Friday, June 18, 2010

Tutorial bulu mata palsu

Ha...ini nak share..lawak pun ada...tapi best pun ade...balik nanti saya nak cuba..ini abang long saya la nieyh..dia tahu sekarang saya suka makeup2 nieyh (cesss..dulu kutuk je kan..pantangnampak saya pakai lipstick sikit)..

So tadi pagi2 dah receive video ni dalam msg FB..

kelakar and informative..ini pun kira bayar hutang dekat kak Eynda pasal how to wear fake eye lashes..  Ngee...

Ok enjoy....















Tips pakai bulu mata palsu :-

  • Kebanyakan bulu mata yang kita beli di pasaran agak panjang dari mata asal (lebih-lebih lagi utk org yang mata dia kecik macam saya..ngee).  Jadi bulu mata tu ukur dekat mata, kemudian potong lebihan tu di bahagian HUJUNG bulu mata..bukan pangkal...(pangkal tu adalah yang paling pendek, hujung tu yang panjang)...
  • Pakai bulu mata dari hujung ke pangkal...(pangkal mata adalah pada yang paling dekat dengan batang hidung)
  • dalam video di atas dia tiup dulu lepas letak gam.  Kalau saya, saya tak tiup.  Saya pakai terus, dan pejam mata sekejap sampaila gam kering.
  • Pilih brand yang sesuai.  Jangan segan bertanya pada jurujual tu samada gam tu melekat dengan kuat tak.  Ada gam yang tak melekat dengan kuat, nanti kejap2 terbuka..  Saya pakai Elianto punya gam bulu mata.  Dan buat masa ni memang kuat.
  • Untuk natural look, tak payah pakai banyak-banyak lapis. Masa beli dh boleh pilih nak yang tebal ke..nak yang nipis...saya prefer yang biasa dan tak terlampau panjang.  Sebab kalau panjang sangat macam terover untuk sekadar keluar jalan2 je...
  • lepas pakai untuk finishing apply eyeliner betul2 atas line bulu mata tu.  Jangan lupa apply maskara supaya bulu mata asal dan bulu mata palsu melekat...  Dan jangan lupa betulkan kedudukan bulu mata tu supaya takdelah satu kebawah satu ke atas.   
  • Jangan takut utk TERSALAH pakai..  Sebab boleh bukak, letak gam balik, dan pakai balik...



Harap tips di atas membantu..  Dan saya ni pun budak baru belajar...kalau salah tolong tunjukkan..Ngeeee...

8 comments:

Dee said...

pakai bulu mata pelesu masa kahwin je..hehehe..

A D I A said...

wahh tutorial berguna ni :) kita pun kai masa kawin je. kalau video tu tuan punya blog yg jadi model lagi best kannn :D

Queen said...

kak dee : ngee..nik suka pakai main2 je..nak pakai bawakkeluar tetiba rasa over..ngeeee

adia : dahtry..tapi nampaknya video pakai hp je tak mencukupi..ngeeee

Pinky Angel said...

wowieee..
nak tryla nantii

Queen said...

pinky :itulah..i pun rasa nak try..nge..nanti kita try sama2 ye..

LiNda said...

Pernah beli . Tapi sampai sekarang simpan . Sebab malaslah pulak nak sapu gam bagai ..

Ermm... nak cubalah !

suezensuzanna said...

tips::pki bulu mata palsu berlayaer2..melampau...berat laaaaaaa hehehehe

Queen said...

suezen : eh...rozita pakai..ngee..kalau tak nak berat.pakai satu layer suda...

linda : ala..feeling2 kat rumah je pun takpe kan..ngeee

Related Posts with Thumbnails