Wednesday, March 17, 2010

Master Feng Shui...sila bantu saya.....

Salam buat semua.... siapa yang sudah baca entry yang baru sudah, pasti tahu kenapa saya sibuk sampaikan nak update blog pun tak sempat..nak menjengah blog kawan2 pun tak sempat....

Sebenarnya, kali ini syarikat tempat saya mendapat peluang membuat satu banglo yang agak besar (sebenarnya sangat besar dgn requirement setiap satu bilik berkeluasan 800 sqft ke atas yang hampir menyamai keluasan rumah kos sederhana dan kesemuanya mempunyai 7 bilik)....

Konsep asal rumah tersebut diberikan oleh client untuk kami elaborate dan develop lagi supaya ianya lebih praktikal. Di bahagian luar rumah, bercirikan modern dan di bahagian dalam penuh dengan ciri klasikal.

Lepas design dengan 3 option berbeza dan berhempas pulas menyiapkan beserta presentation drawing nya sekali, design kami ditolak mentah2. Sebab?

MASTER FENG SHUI KATA TAK BAGUS!.....

Aiaya.....kalau nak tukar, nak ikut Feng Shui sila bagi tahu awal-awal....Kemudian dah tukar semua (sila baca SEMUA)....dari entrance, kemudian tanah di bahagi kepada empat bahagian yang sama besar, baru diletakkan pintu..kemudian dengan segala benda yang langsung lari dari idea dan konsep asal.. Dan semuanya bertukar menjadi classic. Dari exterior..ke interior...dari layout...SEMUANYA dah jadi klasik... Saya tak suka klasik!!!!...(eh..sila berfikiran positif..klasik itu indah dan berseni ya...)

Mari kita lihat..apa sebenarnya Feng Shui...





Feng Shui is the ancient Chinese art to decorate the home. This Chinese art is very useful for decorate your sweet home according to the flow of energy. In general term it means decorate and build your sweet homes according to special rules about the flow of energy, aimed at achieving peace with the environment. This ancient Chinese system uses the laws of both Astronomy and geography to help you to improve life by receiving positive energy. The master of this art provides us the technical aspect to design and decorate our home. You definitely get the good effect on your life if your implements the Feng Shui Design in your sweet home. Based on the ancient knowledge and practices, Feng Shui is a spiritual way of life that helps you to combine the positive forces like wind and water of the universe.

The Principle of Feng Shui
Feng Shui is an art. It is no magic. Feng Shui is a collection of practical, time-tested solutions based on the fundamental properties of elements that are used to change the negative aspects of your life and bring the positive aspects of each element to your living environment and change your life for the better living.

How Feng Shui Works
Feng Shui has had a major impact on the lives of millions of people around the world you can also get its benefits by using the simple basic of Feng Shui like simply changing the interior of your sweet home , changing the colors of your walls, changing the direction or position of your rooms and relocating the furniture in your room, you can enjoy the positive effects of Feng Shui.

Sumber dari : http://www.biggermouth.com/home-decoration-with-feng-shui-in-2010.htm


Sya bukanlah menolak sepenuhnya penggunaan Feng Shui dalam design sesuatu kediaman. Kadang tu ada betulnya.... Tapi bak kata rakan office saya

" I hate Feng Shui...I didnt belive it at all...all 'tipu' one.."

Dan dia adalah berbangsa Cina.... Mungkin kerana Feng Shui kan kerap berubah mengikut waktu..mengikut persekitaran. Jadi kerja dia makin bertambah bila terpaksa ammend pintu,ammend tingkap...Kesian dia...

Kadang tu perkara yang baik boleh jadi lebih sukar ila kita yang menyukarkannya... Tapi oleh kerana ianya melibatkan kepercayaan individu..saya lebih suka mengambil langkah atas pagar sahaja.. Tidak menyokong tidak membantah....

Haiz.,..sekarang saya kena mulakan semula....dari A....sedangkan ketika ini saya sudah mendapat buffered earning...sepatutnya inilah masa entry2 saya keluar secar berkala dan lebih teratur serta isi2 yang kebabooom....

Tapi disebabkan tuntutan kerja yang saya meraih sesuap nasi tiap-tiap bulan ini, maka terpaksalah saya tinggalkan sebentar blog..sob..sob....sungguh tak bererti hidup saya tanpa blog....





p/s : Master Feng Shui Sifooo...tolonglah jangan tukar design lagi....penat..sob..sob..sob


p/s lagi : tinggal lagi 14 hari sebelum penyertaan untuk Ole-Ole Bali Contest berakhir..cepat submit penyertaan anda ya!


3 comments:

Jemari Seni said...

Dedulu Hakak suke la berfeng shui nih..lelama ngarut la...

Eh! tinggal 14 hari lagi aik? tak perasan... Secepat kilat hakak buat contest tu.

cikbedahlaser said...

perghhh penat2....
pernah sekali je terlibat dgn banglo cina...cume taw pasal altar dorg je kena letak depan pintu...

penat kan selalu kena amend dwg...
semoga sifu feng shui itu penat nk bg arahan tukar2 lg...adesssss

Queen said...

kak ogy : sikit2 takpe..bend atu pun macam salah satu cara utk kita berkarya dan merasai sendiri tenaga dalaman tu...tapi kalau dah bertukar 360 darjah..ada sikit penat la..

cik bedah laser : first, tak sangka yang dia nak fully ikut fengshui sebab dia nie orang yang sangat kaya ( i think a da nama gak la dalam malaysia ni)

Related Posts with Thumbnails