Tuesday, March 30, 2010

Tradisional is the best...

Saya suka tgk gambar kahwin. Saya suka tengok orang kahwin. Saya sukakan kemeriahannya. Mekapnya, segala detail-detail nya. Dengan baju yang lawa-lawa.. Masa saya kahwin.. saya teringinkan sesuatu yang simple et semua pun boleh tahu saya perantinnya....

So saya pilih gown putih yang penuh dgn details....

Sebelah hubby, ada yang suggest pakai lace. tapi saya kan bertudung. Lace kan jarang. Walaupun ada linen, tapi still nampak kat sana sini. Lagipun lace cantiknya pada kadar kejarangannya (pendapat sayalah..)....Kalau nak sewa, tak banyak choices yang menutup kesuluruhan badan...kalau nak buat baru, saya sangat demand, jadi nak buat yang cantik = jadi mahal. Jadi saya pilih tradisional songket sementelahan hubby sangat suka menjadi pahlawan zaman dahulu kala.

So fair la kan..sebelah saya jadi Queen and King ala-ala 'mat tak berapa nak saleh'....sebelah dia jadilah Hang Tuah dan Tun Teja.

Alhamdulillah. Ramai yang puji baju tu cantik. Tutup aurat dan pilihan warna yang ok. (sila muntah hijo utk kenyataan masuk bakul angkat sendirik ni ye....) Tak adalah nampak old school (sila baca ketinggalan zaman) sangat. Masa tu baru nak start balik fesyen pakai songket. Ada yang songket penuh, ada yang songket tabur. Dan mata saya melihat mereka buat jauh lebih cantik dari saya. waaaahhh...rasa rugi pulak tak dapat buat macam mereka.

Saya panggil tradisional atau old school atau mungkin boleh dikatakan gaya orang lama. Gaya orang lama yang dipadankan dengan betul pun boleh jadi cantik tau! Malah sopan lagi... Tidaklah terdedah2. Antara yang saya suka style perkahwinan mereka ialah....


Hana....kawan sekolah teknik saya dulu. Saya tak attend kenduri dia...tapi saya copy paste dari FB member dia..harap Hana tak marah saya tunjukkan kecantikan Raja Sehari dia pada kawan2 lain....Kalau tak setuju Hana bagitahu ya!

Yang ni saya rasa dia nak buat style lama-lama... Macam mak-mak kita kahwin dulu....Dan dia kelihatan sangat cantik. Nampak macam perempuan Melayu terakhir. Makeupnya, hairstylenya. Memang saaaangat cantik. Realy adore her look..... Especially cucuk sanggul tu elok terletak...memang cantik..

Masa kenduri sebelah lelaki pun Hana pakai songket. Tapi pakai songket tabur. Dan gaya rabut dia memang macam gaya 60-an. Cantik... orang kata, kalau nak tiru gaya rambut fesyen lama...pilih2 la..bukan semuanya cantik. Contohnya macam kat Barat sana yang pakai hairband waktu tu kegilaan ramai. So, takkan la nak pakai hairband jugak masa kahwin kan.... Itu antara Do's and Don't for your wedding tau...

Theme warna gray. And rasa tak percaya je Hana berani guna hairstyle ni.. Dan dia nampak sangat cantik...sangat suit dgn hairstyle ni. Dengan mekap, dengan akesori. Two Thumbs Up untuk Hana. She really got taste......Sangat cantik...

Ha..ini juga sebagai rujukan utk Ema...sape kata gray tak cantik buat songket...cantik beb.....

Sememangnya pemilihan mas akita kahwin ni sangat penting. Rupa kita harus kelihatan selari dgn mekap dan juga hairstyle mahupun bertudung. Jangan nampak macam kita letakkan sarang burung atas kepala. Makesure kita pilih yang terbaik k!.... Jangan tiba-tiba je kita pakai rambut ala-alam hakim yang gulung-gulung tu kan.... Ha...nanti di gelak dek orang je...


Ini lagi satu contoh orang yang suka gaya orang-orang lama...Malah muka dia pun memang muka Asian betul.. saya memang suka kalau dia kenakan gaya macam nie.. Memang vadevas....


tetiba saya rasa macam....waaaaahhh...kalau lah saya boleh pakai baju macam dia masa kahwin kan best......




Ha..tetiba rasa nak reveal gambor kawen saya yang pakai songket tu kan...erm...erm....boleh tgk kat end of this blog page ye..mekasiiih,....





p/s : "tak baik kutuk orang dowh...."...........mana ada aku kutuk orang....aku kutuk kera..."

and lagi satu..yang kat atas2 nie bukanlah pengantin yang saya kata tak cantik..nampak tua dan old school (sila baca ketinggalan zaman)....yang nie versi cantik punye dan very vadevass......yang tak cantik tu tak payahla reveal..kang semua org pun migrain tak berenti

10 comments:

Mimy Hamid said...

wow pengantin shantekkkkkkkk...serius pndai ar si pengantin aka kawan ko tu pilih baju...tradisional tul..tp terselit la pulak gambo umie aida ngan somi nya..slack okeh pengantin laki tak pakai tanjak

fazemy said...

Cantikla kawan Nik tu..muka asli.

Queen said...

mimi : dia cantik kan..lagi pulak baju dia pakai tu sopan dan sangat cantek...gambo umie tu yan santek..laki dia biasa2 je...


kak emy : yup ..dia memang cantik..and really adore her look..

puterikurekure said...

masa kite kawen dulu, nemok bukan main lagi. almaklumla...hati manyak senang. semua kata a BIG NO untuk pakai songket. jadinya, terpaksa pakai baju biasa2 je. huhuhu~

(baju kite tu jarang. ishh..nyesal gile ok!)

puan punyer said...

old skool yg cantik vadevas

cikbedahlaser said...

wooo lawa2.. sgt old skool...
ye sy juga suke tgk org kawin... n detail2 org kawin...
rasa nk kawin balik... tp kena kurus dlu...akakakakaak
owhh jeles2...
masa menyebabkan kdg2 kite x dpt ape yg kite nak....

uhuhuhhuu nak kawin balik.. owhh

Jemari Seni said...

Hakak suka tgk pengantin pakai songket klasik fm jer...
Masa Hakak kawen dulu nak gak pakai songket tapi takde plak kaler tema.

Queen said...

kak ogy :..haaaa...klasik..itulah perkataan yang betul...KLASIK

cik bedah : ahahha..masa annivesary buat kenduri kahwin semula kecik2 boleh jerkan...

puan punyer : memang vadevass youuu

puteri kure2 : kalau bam bam pun santek ape pakai songket..amikla songket bunga tabur..still menawan..

suezensuzanna said...

pengantin sgt natural and cantik:)

Pinky Angel said...

cantiknya.. ;)

Related Posts with Thumbnails