Monday, March 14, 2011

Baby Car seat ..sharing is caring

Since kitorang ni bukan org kaya ... bukan orang ada2..  jadi berjimat cermat adalah option yang terbaik..hahahha

mana tak nya...  baru nak beli satu baju baby....eh..ko ni..tak payah beli dulu..ko tu baru 5 bulan lebih....7 bulan baru beli..

Baru nak beli satu pack NB pampers...  eh...ko ni..tak payah beli banyak2..baby cepat besar..ko beli sikit je..awal lagi ni....

Baru nak belek tilam baby ...eee..tak elok beli awal2...lagipun pakai je ape ade

Baru nak jenguk baju New born..  eee....ko tak payah beli baju NB banyak2..ko terus beli baju yang 6 months above..  NB punye baju pinjam baju kakak abang je....

Bile tanya kakak abang..  alamak..kitorang pun ada anak kecik lagi dan masih pakai barang2 tu..sikit2 boleh la bagi..

Baru nak tengok car seat...utk baby...  Eeehh...tak payah..selama ni tak de lagi bapak2 budak ni bawak kereta tercampak budak tu keluar...

Baru nak riki2 insurance and medical card utk baby...eeehh...tak payah..awal sangat lagii


Atee.....cane mek nak prepare ni..banyak sangat NO nye....haiyoo...
Banyak sangat tak payah nye..

Kalau boleh memang nak pakai apa ada je..tak nak lebih2 sangat..bukan org kaya pun..hohohoho.....Kitorang pun faham..  Ada baby tak nak duk dalam car seat..  Tapi kalau nak jalan jauh + yabang takde di sisi..car seat tetap nak guna kan...

Masa nakbeli semua halang..bile mintak pakai die punye..semua beralasan..  Habeh cane...

Kitorang ni bukanla nak meminta2..  tapi kalau orang nak bagi..tadah tangan luas2 la..hahahhaha...
Tapi maslaahnye..baru nak beli sehelai...  dah..orang cakap JANGAN..no...  aiyo....camne?

Weekend lepas jalan2 di Pavillion.Jengah2 jugakla kat butik baby...ala..jengah je.takde niat beli kat situ pun...
Tengok baby car seat..  Sekali tgk dah 4 angka..yabang tengoksaya..saya tengok yabang..sengih je dua2 ekor macam kerang busuk..  Pastu tau plak depa nak buat SALES start 15 march ni..sampai la 15 April..  50% discount utk brand Quinny dan Maxi pekebnda ntah...

Sape berminat boleh beli..bayangkan stroller harga RM1,200 boleh belidgn harga RM600..murah2...

Tapi still di luar kemampuan kami..Cuma utk Infant Car seat...masih boleh usaha belikan..  =)
Yabang kata..takpela..kali ni biar die plak ikat perut...hohoho....(boleh ke yang?)
Tapi nik cakap kat yabang..takpe..kita survey tempat lain dulu..  adeyang lagi murah sikit...boleh la beli..survey dulu k!..

Tapi memang dah nak jadi rezeki baby dapat pakai car seat...  Kebetulan masa pergi lawat abang ipar di Kajang..  saje bukak mulut..  Yabang la...  die kata tgk Car seat baby je boleh terduduk paatah pinggang..hahhahaha...

Abang Ain (abg ipar) terus offer car seat dia..  dia kata dia guna 2 kali je..  pastu budak2 nni tak nak duk kat car seat tu dah..  Elok lagi cuma dah berhabuk2 sikit..  pergi hantar cuci jela..  Alhamdulillah..rezeki baby...Jimat disitu..  Boleh buat beli benda lain..

Benda2 macam car seat..  Katil baby..  Benda2 tu sebenarnya boleh buat harta turun temurun..  Sorang beli..dah tak nak guna..pas balik kat orang tu..supaya boleh sharing dgn orang lain pula..  Banyak dapat jimat kat situ..pahala pun banyak..  

Saya tak harap la orang bagi..ada orang bagi..pinjam pun takpe...saya amik.. Kalau takde duit..tak perlu beli dulu..  Kalau ada kemampuan..boleh beli sendiri dan sharing dgn orang...


Hohoho...

kami memang cuba membuat sebanyak mungkin penjimatan..  Banyak lagi saluran yang perlu diutamakan selain barang2 NB..  Kami cuba mengambil dan mencedok sebanyak mungkin pengalaman orang lain utk dijadikan panduan..  Supaya setiap sen yang dikeluarkan utk Baby bermakna dan tidak dibazirkan..

Ini list yang kami dah ada....Banyak lagi yang nak dibeli..

1)Baju baby...dalam 20 pasang dengan multiple size dari 0-3 months hinggalah 1 year...
2) 1 pack kecik NB pampers
3) Bedak shampoo brush sikat
4) Tilam dan alas tilam (termasuk alas plastic utk changing) (tilam sponsor by Cik)
5) Barut (5 helai)
6) Wet wipes (3 pek je)
7) Mittens and booties..yang ni ada dalam 5 pasang..cukup dah kot..agak2 die lasak sangat ikat je pakai plastik kuih boleh?..muahahhahahahha
8) Car seat (ihsan abg ain)
9) Serkup baby (ihsan abg ain)
10) Katil baby up to 8 montsh only (beli masa sebelum preggy lagi for business purpose..recycle je..hehehhe)
11) Bedung baby 3 helai
12) Tuala baby 1 helai...

