..

puteri kure2 : siapa tahu apa jadi amsa depan ye dak..

kak emy : alhamdulillah..buat mas ani tak de lagi..itulah..lain org lain cara..sayapun tak delah gedik sangat nak dia keje satu opis..tapi tawaran dah ok..orgplak yang offer...grab jela kan..heee

LiNda said...

Takde apa2 nak komen ..

semuanya cukup . hee

cikbedahlaser said...

aku suka bawak blk gosip je blk umah... hahahaha
tp laki aku suke cite bnd kt opis... bg aku lak..bagus... sbb die sgt perhsia... nti tau2 die jatuh murung... at least klu die murung tu aku taw la jugak sebab nye...
kesian die....
mcm aritu..die x cite pon masalh die kt opis...tau2 die kena masuk court opis.... yg pd masa yg sama..aku tgh wat perangai kt umah...kesian die...

mcm ko ckp..ade pro n kon nye...

sbb tu kdg2 aku lebih suke... tawakal... n biar masa yg tentukan sgala nya... kite cume perlu usaha.... owhhh...

Yan said...

entri ni bukan marah kat sesiapakn??

Queen said...

kak linda : secukup rasa...(macam iklan..heheheh)

cik bedah : tawakal jela kan...harap yang terbaik..

yan : eh takde...ini entry explanation namanya..hihihihi...

Related Posts with Thumbnails