Tuesday, August 10, 2010

Ura2nya nak masak spaghetti..tapi ade tekak tipical malay la pulak

Masa shopping untuk bekalan bulan puasa...tiba2 teringin nak makan spaghetti... Sedap juga buat berbuka ni kan.  Uiissshh...dap...dap..dap

Jadinya plan hari ni nak masak spaghetti la kan.  Walaupun belum berbuka pun...tapi kemeriahannya terasa kan...

Suggest dekat Yabang..today masak spaghetti..

Soalan pertama selepas menganggukkan kepala

"Nak sahur makan apa?"

"Makan spaghetti la..spaghetti tu banyak..boleh makan 2 3 kali pun boleh"

"Ala...abang mana  boleh makan spaghetti je..nak nasi..."


Alamaaaaak...potong stim la...  Jawabnya kene la masak nasi.  Kitorang ni duduk berdua je..  Bukan ada 2 3 anak tekak yang nak di isi...  Kalau bukan bulan puasa..larat jugakla nak masak 2 3 kali..  Nie kan bulan puasa..  Masa itu penting...  Disiplin..disiplin..  Saya pulak jenis susah nak bangun pagi.  Jadi masak lebih waktu berbuka untuk dimakan masa sahur adalah sangat penting..

Paling kritikal adalah main course nya.  Takat sayur, telur, tu kacang je...Pejam mata pun boleh masak..

Main coursenya tu kritikal.

yabang bukan jenis makan simple mimple sangat..

paling koman sambal..

Paling koman ayam masak lemak cili api...

Paling koman kari meletup special punya....

Pikir nik pikir...........

Last2 tak jadila nak masak spaghetti...  Buat weekend nanti jela..takpun peramla sebulan sampai habis puasa...ahahhahahahhaa

pagi2 tadi dah siap2 keluarkan ayam dari Freezer turun ke peti ais bawah..  Supaya balik petang nanti siang2 ters..masuk kat chiller je...  Takdela membeku je ayam tu kan..  Kene siap2 letakkan dalam portion sekali masak...

jadinya untuk makan malam nie...

Ayam masak lemak cili api...sama sayur sawi...

Sahur esok pun menu sama...Jimat masa..jimat belanja...jimat gas...  Hee.....

Esok berbuka dah plan dah... dah siap buat dah...

Ikan cencaru sumbat belakang ...he..faveret yabang....

Pastu maybe buat masak lemak pucuk paku atau masak lemak sayur ubi...

ha..tu semua faveret dia la tuh...



Eh,...korang pulak macam mana?  Dah fikir nak masak apa?

13 comments:

mrs.ecam said...

wahhhh ko advance ek...menu sahur n buke dh setenbai...klu ko nk mkn spegeti tu ko bli jek la tuk ko sowang mkn...hihihi...yabang ko mmg tkak mlayu la ek...aku lom pk nk mkn sahur n buke ape...duk ligat pk lg nih...huuuu

mama tisya said...

mmg kalo sahur tu tk kisah mkn apa pn...asalkn mkn...tp ada gk certain org nk kena mkn nasi jugak..hehehe...tp kalo msk awl2 just panaskn ok la..mn tau terlambt bgn kn

LiNda said...

Sama ngan hubby akak . Tekak dia mesti nak nasik .

Tapi akak ada gengs. anak2 semua no problem ! spagethi ..dap dap dap

Dee said...

x pikir lagi apa nk masak utk bulan puasa..tp kwn kak dee dh ada menu seminggu..bagus betul..hehehe..

sahur x masak kot..sbb hubby x sahur..kami berdua jenis minum milo/oat segelas..kurma 2 biji..dh cukup utk sahur..

Queen said...

mrs ecam : ne pikir siap2...sementara masih ada feel nieyh..hihi

mam tisya : samela kita..tapi yabang nak makan nasi.. hee..betul2 panaskan je kan..jimat2..

kak linda : ini lah namanya golongan tipical malay..harussss makan nasik..hiii

kak dee : pergh...lagi hebat..menu seminggu

cikbedahlaser said...

go kuin goooo
slmt bgun sahur...aku taw ko liat bgun... sile jgn terlajak perahu ye...
ahahahahahahahaha

aku pon x taw nk masak ape sahur ni... timing kena btol...bajet masak pon kena btol..bak kata ko... silap bajet...rugi...silap timing... x sahur... asal puasa je mst aku takut... takut x bgun sahur.. time bujang...tak kisah sgt..telan air kosong pon jalan...


btol la Y ko nih... nk nasik je?? bahayo..bahayo... nasib org umh eh leh masak...

A D I A said...

hamboi organiz tul ni dah siap pk menu sahur, berbuka etc. i likeee. awal2 ni rajin2 la ye masak, takut tak sampai tgh ramadhan dah mula lauk tunjuk heheh.

Queen said...

cik bedah : aku dah pesan kat dzul..kalau aku tak bangun..sila panaskan lauk yang aku e\letak dalam freezer...ahahhaha...

ADIA : owh..saya takde lauk tunjuk...sebab Yabang tak suka..paling koman adalah lauk ikan goreng dgn bayam masak air je...hehehhehehhe..tu malas dah tu..heee

Pinky Angel said...

baru lps mkn spageti for lunch. last lunch b4 puasa. seb baik la my hubby tak kesah i masak apa. buat sardin roll utk dinner pun dia ok je.. hehe

cheqna said...

cencaru sumbat belakang??
sedap tu...
selamat berpuasa =)

atty's said...

kty sahur lauk goreng2 camtu je..
berbuka posa..petang ni ..anak2 nak makan mee goreng je..

selamat berpuasa ye nik & yabang

Queen said...

pinky : kalau hari biasa ok je..sebab bila lapar bleh tibai makan lagi kan..ni sebab puasa..so only nasi..ha..matikla mek..heee

cheqna : memang sedaaapp..yummeh!

kak ty : waah..syoknya....harap2 esok anak2 dgn yabang satu pesen jela..senang...heee..thanks ya kak!

Yan said...

samela asben kitepun tak makan spegeti.. huhuhu

Related Posts with Thumbnails