Thursday, March 18, 2010

Isu Baghal yang makin melampau

Saya 4 hari berturut-turut duduk di rumah Mama. Tidur di rumah Mama. Balik kerja terus ke rumah Mama. Tapi selama 4 hari inilah si Baghal tu tak reti nak balik rumah sendiri. Melepak je kat depan TV macam dah takde rumah. Saya sangat tertekan. Saya sendiri nak tengok TV pun tertekan dengan kehadiran dia... Demmit la kan.. Nak ke bilik air pun menyampah... Duduk mengadap TV samapi pukul 11 malam tak balik lagi.. tension je tau...

Ada satu hari tu Baby Kaisara melalak je bila masuk Maghrib. Kebetulan kami sampai pun dah nak dekat Maghrib dan mummy dia pun balik dah nak masuk Maghrib. Jadi maybe ada lah benda-benda hantu setan dah mengikut memporak peranda kan keluarga bahagia ni kan. Lepas tu, puas lah pujuk. Nampak Uda, nangis, nampak ayah, nangis, nampak Mak UDa dia pun nangis. Bapaknya pun pergilah kebelakang nak panggil Mak Aji, Mak Aji nya tak jumpa, jumpe Pak Katok.

Pak Katok nie pun baca lah sikit-sikit sambil sapu minyak atar dekat sendi-sendi... Alhamdulillah, nampakla baby Kaisara makin ok. Terus bagi minum susu, terus tidur. Elok je baby tu tidur, tiba-tiba ada setan besar hitam legam masuk rumah. Memekak2.

"How is she?She OK?Are you sure?"

Ciss...ingat kami yang kat rumah tu buat tak tahu je ke kat Baby Kaisara tu. Memang Baghal wal Unta. Ahahahhahaha....Konon-konon concern macam Haram. Menyampah rasa nak belasah aje.

Lepas tu melekat la dia kat rumah tu. Ha..tau lah kan...Tapi kebetulan masa dia datang tu saya ada di depan TV. Jadi dia lepak sahaja di luar rumah. Borak pekebenda entah dgn abang ipar saya. Even masa hubby buat magic tunjuk dekat abg ipar saya, dia yang paling tak puas hati. Yela, dia kan tak boleh orang lebih pada dia. Semua dia je yang bijak pandai...Adoooohaaaii...

Semalam, masa nak keluar nak balik rumah sekejap, Si Baghal ni datang. Baru masuk rumah dan terus pergi kat depan TV...
Lepas tu Imran (adik hubby) sound kaw-kaw punya

"Hey, tak cuci kaki ke?"

"Hey, aku dah cuci la..aku bukan macam lu orang ..tak reti respek"
(eh tetiba plak..sape yang tak reti respek..masuk rumah org wat perangai besar kepala..lu yang tak reti respek org...cis..bedebah!)

Aku malas nak campur,...balik rumah sekejap sebab ada customer datang fitting gown. Lepas dah borak-borak dengan customer sekejap, balik la rumah Mama balik since dah berjanji dengan mama nak balik rumah. Sekali sampai je nampak si Baghal tu still melepak dekat depan TV. Padahal saya nak tengok TV semalam. Terus terbantut. Hubby tahu saya menyampah. Dia pun temankan saya kat bilik. Siap ajak anak-anak buah dia masuk bilik, bagi main game laptop.


Rupanya...Masa kami balik dari kerja senja malam sebelum tu, hubby dengan Imran (adik hubby) dah kena sound dgn si Baghal ni...

"Hey, tarak cuci kaki ka?Tak reti respek punya orang"

So semalam masa dia masuk rumah melepak di rumah, Imran pun sound die kaw-kaw punya. Kesahnya...

Jadi apa kene mengena cuci kaki dgn ini cerita?


Siapa punya ajaran nak masuk rumah kena cuci kaki? Siapa? Kalau untuk tujuan membersihkan diri, kaki kotor, yela cuci kaki. Ini tidak..Budak tu menangis SEBAB TAK CUCI KAKI....Kenapa? Setan duduk kat kakai ke? Hanya disebabkan se ekor baghal wal beruk mak nyeh memekak-mekak, satu rumah disuruh cuci kaki. Padahal duk masuk sekali dengan syaitan waktu Maghrib tu tak nampak pulak. Dah balik Maghrib, bersihkan diri, solat. Bukan sekadar cuci kaki je...