Barang2 utk mommy satu pun tak beli lagi..  Dari bengkung..pampers..  tungku ke..kain batik ke..  Ape pun takde lagi ni.. 

Duit utk beli set botol dan pump dah ada..  brand pun dah decide..tempat nak beli pun dah decide..tinggal pergi beli je.. 

Beg nak buat isi barang2 ni pun takde lagi..ku tibai gak woven bag yang FREE Avon tu kang..hahahhahhahahha

Banyak nye nak pakai duit..  Harap2 takde yang penting2 yang terlepas pandang..
Sementelahan saya sekarang semakin kurang kuasa berjalan..  berjalan cuma utk 2 jam..lepas tu kaki saya akan cramp..sakit sangat..kene picit2...baru boleh sambung jalan..  Ini baru 5 bulan ++,..  dah tak larat nak jalan..  Harap2 semuabenda boleh prepare sebelum masuk 8 bulan...  risau jugak ni..
Ni utk 3 minggu berikutnya setiap weekend dah ada job yang menanti..
Tak tau la sempat ke tak nak buat preps dan nak check semua barang2...
Semoga Allah bersama saya..


ok..habis dah mengarut..pheww..  entry mengarut sangat senang di taip..tapi sangat sukar nak suruh orang baca sampai habis..hahhahahhahahhahhaa

10 comments:

Dee said...

barut adalah sikit..why 5 je? mau pinjam k dee pya? ada pelbagai size..kalo x silap 12..jahit tau..tempah dr kelate..

tuala tu nti tambah ye..yg lain2 kalo x sure, tya k dee tau..

baby..kalo nak bg dia duduk car seat..kena dari awal..kalo sekali sekala tu yg dia xnak..tp kalo selalu letak tiap kali drive..insyaallah..mau dia..ada je car seat murah nik...kakak k dee beli 100++ je..tp brand murah2lah..tp masalah car seat nik dh settle kan..alhamdulillah..

LiAnA said...

kalau nk berjimat kena pasang telinga bukak mata perati warehouse sale.. dlm the star selalu diorg update... berbaru ni ada mydear sale.. kat situ lagi memurah.. stroller pun ada yg 100+ jer..

perati kalau ada pureen sale, anakku sale... ada byklagi.. jj sale member pun dah bleh beli brg baby..murah jugak..

PuteriKureKure said...

sokong segala semua yang dee tulis. memang niat nak tulis benda yang sama ok. tapi dee dah tulis dulu, kiranya main sokong2 je la.

sila tambah tuala. budak2 kecik suka kencing lepas mandi. so tuala spare adalah wajib! hehe.

atty's said...

baju mmg betul jgn beli yg newborn nya , sbb baby cepat besar

kty dulu pun carseat , adik iparkasi pinjam ..tu pun time firdaus je pakai carseat..sbb kty laki bini keje asing2..

kalau satu tmpt naik kete pergi ..mmg tak pakai carseat..mcm masa anak 1st ngn 2nd

katil baby ..mmg tak penah beli dari anak pertama..sampai ke firdaus.pakai tilam je.ltk bawah.

Queen said...

kak dee : sebab cik ckp nanti cik jahitkan kalau nak pakai...jadi tak beli..cuma beli 5 utk minggu awal2 kelahiran..hahhaa..tuela..nik pun rasa ada carseat yang murah..cuma tak kena dgn tempat survey kot..tp tuela..alhamdulillah dah settle.. =)

liana : selalu kalau ada warehouse sale tu nik ada job.jadi byk kali dah tertinggal..huhu...stroller pun maybe beli after baby dah lahir..mula2 pakai baby sling je dulu.. =)
tp kalau ada jangan lupe war2kan ye..heeee..maceeehh

puteri kure2 : hahah..tuela..nik ingat nak beli lagi dalam 2 3 helai..time kasih kerana mengingatkan...agak2 lupe sampai sudah..sharing2 jela tuala nik dgn anak...hahhaha

kak ty : owh..jgn beli ye..baik... =)

rATu kEBaYA said...

Queen.. suka ayat bawah ni... selalu mengarut.. tapit tak tentu org nak bacakan.... hehehehe... comment pun tak per..

ok..habis dah mengarut..pheww.. entry mengarut sangat senang di taip..tapi sangat sukar nak suruh orang baca sampai habis..hahhahahhahahhahhaa

Mimy Hamid said...

setuju beb..kena gak jimat...apa yg patut...tak pyaah pikir ckp org ..jenama itu ini...yg penting anak yang lahir sihat segalanya...

dd dudu said...

hoho alamak saya nanti cane la eh

Softtouch [Hanim] said...

betul nik kene berjimat..yg mana boleh jimat tu jimatlah...car seta ke stroller ke byg yg murah2 nik..amik brand sweet cherry atau my dear itu pun kalu nik xkisah pasal brand lah kan..

bnda yg xlengkap tu plahan2 beli ok..byk masa lagi..jgn risau..

Just Call Me Bitt said...

semoga dipermudahkan semuannya yer nik...

Related Posts with Thumbnails