Friday, August 13, 2010

Tips berjimat ketika bulan puasa

Perasan tak..kadang-kadang time berpuasa lah belanja makin meningkat.  Berat pun makin naik.

Kenapa ya?  Sebab kita berbelanja mengikut nafsu.  Kenapa nafsu berlebih-lebih time kita berpuasa?  Sebab kita lapar.  Kita berbelanja dgn perut kosong. Dalam keadaan perut meminta untuk di isi..tekak minta untuk dibasahi.  Ketika itu pertimbangan kita selalu gagal.

Pernah dengar tak?  Jangan shopping ketika lapar?..  Kita akan shopping dgn lebih banyak lagi...
Itu memang betul2 berlaku dan amat berkesan untuk di amalkan..  JANGAN BERBELANJA KETIKA PERUT KOSONG.

Saya pernah keluar shopping dgn perut kosong, saya akan berbelanja bukan2.  Tapi kalau saya membeli dalam keadaan kenyang, SALE gila2 pun belum tentu saya beli..


Ketika berpuasa ni, amat penting untuk kita mengawal nafsu..  Nafsu membeli, nafsu makan.
Yela..lapar..beli makanan..Semua nak makan..  Tapi perut kita bukan larat nak makan semua.  End up..kita akan makan tengah malam semata-mata nak menghabiskan makanan yang ada..  Berat pun naik.  Over segala2nya..  Overspend..over eat..  Terawih pun lingkupla jawabnya...


Di sini ada sedikit tips untuk mengawal pemakanan dan juga perbelanjaan ketika bulan puasa.


  1. Tentukan apa yang diperlukan oleh badan dan perut kita.  Beli air sampai 4 5 jenis..kuih sampai penuh2 pingan, lauk utama dah 2 3 jenis..pendek kata penuh satu meja..  Padahal makan berdua sahaja.  Tak kesian ke kat perut.  Sampai je time berbuka kita sumbat dgn segala macam makanan.  Padahal masa tu perut mengecut.  Maka perut kita sebenarnya cepat kenyang.  Nafsu..nafsu
  2. Berbelanja masa bulan ramadhan tu boleh.  Bukan tak boleh, hadkan.  Contohnya, kalau rasa nak makan sangat macam-macam.  Hadkan, hanya berbelanja RM10 je di bazar ramadhan.  Ok..habis sepuluh ringgit, dah..jangan beli dah...  Cukup.  Esok-esok kan masih ada.  Puasa sebulan.  Hari ni makan lauk ayam..esok lauk kambing, esok lauk udang.....settle...  kalau hari2 nak makan kambing, jawabnya ada syaitooon personal duk bertunggu dalam perut tu...  Jangan plak had perbelanjaan = RM50...itu memang melampau la kan..ahahahha...selagi tak ckup RM50 belanja lagi..hahaha
  3. Bawak beg yang kecil.  Ini sama konsep macam makan dalam pinggan yang kecik.  Bila beg utk bawa makanan tu kecik, bila penuh, secara otomatik kita stopkan....  Dah..esok pulak..
  4. Ingat pada orang yang susah dan memerlukan.  Setiap kali beli tu, ingat ada org yang kelaparan.  InsyaAllah kita akan insap dari membeli bagaikan esok adalah kiamat.
  5. Buat list.  Ini tiap kali pergi shopping pun konsepnya sama.  Beli hanya ikut list.  Masa buat list tu..sila refer point no.1....Jangan list sambil memandang profile pic kawan2 yang lengkap dgn udang ayam segala...
  6. Buat sistem tabung.  Satu hari, tabung la sebanyak mana anda belanjakan untuk lunch biasanya.  Contoh RM4..Jadi tabung RM4.  Jangan keluarkan plak.  Korek2 tak aci aaa...  Jadi waktu berbuka, kita akan pandang duit yangdah sikit tu kan..  Jadi kita akan rasa takde duit.  Bila takde duit...takdela belanja..  Besok2..dahnak raya boleh korek..anggap la duit raya..  Massyyyuuukkk....

Ok..tu je tips buat masa ni...esok2 tambah lagi...  Buat tips pun kene beringat..jangan buat macam dah takde hari esok..ahahha..

Selamat beramal kawan2!

    11 comments:

    baby berry said...

    hehe sgt2 betul! klu time lapor tu..tgk biskut mery pun rase sedap haha..sume nk beli nye.

    atty's said...

    betui tu nik.time lapor semua kita rasa nak beli ..
    kty senantiasa ingat kan dlm kepala..nanti lepas makan nasi .kuih muih mesti tak pandang.alhamdulillah tade pembaziran..

    Jemari Seni said...

    Nik! So far Hakak berjaya tak jejak kaki ke pasar ramadhan lagi..
    Sume masak sendri lagi jimat dan yg penting bersih.

    SharHanah® said...

    Agreed! :))

    cheqna said...

    setuju!!!!!!!!!!!
    cheqna memang tak pergi lagi membeli dan belah buat masa skang
    tak tahulah nanti2..huhhuhu

    mrs.ecam said...

    hahah pndai ko ek...tips ni aku leh aplikasikn nih...tp aku lg la hadkn klu g param aku abeskn rm5 laki aku rm5....udahh...kang bnyk2 membajir...sedara setann..x mo x mo xmo

    Yan said...

    asben... camtu la.. bukan kata time bulan posa... time tak posapun... p pasar malam...
    klu lapar tu memacamla dia nak..
    tp klu kenyang.. satupun dia tak nak.. nnti tengah malam mulala kelaparan & nyesal tak beli makanan...
    yg bagusnye.. ai jugakla.. hahha.. pasal puasa ke tak puasa... saya mmg sangat kedekut orangnya mueeehhee

    Pinky Angel said...

    semlm berbuka sgt ala kadar. nasi berlaukkan seketul ayam percik dan begedil seketul share 2org.

    (sbnrnya smlm tiba2 rasa pitam and tak larat nak msk. pegi bazar ramadhan tggl mknn tu je ada. belila apa yg tggl..hehe)

    a.z.r.i.n.a.03.07 said...

    ari ni habis rm5 aje utk kueh-mueh.


    anak2 komplen..ala sikitnya ibu..

    tak cukup pulak..

    LiNda said...

    Selalunya habis duit beli air . Masing2 ikut nak ikut selera .. huhuu

    Queen said...

    kak linda : hahaha..betul gak tu..kelapa la..tebu la...

    kak rina : tuela..kalau terlebih kang membazir pulak kan..

    pinky angel : takpe..lepas tu boleh start kereta pergi je makan kat luar..hihi..

    yan : bukan kedekut..berjimat..hihi

    mrs ecam : betul tu...sorang RM5?..wow!..banyak tuh..hihi..

    cheqna : nik beli kuih je..lain tu rela masak..kat param belum tentu sedap...baik pi tapau kat rumah MAMA..hulur je berapa2 pun mama amik..hee

    shahannah : hai...

    kak ogy : akak terer buat kuih..nik masak lauk basic pun berejam..ahah..akalu buat kuih macam akak..harus sampai malam..hee...

    kak ty : bulan puasa ni dah banyak kali membuang2 makanan kan..ramai gitu..sedih je tgk lauk pauk dibuang...ish3

    baby berry : agreed..heee

    Related Posts with Thumbnails