Sama jugak dengan isu samak. Si Baghal ni makan B***...Ok la..itu makanan dia. Dah tau dia makan B***.... yang duk makan makanan yang dia masak tu kenapa? Duk pakai pisau dia, dapaur dia tu buat apa...
Ada pulak yang kata isu tangan dia pegang B*** tak samak, lepas tu buat makanan pada kita. Sebenarnya bukan isu tu sangat.. Dai tu tak mandi wajib pun..sendiri dalam keadaan berhadas besar, mana boleh kita makan makanan yang dia sediakan sebenarnya. Isu halal dalam Islam tak sepatutnya dipandang remeh. Kalau di kedai besar-besar, restoran, kita selalu ambil mudah, ini kalau di rumah kita sendiri takkan kita nak ambil mudah lagi.

Saya cuma Menantu. Saya tak nak bersuara lebih-lebih. Bagi saya ianya hak masing-masing selagi tidak mengganggu keharmonian rumah tangga saya. Semoga Allah melindungi kami sekeluarga...


Bak kata Nabil.... Lu pikirla sendiri!....





p/s : bak kata Rahimi, layan cerita si Baghal ni, sampai bila pun tak habis....Tekanan betul..

11 comments:

fazemy said...

Tak phm sgt crita ko ni. Baghal tu sape? Menantu mak mertua ko jugakla yer tapi Cina masuk Islam camtu? Itulah kdg kita menantu ni blh tgk jelah. Diorg pun tak tegur takkan kita plak nak tegur kan. Kalau tegur nampak mcm kita plak yang tak betul. Sbaar jelah NIkk oiii..

_Gnie_ said...

saya lak rasa sakit hati. sabar jelah...

Queen said...

kak emy : dia takde pertalian sedara mahupun pertalian darah dengan keluarga kami..dia cuma parasit yang perasan baguss....aaaaarrrrgghhhh..geramnyaa........
mama and ayah jenis yang dengan semua pun dia baik...so, tak boleh kata apa2...sob..sob...memcaci itu baghal bagaikan tak hormat pada mama dana yah....saya bersabar sebab mama dgn ayah je skang nieyh..sob..sob..


_gnie_ : mekasih di atas keprihatinan...memang kene bawak bersabar je..sob..sob

Pinky Angel said...

orang kata, kalau tgh marah, duduk. minum segelas air kosong.

kalau tak berkesan gak, baring.

baring2, sembang2 dgn suami mesti tak jadi nak marah, kan? hehe

Queen said...

tak boleh yana..asala dengar je suara dia atau tertengok kelibat dia mesti naik menyampah..ini bukan perkara 2 3 hari..ini perkara yang dah masuk setahun..

Jemari Seni said...

Baghal mcm ni ada dimana-mana Dik! kat umah Hakak ada sorang! Tapi nasib baik dia mai Fri & Sat jer kalu tak memang Hahak tak dok umah la weekend.

LiNda said...

fuhhh ! saya yang baca pun naik geramm...

tapi..

nak buat camna kann...

sabor jeklah...

m-i-o said...

makan babi? i thought he's indian!

Queen said...

kak ogy : tak selesa kan?

kak linda : yela..sabar jela yang mampu

mio : memang dia indian...indian pun ada yang makan piggy pink...

rahimi said...

nik, aku ajar ko dgn dzul naik kuda.. pastu ko eksen sikit kat baghal.. pastu mesti baghal tu kata dia pun power naik kuda.. ajak dia datang darc, aku kasik kuda tu gallop biar dia terbang... hahahahahhaha

Queen said...

rahimi : ahahaha..kita buat dia style komando..dzul buat magic kira2 tu dekat ayie, and he's there..die bengang je sebab dzul lagi pandai dari dia...ehehehhe

Related Posts with Thumbnails